Copyrightfrågan i EU vägrar att dö.
Nu pågår försök att få riksdagens EU-nämnd tvinga svenska regeringen att byta fot.
Det räcker dock knappast.
Efter många turer och överraskningar lyckades den tyske rapportören Axel Voss (EPP) till slut få igenom sitt förslag till nya copyrightregler för nätet i veckan som gick.
Detta var slutstationen, det ska inte gå att ändra igen… fast…
Ett sista rent formellt moment återstår, EU-regeringarna som redan sagt ja till reglerna ska nu nicka igenom beslutet vid ett kommande ministermöte (troligen den 9 april).
Tänk om några regeringar ändrar sig?
I den svenska riksdagen är oppositionen upprörd. Justitieminister Morgan Johansson röstade för förslaget, efter att tidigare ha varit emot det.
Det gjorde han utan att egentligen, vilket han rimligen borde, låta riksdagens EU-nämnd följa med i hans egna turer kring ja och nej.
Så med moderaterna i spetsen, tänker nu ett antal ledamöter i EU-nämnden försöka använda sitt sammanträde den 5 april till att ge Morgan Johansson en annan instruktion, nämligen att säga nej för svensk räkning den 9 april.
Det gör i så fall EU-nämnden rätt i. Regeringen skulle ha hållit den underrättad om hur man tänkte ställa sig i Bryssel och förklara varför ett nej bytts i ett ja.
Men det kommer förmodligen inte göra någon skillnad för reglernas överlevnad.
Sju EU-länder är emot direktivförslaget och även om Sverige ansluter sig till nejsägarna, räcker det inte för att skapa en blockerande minoritet.
Nej-länderna representerar tillsammans 27 procents av EUs befolkning men måste vara 35 procent för att blockera.
Om inte ett stort EU-land också ansluter sig till nejsägarna så är det över.
Italien säger redan nej.
Frankrike älskar det här direktivet, över alla partigränser.
Storbritanniens regering ska dagen efter denna omröstning, möta de andra EU-länderna för att än en gång begära undantag och uppskov för sin besvärliga brexitsits – det här är knappast viktigt nog för en brittisk premiärminister att ta risken reta Frankrike och Tyskland.
I Tyskland finns största folkopinionen emot direktivet. 150 000 demonstrerade häromveckan i tyska städer.
I Europaparlamentet röstade fler tyskar nej (49 stycken) än röstade ja (38 stycken).
Bland annat röstade socialdemokraterna emot, som sitter i tyska regeringen.
Men!
De tyska socialdemokraterna är en minoritetspartner i Merkels regering.
Copyrightdirektivet har kommit till framförallt på tysk mediaindustris begäran.
Oddsen för att Angela Merkel skulle låta sin minister ändra sig, är nog inte goda.
Om Spanien bytte åsikt skulle det räcka för att blockera beslutet. Men av de spanska ledamöterna röstade såväl borgerliga som socialister – alla utom lilla Podemos – för copyrightdirektivet.
Allt talar därför att copyrightdirektivet faktiskt nickas igenom vid nästa lämpliga ministerråd och måste i så fall implementeras senast om två år.
Frankrikes kulturminister Franck Riester meddelade
dagen efter omröstningen i ett hyllningstal till copyrightdirektivtes försvarare, att han nu lanserar ett större projekt för att skapa filter som förhandsgranskar innehåll på plattformar – en av de saker som motståndarna fruktat mest.
Tyske EU-kommissionären som la fram förslaget, Gunther Oettinger, konstaterade i en intervju likaså dagen efter omröstningen att, visst måste det till filter för att klara nya lagens krav ”men än sedan då?, det finns ju redan”…
Det ska mirakel till för att stoppa det nu.