Den historiska ”fransk-tyska axeln” som drivit EU-samarbetet under decennier fick en knäck i höstas. Toppmöten mellan regeringarna ställdes in och det blev en offentlig schism mellan Olaf Scholz och Emmanuel Macron.
Men nu rullar samarbetet igång igen när tyska regeringspartiet Die Grünen tagit över kontakterna med Macronregeringen. På det första EU-toppmötet med Sverige som ordförandeland kan de båda stormakterna ha tagit över EU:s ledartröja igen.
Finansminister Bruno Le Maire och ekonomiminister Robert Habeck gjorde ett gemensamt utspel på måndagen där de kräver att EU släpper på de hårda konkurrensreglerna och öppnar för ökat statsstöd för att behålla gröna jobb i Europa.
”En ny grön industripolitik” ska enligt det gemensamma uttalandet möta USA:s massiva subventioner på 369 miljarder dollar till gröna investeringar – IRA, Inflation Reduction Act – och förhindra att företag som t ex Northvolt investerar i USA i stället för i Europa.
French and German economy ministers are urging European Union regulators to let them fast-track subsidies for ”key industrial sectors” as they push for more support to companies after a row over a massive U.S. green support package.
Le Maire och Habeck meddelade också att de kommer att resa till USA i början av januari för att förhandla med den amerikanska regeringen för att försöka övertyga dem om att till exempel elbilar tillverkade inom EU ska kunna säljas på den amerikanska marknaden med samma subvention på 7 500 dollar som ska ges till elbilar tillverkade i USA, Kanada och Mexico.
Men det stora hotet från USA:s investeringsplan är att företag som Northvolt kan få fem gånger så stort statsstöd om de bygger en fabrik i USA i stället för i Tyskland, som Northvolts VD Peter Carlsson varnat för.
De franska och tyska ministrarna ställer sig nu i praktiken bakom förslagen från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att få fram EU-pengar för att alla medlemsländer ska kunna öka statsstöden till företag som vill göra ”gröna investeringar”. Även om de inte går lika långt som von der Leyen som förordat att EU ska inrätta en ny fond till sådana investeringar.
Habeck och Le Maire talar om att i ”ett första steg” använda oanvända EU-medel till sådana stöd. Men Die Grünens ekonominister har redan tidigare talat om ”Buy European” och att det pågår ett nära samarbete med EU-kommissionen och den franska regeringen för att ställa krav på företag att använda produkter tillverkade inom EU för att få del av statsstöd.
”There are a lot of ingredients in the market, and they are now being quickly put together into a response plan, into a future industrial plan for Europe,” Habeck told an industrial conference in Berlin.
Kontakterna mellan förbundskansler Olaf Scholz och president Emmanuel Macron har sjunkit till en bottennivå under hösten, när Macron till och med öppet anklagade Scholz för att ”isolera sig” i EU-samarbetet. Ett planerat toppmöte mellan de båda ländernas regeringar ställdes in, och när Scholz kom till Paris med ett stort pressfölje för ett möte med Macron ställde den franska presidenten inte upp på någon gemensam presskonferens.
I stället har Macron bjudit in tyska gröna utrikesministern Annalena Baerbock till Elyséepalatset när hon var i Paris för en träff med utrikesminister Catherine Colonna.
De båda utrikesministrarna driver nu på för ett stort franskt-tysk toppmöte i Versailles den 22 januari för att fira 60-årsminnet av ”Elyséefördraget där de båda ländernas ledare lovade varandra vänskap och samarbete efter alla år av krig och rivalitet.
Förbundskansler Olaf Scholz’ socialdemokrater verkar också vara med på de samarbetsinitiativ som som de gröna ministrarna tar. Bernd Westphal, S-talesman för ekonomifrågor, uttalar sitt stöd för de båda ministrarnas planer i Financial Times.
Bruno Le Maire och Robert Habeck har drivit på för att åter få igång det fransk-tyska samarbetet under hösten. Förra månaden gjorde de ett gemensamt utspel med löften om gemensamma satsningar för ökad ”europeisk strategisk suveränitet” på industriområdet, gemensamma satsningar på rymden, artificiell intelligens, datasäkerhet.
När EU-ledarna möts för sitt första toppmötet under Sveriges ordförandeskap den 10 februari kan den ”fransk-tyska axeln” vara i funktion igen. Det innebär att de EU:s båda stormakter har förmöten och kommer med gemensamma utspel till toppmötena, ofta förberedda med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som sätter press på övriga stats- och regeringschefer att anpassa sig till.
Om svenska regeringen inte ser till att ha en nära kontakt med Paris, Berlin och Bryssel kan den snabbt upptäcka att EU-ordförandelandet Sverige hamnar i baksätet när de tunga besluten tas det kommande halvåret.