Eurofinansministrar säger nej till budgetstimulanser – men kanske ändå i Tyskland, Holland och Luxemburg

EU-kommissionen vågade sig på att föreslå ett slut på åtta år av åtstramningspolitik. Men euroländernas finansministrar med Wolfgang Schäuble i spetsen satte omedelbart stopp för det.

Ändå ges ett litet löfte om att det kan bli ekonomisk stimulanspolitik, men bara i Tyskland, Nederländerna och Luxemburg.

EU-kommissionen såg det som ett stort politiskt steg när den för några veckor sedan i sin årliga granskning av medlemsländernas budgetar förordade att euroländerna ska införa ett mål på 0,5 procent i finansstimulanser.

– Vi agerar nu för första gången som en eurofinansminister och uppmanar till finansstimulanser, sade eurokommissionären Pierre Moscovici.

– Det kommer säkerligen att bli en spännande diskussion när euroländernas finansministrar möts den 5 december.

Internationella valutafonden och OECD har i flera år uppmanat framför allt Tyskland att använda sitt stora överskott i betalningsbalansen till finanspolitiska stimulanser som ökar efterfrågan och skulle kunna hjälpa krisländerna i Europa att öka sin export. Och EU-kommissionen har nu mer öppet än tidigare anslutit sig till den linjen.

dijsselbloemMen efter dagens möte avfärdade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem kommissonens förslag.

– Det finns så stora skillnader mellan euroländerna att det inte går att ställa upp något sådant mål. Flera länder har fortsatt stora skulder och behöver fortsätta budgetkonsolideringen.

I stället för en uppmaning till stimulanspolitik förordar eurofinansministrarna en ”neutral finanspolitik” med både åtstramning och stöd till investeringar.

”We took note of the Commission Communication and analysis of the fiscal stance calling for a positive fiscal stance. The Eurogroup in July concluded, on the basis of Commission analysis, that the broadly neutral aggregate fiscal stance in 2017 strikes an appropriate balance.”

Jeroen Dijsselbloem, som också är Nederländernas finansministrar, medgav dock att tre euroländer – Tyskland, Nederländerna och Luxemburg – har överskott i sina ekonomier och har utrymme att genomföra stimulanspolitik.

– Men det är ju inte säkert att vi har så stora behov att ta till finansstimulaner och att det skulle komma till särskilt stor nytta för andra euroländer, förklarade han.

– I Nederländerna har vi minskat skattebördan och ökat budgetsatsningarna. Men vi vill också fortsätta minska underskottet.

Ett litet framsteg blev det dock för påtryckningarna på Tyskland och andra att bidra till att få igång de ekonomiska hjulen efter alla år av hårda åtstramningar. I uttalandet från eurofinansministrarnas möte sägs det nu öppet att de tre länderna har överträffat sina ekonomiska planer och att de skulle kunna genomföra ekonomiska budgetstimulanser.

”Germany, Luxemburg and the Netherlands are over-achieving their medium term objective. The Eurogroup acknowledges that these Member States could
use their favourable budgetary situation to further strengthen their domestic demand and growth potential, depending on country specific circumstances, while respecting the medium-term objective, the national budgetary prerogatives and national requirements.”

Det ökade missnöjet bland EU-ländernas väljare över åtstramningspolitiken som hotar de etablerade partiernas ställning verkar ha nått fram ända till det tyska finansdepartementet. Det sammanfaller med att det är val i både Tyskland och Nederländerna det kommande året.