Samtidigt som USA:s och Kinas presidenter landar i Europa för att kliva ut som världens ledare på G20-toppmötet möts de av ett ”Up Yours!” från EU och Japan, som kommit överens om världens största bilaterala handelsavtal.
Donald Trumps första steg som USA:s president var att hoppa av handelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership, med Japan och tio andra länder. Nu kunde Japans premiärminister Shinzo Abe nöjt konstatera att två ekonomiska stormakter, som står för en tredjedel av världsekonomin, väljer en annan väg. Och Abe deklarerade att han med EU-avtalet som bas tar på sig ledartröjan för att TPP-avtalet ska fortleva.
– Jag har ”förklarat för USA:s president att TPP är ett win-win-avtal”, upprepade Abe om och om igen.
– Jag ska fortsätta ”förklara” och hoppas kunna bli en bro mellan TPP11 och USA när Japan nu tar ledarskapet, sade Abe.
Och EU-ordföranden Donald Tusk markerade mot både Trump och Kinas ledare Xi Jinping, när han pekade på att EU har skärpt sina sanktionsmöjligheter inför handelskonflikter:
”Less than two weeks ago, here in Brussels, European leaders discussed how to defend ourselves against unfair trade practices. How to reconcile free trade and fair trade. Bearing in mind the fears and anxieties of our people, which are often justified, we made decisions about how to improve our trade defence instruments. Not to cut Europe off from the rest of the world, but to be able to conduct effective trade.”
De utökade möjligheterna till strafftullar och andra sanktioner mot länder som försöker dumpa varor på EU-marknaden riktar sig främst mot Kina, som bland annat vräkt ut billigt statssubventionerat stål. Men det ger också möjlighet att svara om Trump gör allvar av sina hot om att stoppa export från Europa av stål och bilar.
EU-ordförande Tusks uttalande om ”free trade and fair trade” är också en bugning åt Frankrikes nye president Emmanuel Macron. EU-ledare har tidigare bara talat om välsignelsen med ökad frihandel, och eventuellt stoppat in någon bisats om att det ska vara justa villkor. Men efter Macrons valrörelse, där han hårt drev förslag om ”Buy European Act”, skyndar nu EU-ledare för att försöka nyansera sin argumentering i synen på handelspolitiken.
Det har ännu inte nått den svenska regeringen, där president Macrons syn på handelspolitik betecknas som ”klassisk fransk protektionism”. I den svenska politiska eliten finns närmast en överideologi om att ökad frihandel alltid är bra för Sverige. Ungefär som den klassiska repliken av finansminister Gunnar Sträng – ”Det som är bra för Volvo är bra för Sverige”.
Globaliseringens effekter med dramatiskt ökade klasskillnader har slagit hårt i Europa. Det har fått till och med världens ledande kapitalister på World Economic Forum i Davos att varna för följderna med de växande klyftorna. Och det har fått politiska ledare i EU med Frankrike, Tyskland och Italien i spetsen att börja tala om behovet av åtgärder för att skydda EU:s löntagare mot statssubventionerad prisdumpning.
Handelsavtalet mellan EU och Japan är ett avtal mellan två av världens rikaste regioner och riskerna för anklagelser om prisdumpning är därför mindre. Det innehåller långa implementeringsperioder på uppåt sju år innan de gäller fullt ut, som för export av japanska bilar till EU. Det ingår åtaganden om miljö- och säkerhetskrav, att nuvarande bestämmelser om hormonbehandlade produkter fortsätter att gälla:
”Handelsavtalet omfattar höga krav när det gäller bestämmelser för att värna om arbetsrätt, säkerhet, miljö och konsumentskydd. Det omfattar också ett fullständigt skydd för offentliga tjänster och har ett särskilt kapitel om hållbar utveckling. Det stärker och bygger vidare på de höga standarder för skydd av personuppgifter som både EU och Japan nyligen infört i sin dataskyddslagstiftning.”
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att han hoppas av EU-Japanavtalet ska träda i kraft i början av 2019.
I den principuppgörelse som förhandlats fram, uppenbarligen för att kunna offentliggöras vid det inplanerade EU-Japantoppmötet och omedelbart före G20-mötet, har man ännu inte kommit överens om det omstridda investerarskyddet ska ingå. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har tidigare sagt att det kan bli delade handelsavtal framöver.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har med hjälp av EU:s handelsavtal med Japan stärkt sin ställning som världsledare när hon ska leda G20-ledarnas diskussioner i Hamburg.
bra!
Tackar!