EU-valprognos: Högerns frammarsch kan stoppa klimatpolitiken – och stora omsvängningar i Sverige

Extremhögern kommer att gå starkt framåt i EU-valet, enligt en ny prognos. Mittenpartierna kommer att få fortsatt majoritet, men eftersom den största partigruppen där M och KD ingår redan lovat stoppa nya klimatåtgärder riskerar valet leda till att EU tvingas överge sin ambitiösa klimatpolitik.

Enligt valprognosen väntar stora framgångar för S och SD i Sverige. Men det kan bli svårt utan röstvinnande kandidater.

Den stora valprognosen för EU-parlamentsvalet i juni är gjord av statsvetarna Simon Hix and Kevin Cunningham för tankesmedjan ECFR och bygger på de senaste nationella opinionsmätningarna och de senaste EU-valen. Simon Hix har gjort förutsägelser om EU-val ända sedan 1999 och arbetade på 90-talet i parlamentet för S-gruppen.

Simon Hix och Kevin Cunningham riktar en varning till EU-politiker och väljare om att det kommande parlamentsvalet kan få dramatiska följder för Europa:

”The results of our analysis should serve as a wake-up call for European policymakers about what is at stake in the 2024 European Parliament elections. The implications of this vote are far reaching for the geopolitical direction of the European Council and European Commission from 2024 onwards.”

De pekar på stora opinionsframgångar för högerextrema anti-EU-partier i Tyskland, Frankrike, Österrike, Nederländerna, Belgien, Ungern, Slovakien och Tjeckien som kan göra att den Putinkramande partigruppen ID (Identitet och demokrati) växer till den tredje största i parlamentet.

Under den här mandaperioden har parlamentet styrts av en ”super-koalition” i de flesta frågor – med konservativa EPP (med M och KD), Socialdemokraterna och Liberalerna (med C och L). De har tillsammans knappt 60 procent av mandaten och kan därför säkra en stabil majoritet i omröstningar om nya lagar när de är överens.

Men enligt valprognosen kommer ”super-koalitionens” majoritet att krympa till 54 procent. Och eftersom det nästan i varje omröstning finns ledamöter som inte röstar med sin partigrupp kommer det att bli mycket svårare att få ihop beslutsföra majoriteter.

Det största risken för att EU-parlamentet efter valet inte kommer att kunna fatta några beslut är att ”super-koalitionen” är på väg att spricka.

Av rädsla för att förlora väljare till de högerextrema har konservativa EPP:s ledare Manfred Weber drivit partigruppen åt höger. Han fick EPP att hoppa av förhandlingarna om den stora naturrestaureringslagen och ställde upp tillsammans med bondelobbyn utanför parlamentet medan debatten pågick.

Försöket att stoppa EU-lagen avvisades med röstsiffrorna 324 – 312. Men med sammansättningen i det kommande parlamentet skulle klimatlagen ha kastats på sophögen.

I Tyskland har Manfred Webers konservativa CDU/CSU ställt sig på böndernas sida i demonstrationerna mot regeringens minskade subventioner och tävlar med högerextrema AfD om vem som är böndernas bästa vän. I bondedemonstrationer mot skärpta klimatkrav i Frankrike har Marine Le Pens parti lanserat sig som böndernas främsta förespråkare.

Konservativa EPP kommer i sitt valmanifest också att lova verka för att EU-beslutet om att förbjuda försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar 2035 ska skjutas upp, enligt nyhetssajten Euractiv.

Rapportförfattarna förutspår att det efter EU-valet kommer att utvecklas en ”populistisk högerfalang” med EPP, ECR (där SD ingår) och ID i parlamentet som kommer att kunna stoppa nya klimatlagar och driva igenom krav på ännu hårdare tag mot flyktingar

”The significant shift to the right in the new parliament will mean that an ‘anti-climate policy action’ coalition is likely to dominate. This would significantly undermine the EU’s Green Deal framework and the adoption and enforcement of common policies to meet the EU’s net zero targets.”

I det svenska EU-valet förutspår prognosmakarna stora framgångar för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna – att S ökar från 5 till 7 mandat, och att SD ökar från 3 till 6 mandat. Medan M får 4 (4), KD 0 (2), L 0 (1), C 0 (2), MP 2 (4), V 2 (1).

Det är dramatiska omsvängningar jämfört med förra valet och skulle slå hårt mot de partier som blir utan plats i en viktiga lagstiftande församling. Men det är en prognos som verkar helt utgå från de senaste mätningarna om riksdagsopinionen. Resultaten i samtliga EU-parlamentetsval har dock skiljt sig dramatiskt från riksdagsvalen.

Socialdemokraternas röstsiffror i EU-valen har legat långt under deras inrikespolitiska stöd i samtliga val. I de flesta val har också enskilda kandidater blivit röstvinnare för småpartier – som Marit Paulsen(FP) och Isabella Lövin(MP).

I det kommande EU-valet har flera partier också lanserat ”nygamla” kandidater som varit röstvinnare. Som Miljöpartiet med Isabella Lövin, Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt och Liberalerna med Anna Maria Corazza Bildt.

Medan Socialdemokraterna toppar sin valsedel med Helene Fritzon, som enligt en sammanställning av Altinget blev den ”sämsta toppkandidaten någonsin” i förra EU-valet.

”En toppkandidat i ett parti som fått plats i EU-parlamentet har aldrig fått en mindre andel kryss än Heléne Fritzon.”

Det svenska EU-valet kan bjuda på många överraskande resultat, jämfört med opinionsläget inför kommande riksdagsval. Samtliga partiledningar har anledning att anstränga sig för att mobilisera väljare, och samtidigt förbereda sig för bortförklaringar om resultatet blir en besvikelse.