EU27 erbjuder UK bli ”vasallstat” – men förvärrat kaos i brittiska regeringen och Labour

EU27-ländernas regeringar är stenhårda i sitt bud till den brittiska regeringen för att UK ska slippa bli knuffat över stupet den 30 mars 2019: Fortsätt följ alla EU-lagar, betala medlemsavgiften och acceptera att ni inte har något som helst inflytande.

Brexitminister David Davies protesterar halvhjärtat, men kaoset i regeringspartiet tilltar med höjda röster om att avsätta premiärminister Theresa May. Samtidigt är oppositionspartiet Labour djupt splittrat om sin inställning till Brexit.

– Storbritannien blir en vasallstat till EU, deklarerade en av de ledande i Toryhögern, Jacob Rees-Mogg, när EU-sidans förhandlingsbud blev klart.

Det förhandlingsmandat till EU-kommissionen som antogs på måndagen är också mycket tydligt. Storbritannien erbjuds en övergångsperiod på två år med fortsatt tillträde till EU:s inre marknad, med villkoret att UK inte bara följer nuvarande lagar och regler utan de nya lagar och regler som EU förhandlar fram under den tiden utan brittisk medverkan.

”EU ministers have given a clear mandate to the Commission on what is the type of transition period that we envisage: full EU acquis to be applied in the UK and no participation in the EU institutions and decision-making.” 

”Vasallstat” är onekligen en träffande beteckning.

Storbritannien är i desperat behov av övergångsperioden, eftersom landet skulle stå utan handelsavtal med såväl övriga EU som resten av världen när Brexit träder i kraft i mars nästa år. Det brittiska näringslivet har tryckt på hårt för att få regeringen att få till stånd en övergångsperiod till vilket pris som helst.

Brexitminister David Davies har sagt att regeringen kanske kommer att begära att få ta ställning till om den behöver följa alla nya EU-lagar som beslutas under övergångsperioden, och förhandla fram nya handelsavtal med andra länder. Men EU27-sidans förhandlingsbud slår fast att det enda område den kan tänka sig att diskutera med UK är vid fördelning av fiskekvoter, och att UK inte kan skriva under några handelsavtal under övergångsperioden.

– Storbritannien kan förhandla med andra länder under övergångsperioden. Men man kan inte implementera några avtal utan godkännande av EU, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efter måndagens EU27-ministermöte.

Den brittiska regeringens ministrar framstår i dag som ännu mer splittrade än tidigare om vilken relation UK ska eftersträva att få i framtiden med EU. Finansminister Philip Hammond talade vid World Economic Forum i Davos förra veckan om att UK endast vill ha ”små förändringar” av relationen med EU

Hammond enraged leave MPs in his own party on Thursday by telling business leaders in the Swiss ski resort of Davos that the government would seek only “modest” changes in its relationship with the European Union.

Efter upprörda protester från Brexitanhängarna tog Theresa May under helgen avstånd från finansministerns uttalande. ”Det kan inte kallas för små förändringar, sade en regeringstalesman.

Men Toryhögern nöjer sig inte med det. Kraven på Theresa Mays avgång har åter tagit fart, eller att hon ska sparka finansministern.

Theresa May must “name a date” at which she plans to stand down or risk being toppled by her MPs, a Conservative former chairman has said.

Oppositionspartiet Labour har ett guldläge med en splittrad regering som inte klarar av att hantera landets ödesfråga. Opinionsmätningar pekar på att ett regeringsskifte är möjligt.

Men Labourledaren Jeremy Corbyn är minst lika vag som Theresa May om vilken typ av Brexit han vill ha. En stor majoritet av Labours väljare vill att Storbritannien ska förbli medlem i EU:s inre marknad och tullunion, en linje som också stöds av en majoritet av partiets parlamentariker.

Men Corbyn är en inbiten EU-motståndare och hans vänsterfalang har stärkt sin makt över partiledningen. Partivänstern hotar att sparka parlamentariker som inte följer Corbynlinjen inför nästa val.

Corbyn ska nu försöka fram en gemensam linje och kunna visa upp för väljarna om det skulle bli ett nyval. Labours ”skuggregering” ska diskutera partiets Brexitlinje i början av februari, rapporter The Observer.