Frankrike på väg mot sitt Afghanistan-uttåg

Det är dags för Frankrike & Co att lämna Mali nu – och det sker inte i ett segertåg

Les infos de 6h - Soldat français tué au Mali : ce que l'on sait


President Emmanuel Macron tog upp det i början på förra året, Frankrikes militära utflykt till Mali går mot sitt slut
Efter en middag på onsdagkvällen med bl a sina partnerländer i Mali (inklusive Sverige) väntas beskedet komma.

Anledningen är i korthet att de militära insatserna (startade 2013 av Frankrike, dominerade av Frankrike men kompletterade av en rad länder) inte lyckas.
Avsikten var från början att stoppa de islamistiska terroristerna från att få ett grepp om denna västra del av Afrika.
De är starkare än någonsin i regionen.

Avsikten var parallellt att utveckla demokratin men Malis nuvarande junta är värre än tidigare regimer. Nyligen jagade den ut en nyanländ dansk specialförbandsstyrka, den anklagar den franska militären för att vilja dela landet och har hyrt in den ryska privatarmén Wagner.
En illa dold baktanke var alltid att bromsa utvandring till Europa men det har inte gått mycket bättre med det.

Sverige har soldater både i FN-truppen i Mali och ett specialförband som ingår i franska Takuba. Specialförbandets utstationering tar slut nu i februari och den planen kvarstår, sa statsminister Magdalena Andersson på torsdagen. Men när de flesta reser hem blir en liten grupp kvar som ”kan placeras i ett närliggande land.”
De svenska FN-soldaterna skulle stanna till 2024 men ”där pågår en diskussion i riksdagen om ett tidigare datum” enligt statsministern.

Det har varit en farlig placering som samtidigt gett Sverige och försvarsminister Peter Hultqvist en hel del uppskattning från fransk sida.

I Mali totalt finns cirka 25 000 utländska trupper varav de franska utgör nära en femtedel när FN-trupper och en träningsmission från EU räknas in.
Vad händer med Mali om franska armén lämnar?

Värsta scenariot är ett nytt Afghanistan med sitt omedelbara talibanövertagande. Ingen har väldigt höga förhoppningar på att Malis regeringsstyrkor ska kunna hålla mot välorganiserade djihadister.
Hoppet är väl ändå att kunna dra sig tillbaka med viss värdighet och inte behöva störta iväg i panik som amerikanerna.

Frankrike har lovat att samordna sitt uttåg med EU och FN, att fortsätta skydda EUs och FNs utsända från luften. Franska regeringen talar också om att omgruppera, arbeta mot terrorister på ett annat sätt, kanske placera ut en styrka i grannlandet Niger och talar även med Senegal liksom Elfenbenskusten.
Men någon tydlig plan har ännu inte synts till.

Detta ska onsdagkvällens middag bland annat handla om. Hur man lämnar ett förlorat krig utan att fienden tar makten och krossar de civila.