Världen funderar på att lägga en ny mänsklig rättighet till listan:
Kognitiv frihet.
Och EU är först ut ur startblocken för att försöka skydda detta eftertraktade mentala hälsotillstånd.
På onsdagen tillkännager EU-kommissionen vilka digitala jättar som de tänker tvinga på arbetet som grindvakter på nätet.
Genom två stora lagpaket, DMA och DSA, ska vår mentala frihet nämligen skyddas.
Vad som startade i Bryssel för några år sedan som ett sätt att få styr på oskäliga affärsvillkor från de sanslöst stora IT-plattformarna (värda lika mycket som en större nation), har med teknologins utbredning fått en oanat mycket större betydelse.
Vilka grindvakterna blir, är ganska givet: Google med Youtube, Meta med Facebook, Instagram och Whatsapp, TikTok, Linkedin, Snapchat, Alibaba med flera…
De nya reglerna har trätt i kraft redan men grindvakterna har fram till mars nästa år att anpassa sig. I fortsättningen ska de:
Upplysa och begära uttryckliga tillstånd från konsumenterna om vilka uppgifter om dem som samlas in och till vem de säljs.
Rensa sina (fort) plattformar på illegala uttryck som hat, våld eller rasism, särskilt skydda barn, etc, samt rapportera brott till myndigheterna.
Neka reklam som bryter ovanstående samt alltid göra klart vem som är avsändare till reklam.
Upplysa om hur deras algoritmer fungerar.
Och mycket, mycket mer.
Istället för att nationella myndigheter ska jaga allt olämpligt på nätet så läggs alltså uppgiften på de största spridarna (och de som tjänar mest pengar på nätet).
Straffet kan bli böter på 10 procent av global årsomsättning, det dubbla vid upprepade överträdelser och i värsta fall, att bolaget bryts ner i mindre delar.
Målet är bland annat kognitiv frihet för oss alla.
Detta amerikanska uttryck kommer från det faktum att det visat sig så lätt att manipulera oss via skärmar, styra våra hjärnor och impulser att reagera och agera som avsändaren vill.
Algoritmerna är för närvarande bovar i det dramat eftersom de skräddarsyr vad du får se på din app, lurar dig ner i kaninhålet och tendera få dig att glömma att det finns en annan värld därute.
TikTok har nyligen, som en följd av EU-reglerna, erbjudit sina användare valet att få sin upplevelse algoritm-styrd eller inte.
Väljer man bort algoritmen kommer istället att dyka upp på skärmen vad som är mest populärt för tillfället.
TikToks initiativ är en start men den kognitiva påverkan på oss förväntas bara bli större med en störtflod av nya användningar av artificiell intelligens.
De stora IT-plattformarna har känt till sedan 2020 att reformerna är på väg och har gjort vad de kan för att skjuta ned dessa eller åtminstone mildra dem.
Nu återstår att stämma.
Amerikanska Amazon och tyska Zalando stämde i somras EU-kommissionen över beslutet att de ska fungera grindvakter och få ansvar för vad som sker på deras plattformar.
Bägge faller framförallt under DMA (digital markets act) där just rimliga affärsvillkor också blir ett krav. Det blir t ex slut på att neka butiker som säljer på dessa plattformar rätten till deras egna data eller information om hur reklam på deras sidor har fallit ut.
I USA har redan Elon Musk med X/twitter samt Meta med Facebook, stämt för att slippa lämna ut data till forskare.
EU kommer dock ställa det som ett grundläggande krav på plattformarna.
Med de nya EU-reglerna på plats blir nästa utmaning att tvinga plattformarna att faktiskt uppföra sig.
Nationella myndigheter förväntas dra en del av lasset och det har inte alltid tidigare fungerat väldigt väl.
En ny europeisk algoritm-byrå med specialister har dock tillkommit för att mer specifikt söka av för brott mot vår mentala frihet.
I slutändan kommer EU också att få en hel draghjälp här av resten av världen.
Många länder följer just nu spänt EU-lagstiftningen för att kunna introducera något liknande.
Detta fenomen, även känt som Brysseleffekten, har redan fått 120 länder att införa GDPR, nästan lika många att anta REACH, kemikaliepaketet och redan nu har 20-30 länder kommit långt med att kopiera EUs taxonomi för gröna investeringar.
Kanske får FN lägga till en mänsklig rättighet på listan:
Kognitiv frihet.