Det tidigare statsbärande Socialistpartiet i Frankrike är på väg att förinta sig självt. Efter en uppslitande interndebatt väljer partiledningen nu att rätta in sig i ledet bakom vänsterpopulisten Jean-Luc Melenchon inför parlamentsvalet, medan tidigare S-ledare lämnar partiet.
Den omvalde presidenten Emmanuel Macron byter samtidigt namn på sitt parti till ”Renaissance” och hoppas nå majoritet än en gång med hjälp av S-avhoppare.
– Om partiet gör en uppgörelse med Melenchon kommer Socialistpartiet att försvinna, varnade förre presidenten Francois Hollande.
– Vad skulle det innebära om en sådan allians når framgång i valet – ska Frankrike bryta mot EU:s fördrag, lämna Nato, upphöra stödja Ukraina?
Men partiledningen struntade i Hollandes varningar och natten till fredag röstade 60 procent av partistyrelsen – 161-101 – för att ansluta sig till vänsteralliansen Nupes.
Priset är högt. Endast i 70 av Frankrikes 577 enmansvalkretsar kommer Nupes´ kandidat vara en PS-medlem. Det gröna partiet får företräda vänsteralliansen i 100 valkretsar, kommunistpartiet i 60. Resten är från Melenchons parti La France insoumise.
Socialistpartiet tvingas också ställa upp på en valplattform med löften om att Frankrike ska strunta i EU:s budgetregler och vägra följa beslut man inte gillar. Där ingår också långtgående ekonomiska löften som sänkt pensionsålder till 60 år, plus löften om prisstopp och höjda minimilöner. Och om alliansen blir störst i parlamentsvalet ska Melenchon bli premiärminister.
Uppgörelsen har mötts av protester från många ledande S-politiker. Förre premiärministern Bernard Cazeneuve meddelade att han lämnar partiet när det underordnar sig populisten Melenchon. Lokala S-ledare lovar ställa sig i spetsen för stödkampanjer för S-politiker som vill ställa upp som valkandidater trots att partiledningen hotar att sparka ut ur dem ur partiet om de bryter mot uppgörelsen med Melenchons parti.
Medan bl a Martine Aubry, borgmästare i Lille och tidigare flerfalidg minister och partiledare, manade partimedlemmar att stödja beslutet. Hon pekade på att partiets presidentkandidat Anne Hidalgo bara fick 1,75 procent i valet och att det nu gäller att få så många vänstermandat som möjligt i parlamentsvalet.
Det krävs minst 12,5 procent av rösterna i den första valomgången i parlamentsvalet den 12 juni för att vara kvar i den avgörande valomgången den 19 juni. En splittrad vänster skulle riskera att få sina kandidater bortsopade den 12 juni. Melenchons parti fick bara 17 mandat i valet 2017 och Socialisterna 30.
Emmanuel Macrons framgångsrika inbrytning i det tidigare partisystemet, där Socialisterna och Republikanerna växlade om vid makten och presidentpalatset, har gjort fransk politik extremt personfixerad. När Socialisterna och Republikanerna inte hade några röstvinnande presidentkandidater valde även deras kärnväljare att ”rösta nyttigt” och gav sitt stöd till någon av de tre som låg i topp i opinionsmätningarna – Macron, Marine Le Pen eller Melenchon.
PS-ledningen hoppas nu att de 22 procent av rösterna som Jean-Luc Melenchon fick i presidentvalets första omgång ska öka vänsterns chans att förhindra Macron från att få egen majoritet i parlamentet när alla vänsterpartiet går fram tillsammans.
Opinionsmätningar har visat att en majoritet av de franska väljarna inte vill att president Macron ska vinna majoritet i parlamentsvalet. De röstade på honom för att stoppa extremhögerns Marine Le Pen. Men Macron siktar på att högern och vänstern ska rösta bort varandra i parlamentsvalet.
Macrons parti har förutom att byta namn från La Republique en Marche till Renaissance för att försöka framstå som något nytt politiskt projekt även bildat en allians – Ensemble – med två andra mitten-högerpartier. Politikveteranen François Bayrous MoDem-parti får ställa upp för med sina kandidater för Ensemble i drygt 100 valkretsar. Macrons tidigare premiärminister Édouard Philippe får ställa upp med 58 kandidater från sitt parti Horizons.
Det gamla gaullistpartiet Republikanerna gick nästan lika dåligt som Socialisterna i presidentvalet, med endast 4,8 procent för Valérie Pécresse. Men partiet ställer ändå upp på egen hand i parlamentsvalet. Partiledaren Christian Jacob har krävt att partiets kandidater ska skriva under på att partiet ska stå självständigt i valet.
Men förre president Nicolas Sarkozy agerar i bakgrunden och uppges ha haft flera möten med Macron för att få till stånd samarbete i utbyte mot inflytande för Republikanerna efter valen.
Marine Le Pen fick 41,5 procent i den avgörande omgången i presidentvalet. Den andra ledande extremhögerkandidater Eric Zemmour har erbjudit Le Pen en allians, men hon har sagt nej. Zemmour har ändå lovat att inte ställa upp några kandidater mot Le Pen i de valkretsar hennes parti ställer upp.
Le Pens parti har dock haft svårt att slå igenom i parlamentsvalen. Partiet fick bara två mandat 2017.
Emmanuel Macrons strategi inför parlamentsvalen verkar nu vara att få stöd av S-väljare missnöjda med Melenchons vänsterallians. Republikanernas och extremhögerns kandidater ska röstas bort eller få lågt stöd i första valomgången. Och deras väljare ska därefter rösta på Macrons mittenallians för att stoppa Melenchons Nupes i andra valomgången. På så sätt kan han säkra en majoritet i parlamentet även de kommande fem åren om än genom kompromisser och politiska eftergifter till andra partier.