Investerarskyddet för fossilindustrin är till slut på väg att dumpas av EU.
Man ska inte kunna stämma en regering som väljer fossilfritt.
I 25 år nu har en historisk relik gällt i Europa som gör det möjligt för företag att kräva ersättning av en regering för energibeslut som skadar deras investeringar – ECT (Energy Charter Treaty).
Avtalet har varit mumma för fossilindustrin särskilt på senare år när man kunnat stämma europeiska regeringar på miljarder för att de fattat beslut om att utfasa fossila bränslen och energikällor.
Spanien har av någon anledning varit särskilt utsatt. Tyska Uniper stämde Nederländerna på 1,9 mdr dollar för att lägga ner kolbrytning. Sverige stäms på 20 miljarder kronor för att vi inte utvinner uran.
Vattenfall har stämt Tyskland för att vilja skydda floden Elbe vid ett av Vattenfalls kolverk.
Från början var ECT nog mest avsett att ge europeiskt näringsliv skydd när den på 1990-talet skulle ge sig in på den lovande ryska marknaden.
Detta slog tillbaka ganska spekulärt.
Den ryska staten låter sig naturligtvis inte begränsas av avtal i vilket fall som helst utan avtalet har istället har som sagt mest vänts mot europeiska regeringar som satsar på klimatvänligt.
Två tredjedelar av alla pågående stämningar med ECT som grund, rör europeiska politiska beslut.
Att det slutar så illa beror bland annat på att stämningar via ECT inte hanteras i vanlig domstol där klimatbeslut vore legitimt. Istället sköts tvister via sk skiljedomstolar – personer utnämnda av parterna som inte behöver ta hänsyn till lag när man sliter en tvist.
Flera europeiska regeringar har länge velat lämna avtalet men EU-kommissionen har satt sig emot. Istället har man begärt att få mandat att omförhandla avtalet med alla 53 länder som ingår.
Även Ryssland, dock med en fot ute, en fot inne.
För några EU-regeringar framstår hoppet obefintligt om att förhandla sig fri från de negativa effekterna. Få av de ingående länderna har något skäl att bjuda EU på eftergifter. Italien lämnade därför avtalet 2016 och därefter har Nederländerna, Frankrike och Polen följt efter.
Före årsskiftet enades till slut den tyska koalitionen om att Tyskland också ska lämna avtalet och simsalabim, nu ger EU-kommissionen upp sin kamp om att rädda ECT.
I februari har kommissionen lyft ärendet bland EU-ambassadörerna i Bryssel om att lämna ECT.
Sverige har i det längsta ansett att avtalet ska moderniseras, inte överges. Det finns en hel svensk industri kring skiljedoms-institut som har gynnats med ständigt fler fall att jobba med sedan klimatfrågan blev het.
ECT-avtalets effekter kommer dock att överleva ett bra tag ännu.
En klausul säger nämligen att det land som lämnar avtalet, fortfarande kan stämmas i 20 år efteråt.