För första gången under flyktingkrisen – Merkel, Tusk och Juncker drar åt samma håll

Medan 1,5 miljoner flyktingar tagit sig till Europa har EU-ländernas ledare hamnat i öppen strid om vem som ska bära ansvaret. Inte ens EU-topparna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker har kunnat enas om hur krisen ska lösas, och den verkliga EU-ledaren, Angela Merkel, har haft en tredje linje.

Men för första gången under flyktingkrisen drar Merkel, Tusk och Juncker nu åt samma håll i ett desperat försök att snabbt både minska flyktingströmmarna och öppna för en säker väg från flyktinglägren till Europa. Problemet är att det hänger på Turkiets president Tayyip Erdogan om planen ska ha någon chans att förverkligas.

”Wir schaffen das”, vi klarar det, var Merkels besked när flyktingvågen började i början av hösten. EU-kommissionens Juncker plockade snabbt upp den fördelningsplan av flyktingar som EU-ledarna sagt nej till på försommaren. Medan EU-ordföranden Donald Tusk lyssnade på sina forna regeringskollegor i Polen och krävde en snabbinsats för att stänga EU:s yttre gränser för alla flyktingar.

Sedan dess har EU:s flyktingpolitik varit kaotisk:

+ Dublinreglerna om att flyktingar ska söka asyl i det första EU-land de kommer till har ersatts av öppna gränser för flyktingar att själva ta sig till det land de vill – i första hand Tyskland och Sverige.

+ EU drev för första gången igenom med majoritetsbeslut en plan för omfördelning av 160 000 flyktingar som kommit till Grekland och Italien – men sedan har nästan ingen regering varit beredd att följa beslutet.

+ Schengenunionens öppna gränser har fler och fler länder brutit emot. Ungerns Viktor Orban satte upp stängsel för att hålla flyktingarna borta. Sveriges Stefan Löfven satte upp ID-kontroller. Österrikes Werner Faymann var Merkels siste bundsförvant som svek när regeringen i strid med internationella flyktingkonventioner införde ett maxtak för asylsökande.

+ När EU-regeringarna inte kunde lösa flyktingkrisen själva vädjade de till Turkiet om hjälp, och lovade 3 miljarder euro, visumfrihet och återupptagna medlemsförhandlingar i utbyte mot att flyktingbåtarna över Egeiska havet skulle stoppas och flyktingar utan asylrätt skulle få skickas tillbaka.

+ Merkel har begärt hjälp av militäralliansen Nato för att stoppa flyktingsmugglarna och transportera tillbaka flyktingar till Turkiet.

Men båtarna fortsätter att komma över Egeiska havet med tusentals flyktingar varje dag.

I det här desperata läget hade dock Donald Tusk och EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans med sig ett gemensamt förslag när de förhandlade med Turkiets ledare på torsdagen och fredagen, för att försöka pressa fram mer bindande åtaganden, inför EU-Turkiettoppmötet på måndag, som snabbt kan börja ge resultat.

Angela Merkel sade det i tisdags: ”Det är slut på genomvinkandets politik” . Donald Tusk framförde samma brutala budskap i dag till Greklands premiärminister Alexis Tsipras vid ett besök i Aten på väg till Ankara: ”Vi måste upphöra med den så kallade vinka-förbi-processen.

Det innebär i praktiken att gränserna mellan EU-länderna stängs för flyktingarna, för att Schengens fria rörlighet för EU-medborgare, varor och tjänster ska kunna fungera igen. Priset är hundratusentals flyktingar riskerar att stängas inne i Grekland, om båtarna fortsätter att komma över Egeiska havet. EU-kommissionens förslag om 700 miljoner euro i ett nytt bistånd för flyktingmottagande räcker inte långt för att hantera den kris som hotar.

EU-topparna hoppas snabbt minska trycket på Grekland med ett nytt bud till Turkiet: Om antalet flyktingar i ett första steg tas ner till ”tresiffriga tal”, dvs färre än 1 000 per dag, kan EU börja ta emot flyktingar direkt från Turkiet, uppger EU-diplomater för nyhetsbyrån Reuters. Det handlar inte längre om att samtliga EU-länder ska ta emot en viss andel flyktingar, utan några ”villiga” länder och i första hand Tyskland. Långsiktigt är EU:s krav fortfarande att flyktingströmmen över Egeiska havet helt ska stoppas.

Hittills har Turkiet bara gått med på att ta tillbaka 300 flyktingar som inte fått asyl i Grekland. Donald Tusk kräver nu i tuffare ordalag än tidigare att Turkiet ska leva upp till sin del av flyktinguppgörelsen:

– Det bästa sättet att minska antalet flyktingar som försöker ta sig från Turkiet till Grekland vore en snabb och omfattande åtgärd för att transportera tillbaka de irreguljära migranter som tagit sig till Grekland. Det skulle kunna bryta affärsmodellen för smugglarna, sade Tusk efter ett första möte med premiärminister Ahmet Davutoglu.

”To many in Europe the most promising method seems to be a fast and large-scale mechanism to ship back irregular migrants arriving in Greece. It would effectively break the business model of the smugglers.”

EU anser att Turkiet snabbt skulle kunna sätta stopp för de flesta flyktingrutter om bara polisresurserna sätts in. Men det är fortsatt högst osäkert om den här gemensamma och tuffare hållningen från EU-topparna kan ge några resultat.

President Tayyip Erdogan behöver några partners på den internationella arenan när han nu på olika sätt befinner sig i konflikt med både Ryssland och USA. Men han försöker hela tiden pressa upp priset för att samarbeta med EU och frågan är hur långt han kommer att driva den förhandlingen. Tusk och Timmermans träffar Erdogan på fredagen.