Bryssel. EU-kommissionen vill efter åratal av nedskärningar och åtstramningar att euroländernas regeringar ändrar inriktning och satsar mer på att stimulera sina ekonomier med investeringar.
-Vi agerar nu för första gången som en eurofinansminister och uppmanar till finansstimulanser, sade eurokommissionären Pierre Moscovici.
EU-kommissionen häver också hoten om sanktioner och krav på budgetåtstramningar mot Italien, Portugal och Frankrike. Glädjande besked för inrikespolitiskt pressade regeringar.
Det är ett stort politiskt kliv EU-kommissionen nu tar när den försöker pressa i första hand Tyskland och andra euroländer med överskott att öka budgetstimulanserna. Hittills har Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble stenhårt avvisat sådana propåer, men inför nästa års förbundsdagsval kan även den tyska regeringen vara intresserad av att framstå som att den bidrar till snabbare ekonomisk tillväxt.
EU-kommissionen instämmer i praktiken i den kritik som Europeiska Centralbanken framfört under många år. ECB kan inte på egen hand få igång ekonomierna efter finanskrisen. Det krävs även ekonomiska strukturreformer och finansiell stimulanspolitik från regeringarna.
I den rapport om medlemsländernas budgetlägen som presenterades på onsdagen ställer EU-kommissionen för första gången upp ett mål om att eurozonen ska expandera sina finanser med 0,5 procent.
-Det kommer säkerligen att bli en spännande diskussion när euroländernas finansministrar möts den 5 december, sade Moscovci.
För regeringarna i Spanien och Portugal innebar kommissionens besked en stor lättnad. I somras sade kommissionen att den skulle dra in flera miljarder euro av utbetalningar av EU-fonder tills de båda länderna genomförde budgetåtstramningar. Nu säger kommissionen att den indragningen inte kommer att genomföras.
Pierre Moscovici motiverade det med oväntat positiva siffror för Portugals ekonomi under tredje kvartalet, och att den tillträdande spanska regeringen utlovat en ny budget inom de närmaste veckorna.
-Vi vill hjälpa till för att få igång investeringarna i alla euroländer, sade Moscovici.
Italien slipper också undan hoten om krav på budgetnedskärningar. EU-kommissionen motiverar det med Italiens extrakostnader för jordbävningarna och de ökade flyktingströmmarna.
Även Frankrike slipper nu undan flera år av krav på budgetåtstramningar.
-Det här är goda nyheter för Frankrike, sade den tidigare franske finansministern Moscovici.
-Men hur det blir kommande år beror på presidentvalet.