Hitler poppis i polsk retorik

”Vi ska ta det lugnt. Vi måste ha vänskapliga och goda kontakter med Polen så vår ingång är mycket konstruktiv. Vi sysslar inte med ”Poland-bashing”, tonade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker häromdagen ner, förväntningarna på EU:s reaktion på hotet mot rättsstaten med polska PiS vid makten.
Den polska regeringen tonar dock inte ner någonting.
Man går direkt till nazistargumentet.

Polske justitieministern Zbigniew Zibro drog fram nazismen i ett svar till den tyske EU-kommissionären Gunthers Oettingers önskan att få en granskning av vad som händer i Polen:
”Sådana ord har den värsta möjliga betydelse för polacker, För mig med. Min farfar slogs i andra världskriget mot en tysk ”granskning”.

Om det inte var tydligt nog så fotomonterade veckotidningen Wprost på sitt omslag denna vecka ansikten av förbundskansler Angela Merkel, kommissionsordförande Jean-Claude Juncker, EU-parlamentets talman Martin Schulz och liberale EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt, på män i nazi-uniformer som lutar sig över en karta.

Polska PiS använder sig gärna av nazistargumenten. När PiS senast var vid makten i mitten av 2000-talet inledde polske presidenten Lech Kazcynski förhandlingar med Angela Merkel om en EU-konstitution, med orden:
”Vi stod åtminstone på rätt sida under kriget.”
Hans tvilling Jaroslaw, den gången premiärminister, framförde argumentet att antal röster i EU (baseras bl a på befolkningsmängd) borde vara fler för Polen eftersom de polacker som dödats under andra världskriget måste räknas med.

Inte heller på ett mer formellt plan är den polska regeringen mer tillmötesgående. Ett avvisande, oförstående svar kom efter kommissionär Timmermans brevledes önskan om besked vad som sker med fria media i Polen just nu:
”På senare år har offentliga media nått en sjuk nivå, karakteriserad av bland annat politisk aktivism och brist på pluralism”, skriver statssekreterare Aleksander Stepkowski.

Det faktum att Stepkowski svarade och inte någon av de tre ministrar som EU-kommissionen adresserat brevet till, är enligt polska bedömare avsett som en förolämpning i sig.
Statssekreterare avslutar med en varning:
”Att utsätta den polska regeringen för inblandning inspirerad av orättvis, partisk och politisk aktivistiska påståenden kan ha en oönskad effekt vilket är lämpligast att försiktigt undvika.”