EU-valdebatt 1: Vem är mest FÖR klimatet – V eller MP?

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke tävlar om vem som är mest för att stoppa klimatutsläppen när de debatterar i tv inför EU-valet. Men ingen av dem är beredd att höja EU:s budget för att nå målen.

Kanske är Liberalernas Karin Karlsbro ärligast när hon lyfter Ja-skylten och säger att budgeten måste höjas för att EU ska kunna ge Ukraina det stöd som behövs för att stoppa Putinregimen och klara klimatmålen.

Det är SVT som lite i skymundan inlett EU-valrörelsen med korta debatter med partiernas toppkandidater i Bryssel. De fyra avsnitten kan ses här på SVTPlay.

Alice Bah Kuhnke, Jonas Sjöstedt och Karin Karlsbro räcker alla upp Ja-skylten på frågan om EU:s klimatmål om att minska utsläppen med 90 procent till 2040 behöver höjas. Men Moderaternas Tomas Tobé röstar Nej.

-Det är ett välbalanserat förslag, som gör att vi inte behöver bli fattiga. De andra ägnar sig åt klimatbingo och försöker bjuda över varann, säger Tobé.

Bah Kuhnke pekar på att Moderaternas partigrupp i EU-parlamentet sagt att den vill att klimatarbetet ”ska pausas”. Medan Sjöstedt anklagar Tobé för att vara ”klimatsabotör”

-Regeringen i Sverige ökar medvetet utsläppen. Och det är risk för att vi får samma politik i EU efter valet, säger Jonas Sjöstedt.

Karlsbro försvarar Liberalerna i regeringen med att miljöminister Romina Pourmokhtari jobbat hårt för en bra klimatpolitik men att partiet inte är tillräckligt stort.

-Men det är vi Liberaler som står i mitten och vill ha ett starkt EU som kan påverka klimatpolitiken i rätt riktning. Till skillnad från Sjöstedt som vill ha ett svagt EU, sade Karlsbro.

Vallöftena testades på allvar i debattomgång när de fyra debattörerna svarade Ja eller Nej till höjd EU-budget. Tomas Tobé och Jonas Sjöstedt visade Nej-skylt. Karin Karlsbro Ja. Medan Alice Bah Kuhnke visade både Ja och Nej.

Tomas Tobé tror att det går att stödja Ukraina och klara klimatpolitiken genom att sänka regionalstöden som står för en tredjedel av EU-budgeten.

Jonas Sjöstedt instämmer med Tobé:

-Jag håller med Tobé här, säger Sjöstedt.

Men tillägger att EU samtidigt måste se till att investeringarna ökar för att förhindra att företag flyttar sina gröna satsningar till USA. På frågan om dessa mångmiljardsubventioner ska finansieras via EU-budgeten svarar Sjöstedt:

-Det kan vara EU-pengar.

Alice Bah Kuhnke kör också med dubbla budskap. Först ska man försöka få enhälligt stöd från de 27 EU-regeringarna och majoritet i parlamentet för att omprioritera i EU:s långtidsbudget. För att få fram de gigantiska satsningarna på klimatet och ökat stöd till Ukraina.

-Om det inte går kan det bli Ja från min sida. Det kan behövas nya EU-lån. Om vi inte vinner kriget över Putin kommer det att kosta ännu mer, säger Bah Kuhnke.

Karin Karlsbro pekar på att Sverige under många år försökt åstadkomma en omprioritering i EU-budgeten utan att lyckas.

-Reformer i EU-budgeten behövs verkligen, men det har visat sig att de är svåra att genomföra. Vi kan inte vänta på det. Vi får inte svika Ukraina, säger Karlsbro.

Miljöpartiets Jakop Dalunde räckte upp Ja-skylten för höjd EU-budget när han deltog i Europaportalens EU-valdebatt nyligen. Kanske vågar han vara mer ärlig än Alice Bah Kuhnke inför väljarna eftersom han inte ställer upp till omval.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts största problem är att han vill öka EU:s makt för att klara höjda klimatmål samtidigt som hans partiledare Nooshi Dadgostar talar om ett eventuellt Swexit och förslaget till partikongressen föreslår att V ska ”hålla fast vid alternativet att Sverige kan lämna EU”.

När Sjöstedt dessutom ställer sig bakom förslag om kraftigt ökat statsstöd för att gröna investeringar inte ska flyttas till USA och samtidigt lovar väljarna att han ska kämpa tillsammans med Tomas Tobé för att EU inte ska få mer pengar är det risk att väljarna börjar tvivla på om hans EU-linje är genomförbar.