Ficos plan att gå i Orbans fotspår kan stoppas i presidentvalet

Vänsterpopulisten Robert Fico har lyckats återta regeringsmakten i Slovakien, börjat montera ned rättsapparaten och skrämma bort presidenten.

Men nu hotas hans plan att följa i Viktor Orban ”illiberala” fotspår av att väljarna kan rösta fram en motståndare i presidentvalet.

Slovakiens president har begränsade maktbefogenheter. Men Fico är ändå så orolig inför valet på lördag att han ställde upp på en sällsynt presskonferens med högerextreme regeringspartnern Rudolf Huliak för att varna för Ivan Korčok.

”Korčok är ondskan, en anti-slovakisk kandidat, en man som tjänar utländska intressen!” deklarerade regeringsalliansens tre partiledare.

Robert Fico var övertygad om att regeringspartiernas kandidat lätt skulle vinna presidentvalet. Peter Pellegrini, partiledare för S-märkta partiet Hlas, ledde stort i opinionsmätningarna.

Men i den första valomgången fick Ivan Korčok flest röster, långt fler än vad mätningarna förutspått. Korčok är en tidigare diplomat som var utrikesminister 2020-22, men som nu ställer upp som oberoende kandidat för ett litet högerliberalt parti.

Inför den avgörande valomgången väger det jämnt i opinionsmätningarna och Robert Fico befarar att mätningarna kan ha fel igen. Det är mycket lågt valdeltagande i Slovakien, där bara cirka hälften av väljarna röstar. Därför avgörs valet på lördag av vilka som är bäst på att mobilisera.

Robert Fico försöker få de väljare som röstade på de tre regeringspartierna att ställa upp. Han varnade för att Korčok kommer att försöka sabotera resultatet i det ”demokratiska parlamentsvalet” i höstas och etablera en alternativ makt med stöd av utländska organisationer, liberala medier och oppositionen för att driva fram ett nyval.

SNS-ledaren Robert Danko backade upp Fico:

”Det som förenar oss är en hård kamp mot liberal politik. Korčok personifiera den politiska ondskan.”

Ivan Korčok har manat ”de tiotusentals väljare” som röstade på något av regeringspartierna i fjol höstas men som nu är missnöjda med den riktning Slovakien förs att rösta på honom.

Ficoregeringens snabba beslut att avskaffa den särskilda åklagarmyndigheten mot korruption, mot bland annat ledande politiker i Ficos parti, har mötts av omfattande protester. Liksom regeringens planer att införa politisk styrning av public service-media.

Den nuvarande presidenten Zuzana Čaputová har sagt nej till Ficoregeringens planer, men presidentens ”veto” kan köras över av ett andra beslut i parlamentet.

Čaputová har ändå använt sina maktbefogenheter så långt det går. Hon vägrade godkänna Robert Ficos regering när högerextrema SNS nominerade klimatförnekaren Rudolf Huliak till miljöminister. Och SNS tvingades nominera en annan till den ministerposten.

Men Robert Fico har lyckats skrämma bort Čaputová, som inte ställt upp till omval. Fico har kallat hennes för en ”amerikansk agent” och vägrat ta tillbaka anklagelserna trots att presidenten och hennes familj utsatts för dödshot.

Trots att Robert Fico lyckats köra över den avgående presidenten är han uppenbarligen orolig för att en ny politisk motståndare på posten kan bli ett hinder i planerna på att införa ett auktoritärt styre enligt ungersk modell.

EU:s åklagarmyndighet EPPO har redan ifrågasatt Ficoregeringens beslut att avskaffa den särskilda åklagarmyndigheten. EU-parlamentet har med stor majoritet fördömt regeringens underminering av rättsapparaten och ingreppen i mediefriheten. Parlamentariker kräver att EU-kommissionen ska ingripa och förhindra att Robert Fico omvandlar Slovakien till en maffiastat.

Protester från Slovakiens president mot att landets regering underminerar demokratin i landet kan ge argument för kommissionen och andra EU-regeringar att agera.

Det är därför vänsterpopulisten Robert Fico är orolig och försöker mobilisera extremhögern till valurnorna på lördag.