Italiens högerextrema regeringschef Giorgia Meloni har bjudits in till EU-ledarnas finrum i hopp om att hon ska ingå i en mittenallians som styr EU de kommande åren.
Men Meloni avfärdar nu inviten om att bli en bisittare utan vill själv bli EU:s stora ledare, där Socialdemokraterna, Liberalerna och De Gröna kastas ut, till förmån för en högerallians med Frankrikes Marine Le Pen, Ulf Kristersson och övriga högerledare.
-Det är onaturligt att högern och Socialdemokraterna ska regera tillsammans. EU bör göra som vi i Italien i stället där olika högerpartier styr tillsammans även om det finns mindre åsiktsskillnader, säger Meloni i en intervju för privata tv-kanalen Canale 5.
EU-parlamentet och i praktiken alla EU-institutioner har under många år styrts av en allians mellan de två stora partigrupperna – EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, och Socialdemokraterna. Under de senaste fem åren har även Liberalerna och tidvis De Gröna ingått i ”regeringsalliansen” i parlamentet för att säkra en bred majoritet.
Högergruppen EPP:s ledare Manfred Weber har uppvaktat Meloni flitigt de senaste åren och gett sitt stöd till att EPP:s broderparti i Italien, Forza Italia, bildade en regeringsallians efter valet 2022. Forza Italia har sedan dess arbetat för att Giorgia Melonis parti Italiens bröder ska ansluta sig till högeralliansen EPP, trots att det är ett parti med neofascistiska rötter och har kvar Mussolinis fackla i sin partisymbol.
Men Giorgia Meloni har gett helhjärtad uppbackning till EU:s stöd till Ukraina mot Rysslands invasion och har skapat goda relationer med USA:s Joe Biden. Meloni har också samarbetat med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och ställt sig bakom EU:s migrationspakt.
Splittringen mellan de högerextrema partierna i EU-länderna har ökat förhoppningarna bland de traditionella högerpartierna om att kunna hålla extremhögern på avstånd samtidigt som man bjöd in Giorgia Meloni.
Den andra stora ledarfiguren inom extremhögern, Frankrikes Marine Le Pen, har också öppet tagit avstånd från Giorgia Meloni. Le Pen deltog på ett högermöte i Florens i februari arrangerat av Matteo Salvini, högerextrema Legas ledare, och gick där till angrepp mot Meloni för att hon uttalat stöd för von der Leyen som ordförande för kommissionen en andra mandatperiod.
Meloni har i sin tur hotat avbryta förbindelserna med Frankrike efter att en fransk minister liknat henne vid Marine Le Pen.
Men i söndags blev omsvängningen tydlig. Både Meloni och Le Pen deltog via videolänk på en valupptakt för spanska högerextrema Vox i Madrid.
Vox’ ledare Santiago Abascal manade de högerextrema partierna till samarbete. Och Marine Le Pen talade om hon är enig med Meloni på flera punkter.
-Det här handlar inte om individer utan om frihet. Meloni och Salvini tar strid för frihet. Utan tvekan finns det konvergens mellan de som kämpar för frihet i Europa, sade Le Pen.
Giorgia Meloni följde upp det dagen efter i en lång tv-intervju, där hon inte längre utlovade något stöd till Ursula von der Leyen som kommissionsordförande.
-Vi pratar om namnet på EU-kommissionens ordförande, men den verkliga utmaningen är att bygga en annan majoritet än det vi har sett de senaste fem åren. Det är onaturligt med en majoritet med Europeiska folkpartiet, EPP, och Socialdemokraterna, sade Meloni.
-Jag vill försöka åstadkomma samma sak som vi gjort i Italien, genom att ena partier som i grunden har samma politiska vision även om det finns nyansskillnader. Och skicka vänstern i opposition.
I dag är extremhögern splittrade i två partigrupper i EU-parlamentet, där den stora åsiktsskillnaden handlar om Ukrainastödet.
+ Marine Le Pens Nationell samling, tyska AfD, Dansk folkeparti och italienska Lega ingår i ID, Identitet och demokrati, som är motståndare till sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina.
+ Giorgia Melonis parti ingår i ECR, Europeiska konservativa och reformister, tillsammans med Sverigedemokraterna och polska tidigare regeringspartiet PiS.
+ Medan den mest omtalade Putinkramaren, Viktor Orbans parti, för närvarande inte ingår i någon partigrupp.
Giorgia Meloni talar nu om en enad höger som ser till att EU skär ner regleringarna.
–EU har dikterat vad vi får och inte får äta, vilka bilar vi får och inte får köra. Det begränsar individernas och medlemsstaternas frihet. Där behövs en ändrad inriktning. EU kan sätta upp mål, men sedan får medlemsstaterna besluta hur det ska genomföras, säger Meloni.
Det är en signal om urholkade miljö- och klimatregler. Även tyska kristdemokratiska partiet CDU vill upphäva EU-beslutet om att förbjuda försäljning av fossildrivna bilar från 2035.
Meloni säger dock ingenting i tv-intervjun om den stora skiljelinjen mellan de högerextrema partierna – om stödet till Ukraina.
Högern och extremhögern kommer dock inte att få majoritet i EU-valet, även om samtliga partier i de båda högerextrema grupperna bildar allians med den traditionella högergruppen EPP, där M och KD ingår. Enligt opinionsmätningarna får de tillsammans 47 procent av mandaten i parlamentet.
Därför hoppas Giorgia Meloni även kunna vinna över några av de partier som ingår i Liberala gruppen i parlamentet.
Den dominerande högergruppen EPP är splittrad i synen på samarbete med högerextrema partier. Huvudlinjen är en ”regeringsallians” med Socialdemokraterna, Liberalerna och kanske även med De Gröna efter valet, enligt generalsekreteraren Thanasis Bakolas. Medan ledare i tyska CDU, som Jens Spahn, förordar samarbete med Melonis parti.
När Giorgia Meloni nu avvisar inviterna att säkra majoriteten för den nuvarande regeringallisanen och ställer krav att de traditionella högerpartierna ska bryta med Socialdemokraterna och Liberalerna blir ”regeringsbildningen” efter valet osäker. Det kan bli svårt för Ursula von der Leyen att säkra den absoluta majoritet som krävs för att hon ska få förnyat mandat.
Men Melonis besked signalerar också att Italiens regeringschef har större ambitioner.
Meloni vill stärka sin makt i Italien. Hon vill ändra landets grundlag med direktval av regeringschef och att valsegrarens parti garanteras majoritet i parlamentet.
Melonis nya samarbete med Marine Le Pen kan ge Le Pen ett viktigt stöd i det franska presidentvalet 2027. Le Pen kan peka på Melonis regering och hävda att det inte är någon fara att välja henne till president.
Med en sådan plan kan Giorgia Meloni sikta på att bli hela Europas drottning.