EU-länder fortsätter att köra i sina egna spår – i stort sett varje EU-land utvecklar sin egen app för att spåra covidsmittade medborgare.
Att göra det tillsammans tycks inte ha fallit någon in.
Det har gått mycket lätt att få européer att acceptera att våra mobiltelefoner spåras. Det sägs ju vara det bästa sättet att slippa utsättas för ännu en lockdown.
Först ut med att börja ta fram en app var tysk-ledda PEPP-PT i en gemensam insats mellan en grupp länder. Men tyska industrilobbyister lyckades ta över – och lite lurigt vilja centralisera occh kontrollera insamlad info – vilket fick andra länder att stiga av.
Tyskland har sedermera övergett idén och faller tillbaka på en app som Apple och Google har tagit fram.
I Polen, Österrike, Kroatien, Finland och Spanien är appar av ganska olika slag i bruk.
Italien har hållit på sedan mars med sin app.
Norge kör redan och 60 procent av medborgarna har där laddat ner appen Smittestopp som spårar var de rör sig.
Frankrike vill börja testa sin ”StopCovid” den 11 maj men det dröjer till juni innan man kan lansera brett (en parlamentsdebatt krävs).
I Polen, Österrike, Kroatien, Finland och Spanien är appar redan i bruk.
Storbritannien överraskar inte – man är nästan ensamt i Europa om att ta fram en app baserad på ett helt annat protokoll – där informationen samlas centralt och staten sägs därmed kunna använda för att samla all tänkbar extra information.
Det var just den typen som Tyskland övergav nyligen i oro över bristen på skydd för privatlivet, en typ som norska Smittestopp kör med och Frankrike ännu inte har uteslutit.
Svenska forskare jobbar också på en app… men Sverige ser ut att gå en egen väg. Allas vår Anders Tegnell har sagt att svenska myndigheter inte är intresserade – det blir för ansträngande att testa alla som anmäler sig just ha mött någon smittad.
Apparna innebär förstås att resurser lagts ned i många länder på att utveckla exakt samma sak. Det är knappast EU-mässigt.
Framförallt kunde man kanske ha gemensamt tagit fram en app som gör det möjligt för medborgare att röra sig över gränserna.
EUs hälsoministrar uttalade sig entusiastiskt för just detta på ett videomöte den 29 april men stängde sedan av skärmen och fortsatte med sina nationella projekt.
EU-kommissionen gör det bästa möjliga av den välbekanta upplevelsen att befinna sig på efterkälken- kommissionen har i efterhand utfärdat en serie rekommenderade kriterier för de nationella apparna:
– de bör utvecklas för användning av hälso- och sjukvårdsmyndigheter
– de måste byggas på anonymiserade data
– de ska varna om kontakt utan att avslöja identiten på en smittad person
– de bör fungera på andra sidan en nationsgräns också
Men precis som med andra nationella åtgärder i coronatider, måste EU-kommissionen räkna med att det är mycket svårare att få länderna att upphöra med något som de redan har dragit igång och som medborgarna vant sig vid.
Än en gång var EU inte medlemmarnas första tanke och EU-institutionerna ser ut att ha missat tåget.