En smärre revolution för hårt beskattade medborgare är på väg att utlösas – en global bolagsskatt som inte går att undfly.
Tacka Biden och EU för det.
(Och kanske också de hårt arbetande tjänstemännen i OECD.)
En ny skatteordning som kan få bolagen att börja betala skatt igen – beslutet är inte länge bort än att G7s finansministrar redan enats om det i London.
Och G 7 utgör kritisk massa: EU, USA, Japan, Kanada och Storbritannien.
Detta välter upp och ner på den internationella skattemodellen.
Och i Sverige kunde vi nog sluta diskutera skatt på sparkonton eller höjd fastighetsavgift.
Här finns stora pengar att hämta för finansdepartementet!
Det började med en europeisk idé om en digital skatt – att äntligen börja beskatta storbolag med verksamhet i cyberrymden.
Vilka ju mest råkar vara amerikanska (Google, Facebook och compani).
Sverige har nogsamt motarbetat skatten varje gång den diskuterats i EU. Några länder har irriterat infört den nationellt ändå (Polen, Frankrike, Italien, Spanien, Österrike med flera där faktiskt Storbritannien och Turkiet hör till listan).
Men skattefrågor kräver ju enhällighet i EU så den förhandlingen är trög, för att inte säga förlamad.
Hur kan finansminister Magdalena Andersson avsky en skatt på Google och Facebook, ökända för att betala småsmulor i skatt i såväl Sverige som övriga Europa trots mångmiljardinkomster?
Det är, säger hon, principen bakom som hon ogillar. Internationellt beskattas företag där de är fysiskt belägna, typ där huvudkontoret finns.
Den digitala skatten skulle tvärtom tas ut där försäljningen sker.
Möjligen förklaras finansministerns starka motstånd med att Sverige har extremt många multinationella företag som säljer utomlands men har behållit ett huvudkontor i Sverige.
Hon fruktar nog att förlora på ändringen. (Hon har förmodligen fel.)
Så hon säger gång på gång att EU borde inte gå före med något sådant, vi måste invänta förhandlingarna i OECD.
Men i OECD har samtalen om digital skatt också pågått i åratal, lika fruktlöst som i EU.
Här är det USA som vägrat.
Vad som ändrat hela spelet är att USA har bytt fot. Därför kommer omläggningen, vad finansminister Andersson än tycker om saken. Och skattereformen ser ut att bli ännu ”värre” än vad hon fruktat.
USAs president Joe Biden slog i vintras alla med häpnad när han stödde den omvända principen, att bolag betalar skatt där de har sin försäljning. Men han ville inte prata om digitala bolag.
Nej, alla multinationella bolag.
Globalt.
Han skrev i våras ett brev till 130 länder om sin önskan.
Den gamla internationella skatteordningen kom till vid 1800-talets slut, alltså för över hundra år sedan i en värld där bolag gick att nagla fast på en fysisk plats.
Den tiden är länge sedan förbi.
Resultatet numera, är som bekant att företag med lokal/regional närvaro betalar full skatt medan de riktigt stora, flyfotade företagen kan slippa lindrigt undan.
Resultatet är också en allmän bolagsskatt-sänkar-tävling mellan länder. I världen överlag skattar bolag därför numera mindre än hälften (ca 20 procent) mot vad de gjorde för bara några decennier sedan.
Inga stater har dock råd att längre att låta bolagen slippa undan billigt. Alla måste bidra till samhället, om våra samhällen ska kunna fortsätta gripa in vid kriser.
OECD jublade över Joe Bidens idéer. Man utvidgade snabbt sitt förslag om digital skatt-efter-försäljningsplats till hans skatt för alla bolag-efter-försäljningsplats.
I december lyckades man sälja idén till G20s finansministermöte.
På G 20-möte i Rom nästa månad tror OECD att man kan få ett hårt ja från G 20s finansministrar.
Och just nu, denna helg, blev det alltså ett ja från G7s finansministrar i London.
EU-kommissionen är lika belåten som OECD.
Man drog i mitten av maj tillbaka en rad strandade skatteförslag som varit tänkta att dämpa skattetävlingen mellan EU-länder om bolag, man förklarade sig vilja att avvakta med sitt digitala skatteförslaget.
Men vad man utlovar istället är som sagt ”värre”, åtminstone om vi ser det ur svenska finansministerns synpunkt.
EU vill nämligen föreslå samma sak som Biden för EUs räkning – att bolagen börjar beskattas där de har sin försäljning istället för sin hemmabas.
EU-kommissionen vill också följa upp nästa goda Biden-idé – en global bolagsskatt på samma nivå överallt, förslagsvis på 21 procent.
Biden har sedan sänkt sitt bud till ”minst 15 procent” och detta gick G7s finansministrar med på det efter lång diskussion.
De flesta EU-länder tycker det är alldeles för lågt men går an, om det är en global lösning.
Vad man än sätter den globala skatten till, skulle det hur som helst göra det meningslöst för bolag att flytta utomlands i jakt på lägre skatt. Med G7-länderna överens, har man dessutom en kritisk massa i form av en tredjedel av världens tillgångar.
Ja, även om bara EU genomförde detta alldeles själv, vore reformen avskräckande för bolag som vill smita från skatten. Varför sätta sig i Argentina om ens försäljning i EU ändå beskattas enligt en europeisk nivå?
Har Joe Biden någon chans att få sin kongress med sig?, kan man undra. Han har en smal majoritet att spela med.
Faktum är att Biden lagt förslag om att höja den amerikanska bolagsskatten till 25-28 procent. Inför risken att han lyckas få igenom det trots republikanskt motstånd, kanske kongressen kan svälja en global bolagskatt.
Inte bara amerikanska bolag skulle ju drabbas utan alla lika.
Har EU någon chans att få igenom det trots Magdalena Andersson?
Tja, hon får väl ändå svårt att vägra om USA och alla länder i G7, G20 och i OECD ställer upp.
Beslutet lördag den 5 juni i London mellan G7s finansministrar, går nu vidare till OECDs 137 länder för att göra det riktigt globalt.
Detta kan bli allvar fortare än vi tror.