Boris Johnson anlitade supertaktikern Dominic Cummings för att genomdriva Brexit till varje pris och säkra premiärministerposten för många år framåt. Högsta domstolen krossade alla dessa planer på tisdagen med beslutet att det folkvalda parlamentet har makten över regeringen även i Storbritannien.
HD:s tolkning att parlamentet ska vara med och besluta i avgörande frågor som Brexit är självklart i de flesta länder som kallar sig demokratier. Men i Storbritannien – parlamentarismens vagga – blev det det enhälliga utslaget en chock för de flesta experter.
Boris Johnson tog in Dominic Cummings på Downing Street och gav honom fria händer. Cummings hade till BoJo:s överraskning fixat en seger för Brexitsidan i folkomröstningen 2016, och skulle nu se till att BoJo-regeringen kunde köra över parlamentets majoritet som sagt nej till att lämna EU utan ett utträdesavtal.
Dominic Cummings hånade parlamentariker som hävdade att de hade rätten att bestämma över regeringens Brexitlinje. Hans smarta drag var att regeringen skickade hem parlamentet fem veckor för att ledamöterna inte skulle hinna agera.
Cummings utnyttjade den oskrivna grundlagen i Storbritannien, där den regering som haft majoritetsstöd enligt tradition fått styra över parlamentets dagordning. Men parlamentet lät sig inte köras över. En lång rad tunga Toryledamöter anslöt sig till oppositionen och drev med hjälp av talmannen John Bercow igenom en lag som ålägger regeringen att begära ett uppskov med EU-utträdet tills ett utträdesavtal godkänts.
BoJo fortsatte ändå enligt Cummings attackplan att hävda att han aldrig kommer att begära ett uppskov med EU-utträdet, och leva upp till sitt ”Do or Die”-löfte att Brexit ska ske den 31 oktober.
Men Dominic Cummings smarta taktik blev slutgiltigt krossad av Högsta domstolens utslag på tisdagen:
”The effect on democracy was extreme. Prorouging parliament was unlawful.” var Högsta domstolens stenhårda omdöme om BoJo-regeringens stängning av parlamentet.
HD slår fast att parlamentet har rätt att besluta över fundamentala förändringar som Brexit.
Den slår fast att regeringen inte gett något förklaring varför parlamentet skulle vara stängt fem veckor. Normalt brukar parlamentet vara stängt 4-6 dagar inför att regeringen ska lägga fram sina planer i ett så kallat Queens Speeech.
Högsta domstolen ger i praktiken order om att parlamentets arbete omedelbart ska återupptas med beskedet:
”Parlamentet är inte stängt. Domstolen förutsätter att premiärministern följer upp domstolens beslut till fullo”.
-Boris Johnson måste avgå! är kravet från Labourledaren Jeremy Corbyn och övriga partiledare.
Nigel Farage, Brexitpartiets ledare, kräver att Dominic Cummings sparkas.
De flesta brittiska experter räknar nu med nyval i november.