Inte coolt men nyttigt underrättelsearbete för EU

Här är en radikal och spännande idé om hur man kan få européer att börja dela med sig till varandra av underrättelser – sätt analytiker på att samla in öppen information och sprid sedan offentligt de lärdomar som kan dras.

Terrorattentatet i Paris lämnade efter sig (som alla attentat tycks göra) dels sorgliga historier om hur förövarna hade kunnat stoppas om bara…, dels nya uttalanden från politiker som tycker att nu är det dags att skapa ett europeiskt CIA. Eller ett europeiskt NSA. Eller FBI.
Men i alla fall hög tid att Europa har sin egen säkerhetspolis.

Nog var det bedrövligt även denna gång.
Den belgiska polisen dolde säkert inte med avsikt för fransk polis att man känt till sedan sommaren 2014 att de två bröderna Abdelsalaam (som låg bakom Paris-terrorn) planerat attentat.
Belgisk polis följde upp tipset (åtta månader senare ) med en husrannsakan hos bröderna. Man hittade ingenting och la saken till handlingarna.
Bröderna kunde i lugn och ro bygga bomber och sy självmordsvästar i samma lägenhet.

Den ena brodern kunde sedan hyra två lägenheter i Paris i sitt eget namn, hyra två bilar, efter dådet passera tre poliskontroller och återvända hem – till samma lägenhet, där han var mantalsskriven – och vila upp sig i tre dagar.
Utan att polisen hittade honom.
Belgisk polis har en knepig byråkrati. Man får t ex inte göra en razzia nattetid. Annars hade de fått honom.

På pappret har EU haft säkerhetspoliser att samarbeta sedan 9/11. Men Björn Fägersten (Utrikespolitiska Institutet) konstaterar i artikeln `To Fix Europe´s Intelligence System, Start Using It` att de poliser och agenter som sitter på underrättelser i Europa inte gärna delar med sig.
Det finns många skäl till det, alltifrån misstro till att det kan höja ens värde att ensam veta vissa saker.
Vissa vill bara dela med sig till ett eller två närstående eller viktiga länder, inte till alla 28.
Ibland sitter man på viktig information av rent byråkratiska skäl – det finns ingen process att skicka det vidare i.

Att upprätta ett europeiskt CIA, FBI eller NSA i den här situationen skulle kanske mest göra en och annan politiker lycklig,
den som fick klippa bandet vid invigningen.

Så varför inte satsa på att bättre utnyttja vad EU faktiskt har?
Det är Fägersten som lägger fram den ovanliga tanken i skriften For EU eyes only?
140 EU-delegationer världen över följer vad som sker på handelsområdet –  sätt in analytiker där som kan samla in viktig information om politisk, säkerhetspolitisk och militär utveckling.
EUs 28 medlemsländer sitter på mängder av information om länder som de har relationer med – ett system som tolkar dessa uppgifter, kan bidra till rejält förbättrad europeisk krishantering.

Det finns många ögon och öron som kan rapportera vad de ser i krishärdar som t ex Syrien och Libyen.
EU behöver tillförlitlig information för att lättare kunna enas om vettiga beslut.
Det vore också en fördel om allmänheten fick en så korrekt bild som möjligt, så att t ex rysk propaganda inte blir det som når oss först.
De flesta EU-länder har börjat begripa att Kreml för ett medvetet propagandakrig men det har inte fått européerna att samla sina motkrafter.

Använd öppna källor, samla in all den information som cirkulerar.
Sprid den till allmänheten.
Enda nackdelen med idén:
Den kommer förstås aldrig att kunna presenteras som det nya COOLA sättet att slå till mot terrorismen av politiker som vill visa väljarna hur handlingskraftiga de är..