Det är nära halvtid i regeringens viktigaste utrikespolitiska uppdrag på många år. Men EU-ordföranden Sverige syns knappt bakom bombkrevaderna från Nato-debaclet.
De som vill ha reda på vad som händer får ge sig ut på EU-exkursion.
EU försöker påminna om sin existens med utställningen Upplev Europa som öppnats i dagarna i Kulturhuset i Stockholm. Med Europas historia i snabb 360-gradersexposé, interaktiva skärmar och rollspel i konsten att vara EU-parlamentariker.
”Du får vara ledamot i Europaparlamentet och besluta om nya EU-lagar. Deltagarna blir indelade i politiska grupper och måste ta hänsyn till vad civilsamhället, särintressen och lobbyister har att säga när de beslutar. Deltagarna debatterar, lägger fram förslag och röstar om EU-relaterade frågor.”
Tips till samhällskunskapslärare som vill ge gymnasieelever något att fundera över inför EU-valet nästa år.
Man kan här också om man vill få reda på att Stockholm har fler soltimmar än ”EU:s huvudstad” Bryssel, men att belgarna har fler bilar än svenskarna. Att EU stödjer projektet ”Gamification of Dalarna” och att ge information till lantbrukarna i Dalarna hur de kan minska utsläppen av klimatgaser.
Men regeringens EU-arbete märks det inte mycket av i Sverige. Och det är nog meningen.
Det var den S-ledda regeringen som lade upp planeringen för EU-ordförandehalvåret i fullt samförstånd med de dåvarande borgerliga oppositionspartierna.
Det uttryckliga målet var att ordförandejobbet främst skulle skötas i Bryssel, där svenska EU-representationen nära nog fördubblats till 200 personer. Inga försök har gjorts att få till stånd ett EU-toppmöte på hemmaplan, som de flesta ordförandeländer brukar göra. Och de ministermöten som hålls i Sverige har förlagts till en konferensanläggning vid Arlanda flygplats.
De svenska partiledningarna tror inte att medborgarna är intresserade av vad som händer i EU, och dessutom är partierna internt splittrade om EU, för att inte tala om hur splittrade de båda regeringsalternativen är i synen på fördjupat EU-samarbete eller minskad makt för EU.
I Bryssel har designduon Färg och Blanche haft i uppdrag att se till att svenska ordförandeskapet syns i de lokaler där EU-ministrarna håller sina möten. Med ”gula bågar i atriet vid rådsbyggnaden och gula sömmar i möbler och filtade väggar”.
Även om det inte märks så mycket i Sverige kör EU i turbofart det här halvåret.
+ EU:s militära samarbete tar historiska steg, som när försvars- och utrikesministrarna på måndagen med EU:s utrikeschef Josep Borrell som ordförande beslutar om EU-upphandling av ammunition till Ukraina efter ett initiativ från Estland. Borrell leder också förhandlingarna där en uppgörelse är nära mellan Serbien och Kosovo.
+ EU är på väg att genomför en total omläggning av industripolitiken, trots svenskt motstånd. Med stora statliga satsningar för att EU-länderna inte ska hamna på efterkälken inom klimatindustrin.
Men visst går det att hitta spår av svenska ordförandeskapets insatser:
+ I tidningen Journalisten protesterar pressfrihetsorganisationer mot hur EU:s förtalsdirektiv urholkas av regeringens kompromissförslag i förhandlingarna.
”Det svenska ordförandeskapets kompromiss är självdestruktivt, går tvärtemot syftet med direktivet och undergräver dess andemening”, skriver organisationen Case till Sveriges EU-ambassadör.
+ Efter EU:s miljöministermöte i förra veckan stod miljökommissionären Virginijus Sinkevičius på presskonferensen bredvid miljöminister Romina Pourmokhtari och uttryckte sin besvikelse över den kompromiss om utsläppskraven av metan och ammoniak från de stora djurgårdarna. Sanktionsreglerna urholkas och mindre än 3 procent av gårdarna kommer att påverkas av de nya reglerna.
– Djurgårdarna blir större och större och utsläppen av metan och ammoniak växer, varnade miljökommissionären. Romina Pourmokhtari avstod från att kommentera.
+ EU-kommissionen har också uppfyllt regeringens stora mål med EU-ordförandeskapet – en ”plan för att stärka den långsiktiga konkurrenskraften”. Men det blev bara ett papper med vaga mål om att fortsätta stärka EU:s inre marknad, som inte ens presenterades på en presskonferens.
Nyhetsbyrån Direkts korrespondent i Bryssel lägger ut en illustrativ teckning hur begränsat intresset är i EU-kvarteren för svenska ordförandeskapets huvudprioritering när de heta frågorna är hur EU ska kunna möta de protektionistiska hoten från Kina och USA.
En intensiv EU-vecka har börjat i Bryssel. Med utrikes- och försvarsministermöte toppmöte och givarkonferens för Turkiet och Syrien. EU-kalendern kan vi hitta på svenska ordförandeskapets hemsida.
Och på fredag kan vi få reda på vad EU-forskare anser om den första halvleken av Sveriges EU-ordförandeskap.