Finland på väg mot blå-svart regering – framgång för kulturkrig mot klimat o invandrare

Högerpopulistiska Sannfinländarna gör sitt bästa val och väntas bilda en ”blå-svart regering” med moderata Samlingspartiet. I så fall en kraftig omsvängning till nedskärningar efter fyra år med vänsterinriktade välfärdssatsningar.

Sannfinländarna gick till val som det enda parti som avvisar Finlands ambitiösa klimatpolitik, det enda parti som säger nej till ökad arbetskraftsinvandring och det enda parti som vill avskaffa ”tvångssvenskan” i skolorna.

+ I det invandringspolitiska programmet sägs att islamsk tradition är i strid med den ”finska kristna och humanistiska traditionen”.

+ I partiets skuggbudget genomförs de största nedskärningarna på bistånd och klimatsatsningar. ”Det sannfinländska alternativet sparar på skadlig invandring, klimatåtgärder och utvecklingsbistånd.”

Det har lyft partiets väljarstöd under slutet av valrörelsen.

Moderata Samlingspartiet hade en stor ledning i opinionsmätningarna på en valstrategi där den S-ledda regeringen anklagades för att ha underminerat landets ekonomi genom att ha låtit underskottet öka, och att Finland riskerade att bli som Grekland eller Italien. Men när Samlingspartiets ledare Petteri Orpo i valdebatterna inte velat ta ställning för vilka partier han ville bilda regering har partiet backat och ser ut att ha förlorat väljare till Sannfinländarna när högerväljare visat att de vill ha partiet med i regeringen.

Samlingspartiet blir ändå med nöd och näppe största parti med 20,8 procent. Sannfinländarna får 20,1 och Socialdemokraterna 19,9 procent. Men eftersom det inte finns några utjämningsmandat får S en sämre utdelning i fördelningen av platser i riksdagen, enligt röstsammanräkningen på söndagskvällen – Samlingspartiet 48, Sannfinländarna 46 och S 43 mandat.

Statsminister Sanna Marin lyckades göra valet till ett ”statsministerval” för att få väljarna att rösta taktiskt på Socialdemokraterna för att hålla Sannfinländarna utanför regeringen. Det lyckades på så sätt att S gick framåt i valet, men på bekostnad av regeringskollegorna De Gröna (-4,5%), Vänsterförbundet (-2,4) och Centern (-1,1). Men det lyckades inte stoppa Sannfinländarnas möjlighet att ingå i nästa regering.

Trots det ökade väljarstödet för S innebär valresultatet en kraftig högersväng. Samlingspartiet som utlovat kraftiga nedskärningar i hela offentliga sektorn, utom av försvaret, får tillsammans med Sannfinländarna 94 av de 200 riksdagsmandaten.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo har under valdebatterna kritiserat Sannfinländarnas klimatpolitik och motståndet mot arbetskraftsinvandring, med uppbackning av näringslivet.

 Koldioxidneutraliteten kommer att leda till stora investeringar på hundratals miljoner i Finland. Allt det här säger Sannfinländarna nej till, har Petteri Orpo sagt.

Men på valkvällen var Orpo och Sannfinländarnas Riika Purra inriktade på att börja regeringsförhandla. Partiledarna uppgavs i tv-sändningarna ha inlett kontakterna redan.

Samlingspartiets Petteri Orpo har bundit upp sig hårt att bilda en regering som genomför budgetnedskärningar och huvudstriden i valdebatterna har stått mellan honom och Socialdemokraternas Sanna Marin. Orpo tvingas därmed börja kompromissa med Sannfinländarna för att kunna genomföra sina vallöften.

Avgörande blir hur hårt Sannfinländarna står fast vid sina ultimativa krav mot invandrare och klimatåtgärder. När Sannfinländarna ingick i regeringen 2015-19 sprack partiet när ministrarna från partiet gick med på kompromisser. Nu är det den högerextrema falangen som leder partiet och står i samma position och kan tvingas välja mellan sina principer och regeringstaburetter.

Den blivande statsministern Petteri Orpo inledde förhandlingarna med Sannfinländarna på söndagskvällen med ett utspel om att han vill leda en EU-positiv regering.

Samlingspartiet måste också lyssna till kraven från Finlands näringsliv i regeringsförhandlingarna, där det viktigaste är att underlätta för arbetskraftsinvandring.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true” success_message=”Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen.”]

Samlingspartiet och Sannfinländarna behöver minst ytterligare ett parti för att kunna få ihop en majoritetsregering, som är det vanliga i finländsk politik.

Centerpartiet som backat för andra valet i rad och under åren förlorat mängder av väljare till Sannfinländarna talade på valkvällen om att man siktade på att gå i opposition. Men det var inget tvärnej, och partiledningen brukar lyssna till önskemålen från näringslivets höjdare.

Svenska folkpartiets ambition är att sitta med i varje koalitionsregering, oavsett vilka andra partier som ingår i den. Sfp-ledarna verkade ha samma inriktning på söndagskvällen. Men Sannfinländarna med sin inriktning mot svenskans ställning i Finland är troligen helt ointresserade av eftergifter till Svenska folkpartiet i regeringsförhandlingar.

Valresultatet i Finland kan visa vägen för hur Sverigedemokraterna kan ta sig in i regeringen 2026.