EUs momsrevolution maskerad som frihetsgåva

Att britterna tog upp tamponger på ett EU-toppmöte, gav EU-kommissionen chansen att föreslå en länge fruktad skattereform.

EU-kommissionen erbjuder generöst medlemsländerna frihet att själva få bestämma över lägre momssatser för nationellt särskilt omhuldade ändamål.
”Detta är en FRIHETSREFORM,” utropar stolt ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Men det är ett erbjudande som inte är gratis.
Det kommer parat med en reform som EU-kommissionen har lobbyat för i flera decennier men ständigt fått nobben av medlemsländerna.

EU-kommissionen vill vända hela momssystemet  på huvudet.
Momsen ska tas ut i köparens hemland, inte i säljarens.

För EU-kommissionen har det i decennier förefallit vara det enda logiska på en gemensam marknad.
Medlemsländerna har emellertid hittillls alltid sagt nej eftersom de fruktat att förlora makten över de lönsamma momsintäkterna.

Men kanske tiden nu är mogen.
EUs nuvarande momssystem är trettio år gammalt och bygger på ett strikt nationellt tänkande som fungerar extra dåligt på en marknad där allt fler handlar på nätet.

Värst är kanske att EUs momssystem är sårbart för bedrägerier.
Minst 50 miljarder euro går varje år förlorat i momsfusk.

Dessutom har den relativt enhetliga EU-momsen (15 procent i regel, vissa undantag tillåtna) bara blivit snårigare genom åren.
Varje EU-regering har begärt sina egna undantag.
Eftersom skattebeslut tas med enhällighet, har detta lett till utdragna gräl om allt från cyklar (Holland), tamponger (Storbritannien), hästuppfödning (Tjeckien) eller e-böcker (Sverige).

Rätt många tröttnade på hela cirkusen när den brittiske premiärministern David Cameron tvingade EUs stats- och regeringschefer att överväga nivån på tampongmoms (ett led i hans försök övertyga väljarna om att han slogs modigt mot Brysselmonstret för deras sak).

De normalt misstrogna EU-länderna vågade sig faktiskt 2015 på att göra ett begränsat försök med omvänd moms.
Systemet heter MOSS och gäller för försäljning av e-tjänster till andra EU-länder.

Svenska internetföretag kunde snabbt konstaterat att det är en huvudvärk att räkna ut vilken momssats som ska gälla för varje kund.
Raskt har det då uppstått firmor som tar på sig den uppgiften – ”MOSS-dödaren” t ex, agerar mellanhand mot en avgift.

Finansminister Magdalena Andersson förklarade för EU-nämnden att hon kunde gå med på experimentet eftersom det var begränsat i tid och omfång.
Annars är regeringen högst tveksam till omvänd skatt, förklarade hon, och fick stöd av bland annat moderaterna i nämnden.

Nu får hon fundera ett varv till för EU-kommissionen tror att de äntligen kan vinna den här saken.