EU planerar för gemensam marin försvarsinsats

EU planerar en marin försvarssatsning men den lär inte dyka upp i Hormuzsundet i första taget.

EUs försvarsministrar som möttes i Helsingfors förra veckan, har enats om en ny idé, att bygga upp en europeisk marinstyrka.

Starten blir blygsam, det handlar om att samla och utbyta information om problemområden där en flotta behövs som beskyddare.
Skulle en militär insats bli aktuell, väntas i första hand ett EU-land ta ledningen och andra EU-länder på frivillig basis bidra med fartyg som kan ingå i en operation.

Planen är att göra Guineabukten till platsen för ett pilotprojekt.
Guineabukten är en av de ställen som kommersiella fartyg har mest kommit att frukta eftersom pirater opererar där.

EU har redan samarbetat till havs i en insats mot pirater i Adenbukten där Sverige också deltagit flera gånger.

EU-länderna är desto mer tveksamma till en europeisk insats i Hormuzsundet där överfall från Iran under sommaren gjort livet farligt för kommersiella fartyg.
Att bekämpa en statt med lång sjögräns mot sundet är något annat än att stoppa pirater.
De europeiska länderna saknar bland annat den närgångna underrättelseverksamhet som skulle krävas för att klara genomföra en säker insats.
En öppen fråga är hur länge en militär operation skulle behöva pågå om man drog igång den. Att den skulle bli relativt kortvarig är osannolikt.

Politiskt föredrar EU dessutom att försöka ha fungerande relationer till Iran och vill därför undvika en militär konfrontation.

USA har däremot fått Australien och Storbritannien med på att patrullera Hormuzsundet.
Iran/USA-konflikten hettade till när Storbritannien i juli beslagtog ett iranskt oljefartyg (på amerikansk uppmaning) varefter Iran beslagtog ett brittisktregistrerat men svenskägt fartyg, Stena Impero.

Det svensk-brittiska fartyget tycks vara på väg att släppas men under tiden har tvisten sett många andra turer. Gibraltar valde i augusti att släppa det iranska fartyget som låg i hamn där vilket fick USA att utfärda en order om att stoppa det på nytt.
Iran har svarat på detta med att beslagta fler skepp.