”Det här är bara början,” lovade EU-kommissionär Margrethe Vestager när hon tvingade läkemedelsbolaget Aspen sänka sina priser på cancermedicin.
”Price gouging” är en grej i läkemedelsvärlden. Det är ockerpriser, t ex när läkemedelsbolag utnyttjar att de har mer eller mindre monopol på ett läkemedel och därför tar ut utpressningspriser för dem.
I USA har konsumenter och lagstiftare varit ursinniga över beteendet länge men läkemedelssektorn har kunnat gå skottfria eftersom argumentet har övertygat många, att bolagen genomför dyr och osäker forskning och därför behöver ta betalt på alla sätt som går.
I EU tog dock konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i veckan en första skalp i sektorn.
Det sydafrikanska bolaget Aspen har köpt upp cancermediciner och höjt priserna på dessa på ett oskäligt sätt.
I vissa fall har prishöjningarna varit på 150 procent.
I Europa är inköparna för det mesta nationella sjukvårdsmyndigheter och när några inte ville betala det nya priset, vägrade Aspen att sälja medicinen i det landet.
Detta är missbruk av dominant position, hävdar Vestager, och inledde därför en utredning som bl a visade att Aspen tredubblat sina vinster i Europa på just dessa sex läkemedel.
Under hot om miljardböter har nu bolaget backat och går med på att sänka priset på sex cancermediciner med 73 procent för att i genomsnitt komma ner i den prisnivå som medicinerna hade före 2012.
Åtagandet gäller retroaktivt, Aspen får betala tillbaka övervinster efter oktober 2019.
Det gäller också framåt – bolaget får under tio år inte sluta sälja de sex läkemedlen i något av de länder där man säljer nu.
”Det här är vårt första beslut av detta slag,” förklarar Margrethe Vestager, ”och det ska ses som en riktlinje för vad som gäller.”
Med andra ord, om något annat läkemedelsbolag utnyttjar sin dominanta position på den europeiska marknaden, eller för något specifikt läkemedel, så vet de nu att det är förbjudet.