Det har bara gått några dagar sedan Putin trappade upp kriget i Ukraina när fler än 40 stats- och regeringschefer samlas i Prag för att diskutera säkerhetsläget i Europa. Men de lyckas inte ens komma ut med ett gemensamt ställningstagande med löften om ökat stöd till Ukraina för att säkra Europas framtid.
Mötesordföranden, Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, svarade undvikande på alla frågor på presskonferensen att det inte var meningen att toppmötet skulle leda till några formella beslut: ”Det skulle ha komplicerat diskussionen.”
Frankrikes president Emmanuel Macron, som var initiativtagare till mötet, hävdade dock att toppmötet visat upp en ”stark enighet i att fördöma den ryska aggressionen”. Och Moldaviens president Maia Sandu sade att Europa måste Wförsvara Ukrainas territoriella integritet”.
Men fakta är att i ett läge när Ryssland just tagit ett beslut att annektera delar av Ukraina och rita om Europas gränser valde övriga Europas ledare att inte demonstrera en gemensam front mot Putinregimen ens med en gemensam deklaration.
Utan ett gemensamt uttalande från toppmötet i Prag, undertecknat även av Turkiets Tayyip Erdogan, Serbiens Aleksandar Vucic och Ungerns Viktor Orban, framstår tillställningen mest som en dyr diskussionsklubb.
Utan ett gemensamt uttalande där samtligt stats- och regeringschefer lovar att öka det ekonomiska och militära stödet till Ukraina framstår Europa fortsatt som splittrat i sin inställning till Putinregimens härjningar.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade till toppmötet via videolänk och manade de politiska ledarna att fatta beslut för att ”återställa freden i Europa”. Men något sådant besked fick han inte höra från Prag.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy addressed the group by video link. He called the format ”an extremely powerful opportunity to restore peace in Europe.”
Fakta om Europas insats för att stödja Ukraina är ju att man ligger långt efter USA.
Enligt Financial Times har USA gett 8,5 miljarder dollar i ekonomiskt stöd till Ukraina, och president Joe Biden har begärt stöd från kongressen för att öka det med 4,5 miljarder. Samtidigt har EU levererat 1 miljard euro, av de 9 miljarder som utlovades i maj.
USA har också levererat betydligt mer militärt stöd till Ukraina. Enligt Kiel Institute for World Economy har USA lovat militärt stöd med 25 miljarder euro och Storbritannien med 4 miljarder. Medan Tyskland har lovat militärt stöd med 1,2 miljarder och Frankrike 233 miljoner. EU:s båda stormakter når inte ens upp till Polens stöd med 1,8 miljarder euro.
President Macron ville inte svara på frågor om Frankrike – den största försvarsmakten i EU – kommer att leverera mer militärt stöd i Ukraina. Han lovade vagt att återkomma efter EU-toppmötet på fredagen.
Stats- och regeringscheferna kunde dock ge besked om att de skall mötas igen – i Moldavien om ett halvår och därefter i Storbritannien.
Det viktigaste verkliga resultatet av toppmötet var troligen att UK:s nya premiärminister Liz Truss i sista stund valde att delta.
Truss kallade till och med president Macron för ”vän” efter mötet – efter att för bara för några veckor sagt att hon inte vet om Macron är ”vän eller fiende”. Och Macron svarade vänligt att det är ”positivt att Storbritannien vill delta i samarbete med Europa igen”.