Det tog 75 år att få till en gemensam valuta i USA, räknat från det år som centralbanken skrevs in i den amerikanska konstitutionen.
Det tog USA 123 år att få till en centralbank med ensamrätt på att trycka upp dollarn och garantera valutans värde.
Först efter 140 år fick USA till gemensamma finansiella lagar – delvis i alla fall.
Fortfarande beslutades ganska mycket av delstaterna.
Och under alla dessa år grälade amerikanerna våldsamt om vilken valutapolitik som borde föras. Expansiv för att hjälpa tillväxten? Eller återhållsam för att garantera värdet på sparade pengar?
Parallellerna med euron är uppenbara i den essä som Jeffry Frieden skrivit för Bruegel.
En sådan är till exempel att USA och Europa är ungefär lika mycket, eller lite lite, ett ”optimalt valutaområde”.
De amerikanska erfarenheterna är nyttiga, om inte vi i Europa också vill spilla 150 år på att införa och riva upp reformer innan vi får ordning på ett system som fungerar hyggligt för alla.
T.o.m. euromotståndaren Krugman (annars klok…) kom på detta när han insåg att skillnaden i ekonomisk utveckling mellan de 50 staterna var väl så stor som mellan EU-länderna. Skrev han i varje fall.
Hörde f.ö. hur Magdalena A. i teve i morse i ett seminarium från april sjöng devalveringarnas lov som instrument för utjämning av konkurrenskraften mellan länder. ”Minnet är kort/det mesta regnar bort” som man sjunger i visan.
Hahaha! Nu skojar du, det sa hon väl ändå inte?
TV2 visade ett tal av MA från ett seminarium som iofs rörde någon bostadpolitisk fråga, uppfattade inte vilket. Hon redogjorde för risker i omvärlden som kunde påverka svensk ekonomi.Hon talade om hur skillnaderna i konkurrenskraft mellan länder skapade spänningar och kriser. Förr, sade hon, löste man ju sådana problem genom devalveringar men det går ju inte nu när man har en gemensam valuta. Det var bra för Sverige att vi inte var utsatta för detta.
Nu såg och hörde jag detta vid morgonens första kaffekopp och kan ju inte gå tillbaks och kolla men nog stämmer min uppfattning om hennes tal ganska bra.