Vladimir Putins närmaste vän i EU, Ungerns Viktor Orban, hotar med veto för att blockera en utvidgning av sanktionerna som skulle slå hårt mot den ryska ekonomin. EU-topparna i Bryssel spelar ett högt spel för att isolera Orban samtidigt som de sträcker ut armarna mot den polska regimen.
Priset riskerar dock bli högt både för EU:s ekonomi och demokratiska trovärdighet.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lade fram det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland sedan invasionen i Ukraina redan den 4 maj. Där ingick storbanker, tv-bolag och militärer ansvariga för krigsbrott. Men framför allt ett stegvis stopp för import av olja – Putinregimens största inkomstkälla.
Men Viktor Orban har på olika sätt blockerat ett snabbt beslut om sanktionspaketet och avvisat alla förslag om kompromisser för ett oljestopp. Inför EU-toppmötet på måndag har han krävt att förslag om skärpta sanktioner mot Ryssland helt ska tas bort från dagordningen.
“I am convinced that discussing the sanctions package at the level of leaders in the absence of a consensus would be counterproductive,” skrev Orban i ett brev till toppmötets ordförande Charles Michel.
EU-kommissionen har erbjudit Ungern ett uppskov med att införa importstopp till slutet av 2024 och ekonomiskt stöd till att bygga om landets raffinaderier. Men Orban har sagt att det tar minst fem år och skulle kräva mångmiljardbelopp i EU-bidrag för att kunna genomföra.
Orbans viftande med vetokortet och varningen för att framställa EU som splittrat mot Putinregimen handlar om mycket mer än oljan. I vågskålen ligger också EU-kommissionens hot om att stoppa Ungerns utbetalningar från EU-budgeten på uppåt 40 miljarder euro så länge Orbanregimen vägrar följa EU:s grundläggande krav på rättssäkerhet och demokrati. Plus de 16 miljarder euro från EU:s återhämtningsfond efter coronapandemin som kommissionen ännu håller inne på grund av korruptionsanklagelser mm.
Även om EU fortsätter att köra en hård linje mot Ungern och håller inne miljardstöd på grund av omfattande brister i rättssystemet kommer man att tvingas till en dyr uppgörelse med Orban. Det krävs för att toppmötet på måndag ska kunna visa upp en enad fasad mot Putinregimen med ett sjätte sanktionspaket.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inbjuden att hålla ett videosänt tal till EU-ledarna och han har satt hård press på mötet i tal efter tal de senaste veckorna.
“How many more weeks will the European Union try to agree on a sixth package?” Zelenskyy said.
Hans rådgivare Olena Zerkal har varnat för att regeringen kan ta saken i egna händer och stänga av oljeledningen till Ungern som går genom Ukraina:
“Ukraine has a wonderful lever in its hands — the Druzhba oil pipeline,” Zerkal said at the Kyiv Security Forum. “Something could happen” to it, and “in my opinion, it would be very appropriate if something happened to it.”
EU-toppmötets ordförande Charles Michel trodde på en uppgörelse före toppmötet när han besökte Sverige i förra veckan och Politico Europe rapporterar om intensiva förhandlingar i Bryssel den här helgen.
Det uppges att förslaget om oljeembargot mot Ryssland skulle kunna begränsas till sjötransporter till att börja med, medan oljeleveranser via pipeline till Ungern och grannländerna som står för cirka en tredjedel undantas till en början.
Därefter fortsätter förhandlingarna mellan EU-kommissionen och Orban om hur många miljarder euro EU ska betala för att Ungern ska kunna göra sig oberoende av rysk olja. Först när den uppgörelsen är klar kan det bli ett slutdatum för oljeimporten från Putin.
EU:s hot om att stoppa utbetalningar från budgeten och återhämtningsfonden har också gällt Polen. Men när den polska regeringen till skillnad från Ungerns helhjärtat ställt upp på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland öppnar kommissionen nu för att Polen ska få ut pengar från EU:s återhämtningsfond. På så sätt splittras Ungern och Polen ännu mer.
Polens president Andrzej Duda har lagt fram ett lagförslag som till synes innebär att domstolarna blir oberoende igen. Polen har fällts ett flertal gånger i EU-domstolen för sina brister i rättsväsendet och tvingas för närvarande betala 1 miljoner euro i böter per dag.
Duda’s proposal set out to meet three Commission milestones: dismantling a controversial disciplinary chamber for judges; reforming the disciplinary regime; and reinstating judges dismissed as a result of disciplinary proceedings.
Lagförslaget har röstats igenom i parlamentets underhus och EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis kommenterade direkt att det gör att kommissionen snart kan ge klartecken.
Den 2 juni väntas också Ursula von der Leyen till Warszawa för att deklarera att EU-kommissionen nu är beredd att stödja Polens återhämtningsplan och betala ut 36 miljarder euro i bidrag och lån.
Men rättsexperter varnar för att den polska ”reträtten” bara ett låtsasmanöver av polska regeringen och av EU-kommissionen. Den politiskt tillsatta ”disciplinnämnden” som skulle kontrollera domarna ersätts bara av en annan nämnd, vilket innebär att domstolarna fortfarande inte är oberoende, helt i strid med EU:s rättsstatsregler.
“That is a fake compliance operation. The Commission is pretending to enforce rule of law and the Polish government is pretending to comply,” said Laurent Pech, a professor of European law at Middlesex University London.
“The broader implications of that will be that everybody will see that the Commission is just not serious about rule of law. You can attack rule of law and get away with it — that is the message,” Pech said.
Även om Viktor Orban och Polens politiske ledare Jaroslaw Kaczynski står på varsin sida i Ukrainakriget och inte längre möts för att tala om hur de gemensamt ska ”urholka Bryssels makt” i EU som för några år sedan är de fortsatt framgångsrika maktspelare som utnyttjar varje läge till sin egen fördel.