Stabila Rutte vann men i fortsättningen flankeras han av ”Heja EU-partiet,” liberala D66 istället för snålbrigadens eget affischnamn Hoekstra.

Om man begrundar valresultaten som de rullar in på första morgonen efter valet är premiärminister Mark Ruttes förstaplacering slående.
Han vinner sitt fjärde val i rad.
Ändå utlystes det här valet för att Rutte tvingats avgå över en rasistisk skandal (myndigheter hade beordrats jaga försäkringsfuskare speciellt bland invandrare och satte dit oskyldiga för att uppnå ambitionen).
Extra omständigheten att Nederländerna drabbats hårt av corona, att de äldre drabbades hårdast av alla och landet är ett av de absolut långsammaste av alla EU-länder att vaccinera… tycks inte heller spelat in.
De kallar honom Teflon-Mark av en anledning.
Mark Rutte innebär nog framförallt stabilitet och flest holländare håller sig tydligen till det för närvarande. Hans högerliberala VVD blir inte bara störst utan tycks ha fått två extra mandat – 36 av totalt 150.
Tvåan blir det seglivade D66 som gör sitt bästa val någonsin (24 mandat). Vad som sticker ut mest i deras profil är en envis kärlek till det europeiska samarbetet, i vått och torrt.
Men i dessa tider får kanske EU också ses som en röst på stabilitet?
D66 får enligt holländsk tradition finansministerposten i regeringen så EUs snålbrigad (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna) tog en stöt i veka livet.
Sittande finansminister Wopke Hoekstra som bedrev snålpolitik i EU med sådan bravur att han blev snålpolitikens eget ansikte, var så öppenhjärtig i sin åsikt att Sydeuropa bara slarvar bort pengar medan Nederländerna sparar, att han skapade vredesutbrott vid EU-möten och en del diplomatiska dilemman för Rutte.
Hoekstra och hans kristdemokratiska parti tappade fyra av sina tidigare 19 mandat i det här valet.
Nå, men opinionsundersökningar säger också att holländarna till 80 procent är pro-EU och till 70 procent är pro-euro, så kanske dessa siffror slog igenom i valet.
Ännu en pro-EU-nyhet i det holländska valet igår är att det transeuropeiska partiet Volt kom in för första gången och tog 4 platser i parlamentet – ett av få öppet federalistiska partier i Europa som finns i tretton länder och har en plats i Europaparlamentet trots sin ungdom (startades 2017).
För främlingsfientliga Geert Wilders med den vita kalufsen gick det bakåt (tre mandat färre) vilket kanske antyder att invandringskritik inte står högst upp på holländarnas agenda nuförtiden.
Han släppte i alla fall sitt anti-EU-budskap i denna valkampanj.
Wilders utmanare om populiströsterna var snabbare i steget – Thierry Baudet droppade både EU-motstånd och invandringsmotstånd i sin kampanj. Han gick istället hårt ut med motstånd mot corona-restriktioner.
Och där träffade han tydligen rätt för hans parti ser ut att få åtta mandat mot tidigare två.
Socialdemokrater, de gröna och vänstern gick likaså rejält bakåt.
Sluträkningen återstår och sedan sannolikt en period där Rutte för fjärde gången ska förhandla med två, tre partier om att dela regeringsmakten (fyra partier i sittande regering) men övergången har alla chanser att gå stabilt och lugnt till.
Rutte är ju van.