EUs tålamod med Orban sinar

EU fick just fyra år till (minst) med Victor Orban och nu åker hårdhandskarna på – från bägge sidor.

Hungary election: Viktor Orban, key Putin ally, slams Zelensky as he  declares victory - CNN
Jag har vunnit så stort dom kan se det från månen…”


”Min valseger var så stor att den kan ses från månen – och i alla fall från Bryssel,” gratulerade Victor Orban sig själv efter valsegern i söndags.
Han hade riggat valet men möjligen hade han vunnit det hursomhelst, så skickligt hade han lyckats få ut budskapet till ungrarna att den politiska oppositionen vill dra in Ungern i kriget mot Ryssland (inte sant, förstås).

I sitt segrartal valde premiärminister Orban att angripa EU och Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj (som offentligt sagt sin uppriktiga mening om Ungerns lojalitet mot ryska intressen).
EU och Zelenskyj hade, påstod Orban, tillsammans med affärsmannen George Soros (jude), med västmedia och vänstern försökt men misslyckats besegra honom.

Nästa budskap från Orban – direkt till EU – var att Ungern kommer att använda sitt veto till att stoppa alla försök att införa en EU-bojkott mot rysk olja och gas.
Han bröt därefter EUs eniga linje mot ryske presidenten Putin och lovade att betala energiköp från Ryssland i rubel, så som Putin önskar.

Orban går alltså ut från dag ett med att vad gäller EU, tänker han sätta hårt mot hårt .

Men EU hälsar tillbaka – i form av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen – att den behandlingen kan han räkna med själv också.
Kommissionen inledde den 5 april, dagen efter hans valseger, processen som kan stoppa utbetalning av EU-bidrag till Ungern.

Detta har dröjt pinsamt länge.
EU har sedan januari 2021 haft på plats en ny regel som gör att man kan dra in EU-bidrag för länder där de riskerar att användas på ett skadligt sätt.
”Problemet vi har med Ungern är korruption,” påpekade von der Leyen i Europaparlamentet.
Hon överdriver inte. I stort sett alla EU-projekt som granskats i Ungern är nedtyngda av korruption.

Ungerska myndigheter gör ingenting för att driva in pengarna när övertrampen upptäcks heller. Och tyvärr (bl a tack vare Sverige) har EUs egen åklagarmyndighet EPPO inte kompetens i alla EU-länder – Ungern har förstås ställt sig utanför.

Processen som EU nu drar igång – kallad villkorsmekanismen – är oprövad. Men EU-domstolen har redan påpekat att man måste rikta in sig på reella missförhållande liksom att eventuellt indragna EU-pengar ska stå i proportion till brotten som skett eller som riskerar att ske.
Det handlar alltså inte om att just nu dra in allt på ett enda bräde men eftersom Ungern får 3 procent av sin BNP varje år i EU-bidrag (drygt 40 mdr euro 2021-2027) så kan detta göra ont för Orban som bl a håller ett gäng oligarker avlönade med EU-anslagen.

Som sagt, det har dröjt pinsamt länge men å andra sidan har EU-kommissionen grundligt hunnit genomföra alla inledande steg med utredning, skriftliga anklagelser, noga kontroll av de ungerska svaren.
På måndagen ringde ansvarig EU-kommissionär Johannes Hahn till Budapest för att säga, att nu går brevet…

Förutom själva EU-bidragen har Ungern inte heller ännu fått en forint från EUs återhämtningsfond där annars drygt 16 miljarder euro hägrar.
De pengarna är villkorade med rätt projekt (klimat och digitalt) och reformer. EU-kommissionen har sedan 12 månader nu inte velat godkänna de ungerska förslagen.
Anti-korruption är bl a ett bestämt ett krav från Bryssel.
Orban kan nog se sig i månen efter den utbetalningen.

Hur EU sedan ska hantera att Ungern bryter den enade fronten mot Ryssland, blir intressant att se.
EU-länderna har redan bestämt sig för en bojkott mot ryskt kol och olja, mycket viktigare handelsvara för Ryssland står på menyn nästa gång.
Många länder, inklusive inflytelserika Frankrike och oljeimporterande Italien, vill ha en oljebojkott mot Ryssland.
Att bojkotta rysk gas har däremot inte lika stort stöd runtom i EU eftersom den är svårare att ersätta.

Oljebojkotten hänger därmed nu på Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Han har chansen att gömma sig bakom ryggen på Orban om han vill slippa en oljebojkott.
Eller så kan Scholz kliva fram och medverka till att EU-länderna rundar Orban genom att alla villiga EU-länder inför en nationell oljebojkott mot Ryssland samtidigt.

Så har EU tidigare rundat Storbritannien i tid av kris. Mitt under den globala finanskrisen trodde premiärminister David Cameron att han kunde lägga veto mot en europeisk finanspakt. De 27 länderna gjorde bara pakten till ett internationellt avtal mellan dem själva och införde den ändå.

Tidigare har Orban åtminstone haft Polen som trogen allierad mot ”Bryssels” krav på honom.
Nu är polackerna rasande på honom nu för hans stöd till Ryssland, så till den grad att de vägrade komma på det reguljära motståndsmötet i Visegradklubben.

Tålamodet mot Victor Orban i resten av EU är inte stort. Han har under senare år försvårat och dragit ut på EUs klimatdiskussioner, på EUs budgetdiskussioner och han har skyddat Kinas liksom Rysslands intressen mot EU.
Just nu utgör denne ungerske Putin-vän dessutom ett akut problem för alla EU-länder som önskar se Ukraina bli EU-medlem inom någon slags överblickbar framtid.

På pappret må Orban ha kvar möjligheter att störa och hindra EU.
I verkligheten riskerar Ungerns premiärminister efter 12 års skickliga manövrerande inom EU, att avskyn mot Ryssland gör att han kan hindras.
Kan man kliva runt Storbritannien, kan man kliva runt ett obstruerande Ungern.