EU:s båda stormakter, Tyskland och Frankrike, skulle ha haft ett eget toppmöte nästa vecka. Det har ställts in på grund av splittring om energikrisen, EU-solidaritet och kriget i Ukraina.
Medan intensivvård pågår för att få igång den ”fransk-tyska axeln” igen hotas EU:s enighet mot Putinregimen.
Det tysk-franska toppmötet skulle ha ägt rum i Fontainebleau, men skjuts nu officiellt upp till januari. Men det är andra gången mötet mellan Emmanuel Macron och Olaf Scholz och deras regeringar skjuts upp. Det skulle ha hållits redan i somras.
När de båda ledarna anlände till EU-toppmötet på torsdagen skyllde de oenigheten på varandra:
President Macron anklagade Tyskland för att ”isolera sig” i förhandlingarna om ett pristak på gas, och varnade för att det skadar EU.
Förbundskansler Scholz avvisade än en gång EU-kommissionens alla förslag om pristak med att det skulle hota leveranserna av gas. Och sade också nej till kraven på en EU-solidaritetsfond för de länder som inte har möjlighet att ta upp lån för att stödja medborgare och företag mot höga energipriser.
I stället föreslog Scholz att gasbolag skulle få bilda en kartell för att köpa gas, även om det skulle kräva ändrade EU-konkurrenslagar. Och på EU-toppmötet lanserar Tyskland ett förslag om EU-stöd till nya gasfält, enligt Politico.
Men konflikten handlar om mycket mer än ett eventuellt pristak på gas. EU:s båda stormakter är också oense om kriget i Ukraina.
Tyskland har varit mycket sena med vapenleveranser och har nu vänt sig till USA för att få fram artillerisystem till Ukraina, i stället för att söka europeiska vapensystem. Frankrike vill ha ett samlat EU-agerande för den långsiktiga planen att stärka Europas självständighet på försvarsområdet.
Franska regeringskällor anklagar Olaf Scholz regering för att agera på egen hand utan att bry sig om övriga EU, som med beslutet att ta upp ett lån på 200 miljarder euro för att skydda sina medborgare och företaget mot höga energipriser. Och att förbundskansler Scholz förhandlat med Spanien och Portugal för att dra fram en gasledning, utan att prata med Frankrike.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire talar om att det behövs en ”strategisk omdefiniering” av relationerna och börja från noll.
”Cela doit nous amener à une redéfinition stratégique des relations entre la France et l’Allemagne. Et à créer une alliance nouvelle, peut-être encore plus forte”.
”Det finns inget alternativ till det nära samarbetet mellan Frankrike och Tyskland, försäkrade Le Maire.
President Macron deklarerade också på väg in till EU-toppmötet att han vill ha ”vidmakthålla vänskapen och alliansen” med Tyskland.
Men Macron har också behov av att inte framstå som att han viker sig för Tyskland. Därför har han kommit överens med Spanien och Portugal om att den gasledning – MidCat – som de förhandlat om med Tyskland inte ska genomföras. Men i stället ska de tre länderna inleder ett samarbete för att bygga undervattensledningar mellan Barcelona och Marseille för transport av vätgas och naturgas.
President Macron lanserade det som en klimatsatsning när EU ska gå över till fossilfri energi. Medan Spaniens Pedro Sanchez presenterade det som en stor möjlighet för Spanien att leverera LNG-naturgas till övriga Europa.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har också gjort en insats för att rädda ansiktet på alla stridande EU-ledare.
I dragkampen om ”EU-solidaritet” presenterade hon en kompromiss som innebär att EU-miljarder som inte använts från förra långtidsbudgeten förs över till EU:s klimatfonder och används till stöd till investeringar i klimatvänligt energisamarbete mellan medlemsländerna för att göra Europa mer självständigt.
Nederländernas Mark Rutte förutspådde en lång nattmangling på toppmötet, medan EU-diplomater ansåg att EU-ledarna inte kan nå någon enighet så länge tysk-franska axeln gnisslar.