Ingen segrare i franska valet – varken Sarkozy, Le Pen eller Hollande i vinnarläge inför presidentvalet 2017

EU andades ut på söndagskvällen. Hotet från extremhögern och EU-motståndarna hade avvärjts än en gång när Front National misslyckades med att vinna någon enda region i Frankrike.

Men regionvalet var i första hand ett genrep inför presidentvalet 2017, och då ser förutsättningarna annorlunda ut. Varken ettan Nicolas Sarkozy, tvåan Marine Le Pen eller trean Francois Hollande stärkte sin position. Men ingen är heller uträknad.

Tack vare ett ökat valdeltagande kunde främlingsfientliga Front Nationals framgångar i första omgången vändas till segrar för Sarkozys Les Républicains och Hollandes Socialisterna. Valdeltagandet ökade från under 50 procent den 6 december till 58,6 procent i andra valomgången, den största uppgången i något franskt val sedan 2002 då Jean-Marie Le Pen nådde andra omgången i presidentvalet.

Det gjorde att Front National inte blev största parti i någon enda region trots att dess antal väljare ökade från 6 till drygt 6,7 miljoner från första till andra valomgången, det högsta antalet röster hittills i något val för partiet.

Det visar att det finns en stark främlingsfientlig opinion i Frankrike, som inte bara går att förklara med hög arbetslöshet och växande klyftor, som jag skrev om före valet: Ett land som aldrig gjort upp med sitt mörka förflutna.

Socialisternas beslut att dra tillbaka sina kandidater i de två regioner där Front National fick över 40 procent av rösterna i första omgången – nordliga Nord-Pas-de-Calais-Picardie och sydliga Provence-Alpes-Côte-d’Azur – gjorde att många vänsterväljare röstade på högerpartiet Les Républicains och gav det segern.

Även i övriga regioner taktikröstade väljare i stor omfattning emot Front National. Samtidigt som en omfattande kampanj i främst sociala medier fick fler väljare att rösta i andra omgången.

Nicolas Sarkozys högerparti Les Républicains stod som segrare i sju regioner, mot fem för president Francois Hollandes Socialisterna. På Korsika fick självständighetspartiet Regionalisterna flest röster.

Det är ett rejält bakslag för Socialisterna, som vann 23 av 26 regioner 2010. Regionindelningen har sedan dess ändrats, men Socialisterna kommer nu att kontrollera färre än hälften av regionerna. Och på nationell nivå är partiet nedpetat till tredje plats. Genom att inte ställa upp i två regioner utraderas Socialisterna nu i regionstyret i det traditionella vänsterfästet Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

Men valresultatet är inget att jubla över för Les Républicains heller. President Hollande har haft rekordlåga popularitetssiffror och Nicolas Sarkozy hoppades kunna befästa sin position som partiets presidentkandidat med det här valet.

Sarkozy har fört partiet ännu längre högerut. Han vägrade ställa upp i någon anti-FN-allians efter första valomgången. Ändå lyckades han inte stoppa uppgången för Front National. Les Républicains vann sina regioner med hjälp av taktikröstande vänsterväljare.

Det gör att Sarkozy inte kan vara säker på att få bli partiets kandidat i presidentvalet 2017.

För den stora frågan för Les Républicains och Socialisterna är nu hur ska de se till att deras kandidat inte blir trea i första omgången av presidentvalet.

Det var den chock som drabbade Socialisterna 2002 då partiets kandidat Lionel Jospin kom trea efter Jean-Marie Le Pen och Jacques Chirac. Socialisterna tvingades uppmana sina sympatisörerar att stödrösta på Chirac för att stoppa Le Pen.

Risken för Les Républicains med att ställa upp med Nicolas Sarkozy är att många mittenväljare kan anse att han står för nästan lika mycket högerpolitik som Marine Le Pen och väljer Socialisternas troliga kandidat Hollande. Om partiet ställer upp med mer mittenorienterade f d premiärministern Alain Juppé är risken att många högerväljare anser honom för mycket vänster.

President Francois Hollande har haft katastrofsiffror i opinionsmätningarna och många har börjat spekulera i andra kandidater, som premiärminister Manuel Valls eller ekonomiminister Emmanuel Macron. Men väljarstödet har ökat den senaste tiden efter Hollandes agerande bland annat efter terrorattentaten i Paris.

I det här valet hamnar Socialisterna ändå på en svag tredje plats och skulle med sådana siffror bli utslaget redan i första omgången av presidentvalet.

Trots förlusterna i regionvalen kan Marine Le Pen glädja sig åt rekordstort väljarstöd och utnämna sig till den verkliga oppositionsledaren eftersom Les Républicains vunnit med röststöd av regeringspartiets väljare. Hennes väljare kan räkna med att en röst på henne i första omgången av presidentvalet inte är en bortkastad röst.

Enligt en opinionsmätning av Harris gjord på söndagskvällen skulle Marine Le Pen ändå förlora mot samtliga portentiella motkandidater. Hollande skulle vinna med 60 – 40, Sarkozy med 62 – 38, och Juppé med hela 71 – 29.

Upphovsrätt © 2024 Brors & Elvis om Europa — Primer WordPress-tema av GoDaddy