Glögg också!
Att EU lägger sig i får vinkännaren Edwin Blom att deklarera ett Hot Mot Folksjälen.
Han drar den enda möjliga slutsatsen: Nu måste vi lämna EU!
Om Blom hade läst reglerna så hade han kanske inte tagit i så.
Det går fint att spetsa starkvinsglögg med snaps även i fortsättningen.
EUs nya regler för glögg har diskuterats sedan 2011.
Faktum är att man har (för européer) varit ovanligt ense om dessa, trots att glögg, gluehwine, eller mulled wine är en storfavorit i många europeiska länder och att i nästan varje land anser folk att drycken är en unik folklig tradition just för dem.
Enbart tyskarna dricker 40 miljoner liter om året.
Och då är det ändå mest på julmarknader som man klämmer i sig drycken.
Poängen med reglerna är att:
a) Hjälpa konsumenten.
För att man ska få sälja en dryck under namnet glögg etc (se ovan) krävs att den är gjord på vindruvor och kryddad i huvudsak med kanel och/ eller kryddnejlika.
b) Hjälpa tillverkarna.
Glögg är en storsäljare även på export.
Eftersom det traditionellt är en europeisk dryck, vill européerna lägga beslag på namnet för att ge extra skjuts åt sin försäljning globalt.
När förslaget om glöggregler nådde Sverige i oktober 2011 så godkändes det utan mankemang av regeringen, riksdagen OCH de svenska glöggtillverkarna.
De tyckte samtliga att det var en bra idé att skydda konsumenter samt tillverkares rätt till namnet.
”För svenskt vidkommande är förslaget intressant främst eftersom det reglerar försäljningsbeteckningarna och beskrivningarna för starkvinsglögg och vinglögg.”
”Regeringen är positiv till förslaget, som är tydligt och mer lättläst än tidigare regler.”
”EU-kommissionen har hållit samråd med de viktigaste europeiska producenterna och nationella organisationerna och inte heller de förväntade sig några större effekter.”
”(Den svenska) branschen är i huvudsak positiva eller har inte något erinra mot förslaget. Synpunkter har framförts om att man ska få använda sötningsmedel i produkterna.”
Sålunda är vad som nu gäller att:
”Vinglögg är en aromatiserad vinbaserad dryck som har framställts enbart av rött eller vitt vin, som har smaksatts med i huvudsak kanel och/eller kryddnejlika, till vilken ingen alkohol har tillsatts och som har en faktisk alkoholhalt på minst 7 volymprocent.”
”Starkvinsglögg är aromatiserat vin till vilket alkohol har tillsatts, och vars karakteristiska smak har erhållits genom användning av kryddnejlika och/eller kanel.”
Den svenska regeringen – och Livsmedelsverket – har härigenom strikt taget inte namnskyddat all glögg, påpekar EU-kommissionen.
Bara vinglögg och starkvinsglögg.
Så det underliga hopkoket alkoholfri choklad-kaffe-glögg som säljs i svenska affärer lär få fortsätta kallas glögg.
Edward Bloms sädessnaps-spetsade starkvinsvinglögg kommer klara sig fint.
Liksom folksjälen.
Vi står inte under ett akut hot att tvingas hälla snaps i glögglasen alldeles själva.
Det var kanske därför den svenska branschen välkomnade EU-reglerna?