EU på försiktigt avstånd till giftig Biden-politik

Israels utrikesminister kom till Bryssel, ville prata om järnväg till Indien.
Surrealistiskt, sa en av de häpna EU-ministrarna.

Vill du se mitt fotoalbum, Josep?


Vad som avtecknar sig tydligast i EUs inre förvirring kring Israel-Hamas-konflikten, är att avståndet till USA verkar växa.
På eget bevåg, smått våghalsigt, tog EUs ”utrikesminister” Josep Borrell på sig att bjuda in utrikesministrar från Israel, från Palestina och Egypten, Libanon, Jordanien samt Saudiarabien till ett möte i Bryssel.
För säkerhets skull inte alla i samma rum, på samma gång.

Israels utrikesminister Katz förstummade sina 27 EU-kollegor på mötet med att inte nämna pågående krig utan istället låta visa gamla videos över sina byggprojekt, en konstgjord ö och en järnväg till Indien… vilket alltså fick en av utrikesministrarna att kalla mötet ”surrealistiskt.”

Initiativtagaren till måndagens träffar, Josep Borrell, är inte den högste i ranking när EU-regeringarna beslutar utrikespolitik och skulle normalt inte ha mycket chans att göra sig hörd.
Men just nu, och i just denna inflammerade konflikt, håller sig den annars så aktiva kommissionsordförande Ursula von der Leyen oväntat stilla, liksom Paris och Berlin gör, så armbågsutrymme har uppstått.

EU har ingen större påverkan på Mellanöstern och eventuell diplomatisk tyngd i pågående konflikt förminskas av att EU-länderna inte är överens.
Några EU-länder vägrar fortfarande ens att tala om behovet av vapenvila (Tyskland, Österrike och Ungern anser att det kan begränsa Israels frihet i hur de väljer att hämnas på Hamas´ terrorattack). En överväldigande majoritet (18 EU-länder) har krävt en sådan länge.

Samma spricka visade sig när EU-ministrarna på måndagen diskuterade sanktioner. De enades utan problem om nya sanktioner mot Hamas men stoppades (av Tyskland och Österrike) från att lägga sanktioner på israeliska bosättare som använder våld för att ta mark från palestinier på Västbanken.

Men Borrell har hittat ett utrymme som har uppstått genom just EU-oenigheten. Efter flera resor och många samtal i Mellanöstern har han formulerat en 12-punktsplan och väljer att köra på. Huvudtemat i planen är en internationell konferens med syfte att skapa vapenvila och en tvåstatslösning.

12-punktsplanen möttes inte av någon invändning runt bordet av EU-ministrar på måndagen.
Även den tyska utrikesministern (Annalena Baerbock) nickade ja:
”Tvåstatslösningen är enda sättet att få slut på Israel-Hamas-konflikten och även de som är emot den, har inget annat förslag i dess ställe,” sa hon.

Borrells inbjudna gäster från Jordanien, Libanon, Egypten, Saudiarabien och Palestina var också med ombord.
Inte Israel dock vars premiärminister Benjamin Netanyahu just i dagarna tog avstånd från en lösning där Palestina har självbestämmande… och som har hunnit upprepa sitt motstånd mot alla former av tvåstatslösning sedan han samtalat med USAs president Joe Biden som ju är för denna utväg ur konflikten.

Borrells initiativ skiljer sig från andra utrikespolitiska initiativ från EU på senare år, på så sätt att USA inte tycks ha konsulterats i förväg.
Vad president Biden tycker är därför än så länge okänt.

USA för sin del, gjorde däremot en stor ansträngning för att få EU-länderna med i sitt initiativ, om att bomba Jemen som respons på att de regerande huthi-rebellerna där säger sig stå upp för palestinierna när de via drönarmissiler attackerar handelsfartyg i Röda Havet.

Några EU-länder har visserligen omnämnts i vad USA kallar för en internationell koalition men Storbritannien är det enda land som deltar i flygattackerna vid amerikanernas sida.
De flesta europeiska länder ser det som väldigt riskabelt att bomba det fattigaste landet i Mellanöstern – man vill inte att konflikten sprider sig och inte heller få stora delar av regionen emot sig.

Européerna arbetar istället på en plan för att sända krigsskepp att ackompanjera de handelsfartyg som fortfarande väljer vägen över Röda Havet och Suezkanalen.
Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien och eventuellt Tyskland har talat om att bidra med fregatter.

Det amerikanska alternativet att européerna kunde delta i en (USA-ledd) koalition av fartyg avböjdes artigt men visst kan man samordna sig med den amerikanska flottan i området.
EU-länderna tvekar att vare sig flyga eller segla under amerikansk ledning.

Joe Bidens Israel-politik anses vara så giftig hemma i USA att politiska kommentatorer tror att den komma kosta honom valsegern i presidentvalet.
Det ser ut som att européerna har uppfattat det och försiktigt håller sitt avstånd.