Samtidigt som EU-ledarna samlades till toppmöte på onsdagskvällen i Bryssel hölls den första svenska EU-valdebatten med toppkandidater några hundra meter därifrån.
En debatt där partiernas valstrategier blev tydliga och ett parti mälde ut sig.
Nyhetssajten Europaportalen hade anordnat debatten som hölls i en utskottslokal i EU-parlamentet med svenskar som publik. Deltagare var Heléne Fritzon (S), Tomas Tobé (M), Charlie Weimers (SD), Jakop Dalunde (MP), Ella Kardemark (KD), Emma Wiesner (C), Hanna Gedin (V) och Karin Karlsbro (L).
Båda Socialdemokraterna och Moderaterna vill göra EU-valet till ett inrikespoltiskt val i diskussionerna om klimat och tillväxtpolitik.
Heléne Fritzon ägnade sina inlägg i klimatdebatten till att kritisera Tidöregeringens politik i stället för att svara på frågan om hur EU ska klara målet att minska utsläppen med 95 procent till 2040.
-Det är många här som undrat hur Sverige som tidigare fört en så bra klimatpolitik nu för en politik som leder till ökade utsläpp, sade Fritzon.
-På högersidan talar man om Swexit. Om vi skulle lämna EU skulle vi inte få någon tillväxt alls.
Socialdemokraterna brukar få betydligt lägre väljarstöd i EU-val än i riksdagsval. Då kan det löna sig att mobilisera kärnväljarna på deras motstånd mot regeringen.
Moderaternas Tomas Tobé ägnade däremot flera inlägg åt att plädera för att samtliga partier ska samarbeta i EU.
-Vi borde samarbeta, inte tala illa om vad vi uppnått i Sverige, sade Tobé.
Moderaterna brukar också få sämre resultat i EU-val än väljarstödet inrikespolitiskt. I det här valet är alla övriga Tidöpartier inriktade på att locka till sig M-väljare.
Därför vill M framstå som det parti som driver Sveriges sak i EU, både på EU-toppmötena och i EU-parlamentet.
Sverigedemokraternas Charlie Weimers var ofta ensam om att räcka upp röd skylt när deltagarna skulle svara ja eller nej på kortfrågor om EU-alternativ.
-EU:s klimatpolitik som drivits igenom där Miljöpartiet haft ett stort inflytande är totalt orealistisk, sade Weimers.
-Välståndet kommer att avskaffas och det kommer att bli revolutionär stämning på gatorna om åtgärderna som krävs för att minska utsläppen med 95 procent genomförs!
Liberalernas Karin Karlsbro påpekade att SD var det enda parti som röstade nej i riksdagen till det internationella Parisavtalet.
–Det är SD som är orealistiskt och tillväxtfientligt. Vi har stöd av näringslivet.
Miljöpartiets Jakop Dalunde vill höja EU:s klimatmål till 95 procent till 2040, och vill ha ”minusutsläpp” till 2050.
-EU exporterar mest utsläpp genom den stora importen. Vi behöver utvidga klimattullarna till att även innefatta importen av bilar, helikoptrar, textilier. EU ska tvinga övriga världen att minska utsläppen.
Centerns Emma Wiesner menade att lantbruket också ska vara med i klimatomställningen, men att det inte är möjligt i dag när många jordbruk går med förlust.
-Jag är inte rädd för den gröna omställningen. När jag jobbade på Nothvolt talade vi om att för att bygga ny industri behöver man energi, råmaterial, transporter men också arbetskraft. 30 miljoner människor kommer att saknas till 2050.
Vänsterpartiets Hanna Gedin talade sig varm för ökat statligt stöd till gröna investeringar. Hon pekade på att V och MP får högst betyg för sitt röstande i klimatfrågor i EU-parlamentet, enligt granskningar av bland andra Naturskyddsföreningen
Kristdemokraternas Emma Kardemark satt närmast Charlie Weimers i debatten, och lade sig också närmast SD i sina svar.
-Det handlar inte om Sverige ska lämna EU, men EU behöver ta ett steg bakåt på en del områden. Vi behöver ha färre regleringar, för varje ny reglering behöver två tas bort, sade Kardemark och ansåg att EU:s krav på hållbarhetsredovisning av även kommunala bolag är ett varnande exempel.
Mest överraskande i EU-debatten var att nationalkonservative Charlie Weimers predikade en nyliberal linje i diskussionen om hur EU:s konkurrenskraft ska stärkas.
–EU vill ha en DDR-variant av internet, med mer och mer regleringar. Som kvotering av bolagsstyrelser och lönetransparens.
-Vi står inför en välståndskris. Vi halkar bara längre och längre efter USA. Vi måste ha tillväxt, tillväxt! manade Weimers.
EU-debatten kommer senare även att sändas i SVT.