Guldregn över Europa när Huaweis öde avgörs

Huawei eller inte Huawei? Européerna tvekar men USA både hotar och lovar guldregn för att få till en allians mot Kina.
Svenska bolaget Ericsson hamnar i sökljuset.

I år ska bli året när de nya nätverken 5G börjar rullas ut över EU-länderna för att vara utbrett runt 2025.
Det här har gjort Trump-administrationen alldeles febrig för den vill till liv och pina inte låta världens största leverantör av nätverk – kinesiska Huawei – få vara med.
Någonstans.

I helgens årliga säkerhetskonferens i Munchen, överraskade amerikanerna först med sin aggressivitet.
”Trump hotar stoppa allt underrättelsesamarbete med det land som väljer Huawei,” meddelade USAs Tysklandsambassadör Richard Grenell.
”Att välja Huawei är att välja autokrati över demokrati,” högg Nancy Pelosi, representanthusets ordförande till med.
Och USAs försvarsminister Mark Esper toppade sedan hoten med att Nato-samarbetet är i fara om européerna släpper in Huawei.

När utrikesminister Mike Pompeo så talade om för publiken att fakta just nu är att ”Väst vinner” för det finns inga problem mellan USA och dess allierade, blev han en av få talare vid konferensen som inte fick en applåd efteråt.
Att arrangörerna kallat årets konferens för ”Westlessness” säger redan det att européerna har en annan bild av hur allierade de är med USA för tillfället.

Men det är alltså i frågan om Huaweis närvaro i 5G som konflikten tar sig uttryck just nu.
USAs argument mot att tillåta Huawei att delta i 5G-utvecklingen, är att det vore osäkert.
I april 2019 gick CIA ut med att man hittat bevis för att Huawei har installerat en ”bakdörr” i sina produkter som gör att de kan spionera på alla användare.

Kan Huawei spionera på oss?
Enligt radiokommunikationsprofessor Jens Zander vid KTH är 5G så oerhört komplext att det nästan är omöjligt att upptäcka ifall någon skulle ha lagt in några rader programmeringskod om avlyssning.
Så då måste svaret vara ja.

Å andra sidan – om man ser det från europeiskt håll – så dominerar amerikanska bolag fullkomligt alla sociala media där det kryllar med uppgifter om oss alla, liksom molnen där myndigheter och företag sparar alla sina data.
Amerikanska bolag är ju i lag skyldiga att skicka vidare information till USAs säkerhetstjänst om den begär det av dem.
Även om informationen befinner sig ”utomlands.”
Så det spioneras redan på oss för fulla drag.

Den bilden förstärks av avslöjandet att amerikanska Clearview AI utan någons tillstånd har ”skrapat upp” ansikten och andra biometriska data på 3 miljarder användare av Facebook, Youtube och andra sociala plattformar.

Dit hör också att USA överväger att lagstifta om förbud mot kryptering – alltså, att i lag kräva förbud mot teknik som skyddar information från deras myndigheter.
EU har protesterat mot detta – för det ger som sagt USA tillgång till information om oss. Och för att i EU anser man att kryptering är ett bra sätt att skydda sina uppgifter.

Men kanske handlar den amerikanska Huawei-ilskan lika mycket om kommers som om säkerhet.
President Trump avskyr som bekant kinesiska framgångar i USA. Amerikanerna saknar större företag som kan bygga 5G.
Kina är störst i världen på det genom Huawei.

Och det finns stora, stora pengar att hämta i 5G.
EU-kommissionen har räknat ut att intäkterna från dessa nätverk borde ligga på 225 miljarder euro om året när utbyggnaden är klar.

Affärsmannen Trump skymtade 2018 och 2019 när amerikanska företag förbjöds att köpa mjukvara från Huawei innan Kina gått med på att köpa mer jordbruksvaror från USA.
I maj 2019 utfärdade Trump ett förbud mot Huawei-affärer.
I juni 2019 beviljade han en allmän dispens för att göra affärer med detta kinesiska bolag fram till februari 2020.
Om amerikanerna är seriöst oroade för den nationella säkerheten är det ju mycket märkligt att ge dispens för Huawei i USA.

Men med detta sagt så öppnar 5G för helt nya säkerhetsrisker.
Den nya generationens nätverk kontrolleras via programmering av mjukvara. Den som vill gripa in i nätet – eller stänga ner nätet – kan göra det på distans.
Det gör oss mycket mer sårbara för fiender. Med 4G måste vederbörande trampa runt i terrängen och skruva i väldigt många lådor för att åstadkomma samma skada.

Så vill vi ha kinesiska staten i våra nätverk?

Frankrike väntas fatta beslut om hur de vill göra i februari.
Tyskland överväger och kan inte bestämma sig.
Sverige planerar att hålla sin 5G-auktion i oktober i år.

Auktionen har blivit kraftigt försenad av att svenska regeringen beslöt lagstifta om extra säkerhetsbarriärer kring 5G.
Sverige kommer därmed inte per automatik förbjuda Huawei men alla anbud ska säkerhetsgranskas. Det vore också svårt för Telia har Huawei som underleverantör.

Därmed väljer Sverige att gå på den linje som EU-kommissionen föreslog förra året, att EU-länderna inte nödvändigtvis ska förbjuda någon aktör men noga säkerhetsgranska alla delar och leverantörer.

Strobritannien blev i januari först ut med att slå till. Man gick USA emot och beslöt släppa in Huawei på delar av den brittiska 5G-utbyggnaden. Trots att USA hotat britterna med att bli utkastade ur underrättelsesamarbetet.
Donald Trump ska ha exploderat i ilska i ett telefonsamtal med premiärminister Boris Johnson.
Hade det brittiska beslutet något att göra med att premiärminister Johnson hoppas på stora kinesiska investeringar för att klara brexit?

Amerikanerna tycks trots allt ha insett att skrämsel och hot inte hjälper. Häromveckan var näringsminister William Barr inne på en annan väg, han föreslog att USA skulle köpa upp kontrollerande delar av Huaweis största konkurrenter – svenska Ericsson och finska Nokia.

På säkerhetskonferensen i Munchen presenterades ett helt industriellt upplägg som går mycket längre än så:
Den amerikanska planen är att Europa och USA ska satsa tillsammans. Först i en offensiv för att stärka Huaweis europeiska konkurrenter. USA kan medfinansiera 5G-nät i Europa (på villkor att inga kinesiska delar smyger sig in, får man väl tro).

Därefter ska en ännu bredare industrisatsning rullas ut där USA och Europa tillsammans ska bygga allt som 5G kan användas till – självkörande bilar, helautomatiska fabriker, osv.

Så först hot från Trump-administrationen, sedan löften. Det känns väl ändå inte riktigt som att ”Väst Vinner” ännu, vad Mike Pompeo än tycker.

Mottagandet bland européerna var enligt den tyska affärstidningen FAZ ljummet. EU diskuterar själva europeiska industrisatsningar, bland annat just för att komma undan amerikansk dominans.

Skulle USA gå vidare med sina planer, talar allt för att Kina kontrar med motsvarande löften till EU-länder.
Det här med att investera fast små partners i ett ekonomiskt beroende är trots allt Kinas strategi sedan en tid tillbaka.