Irland vill ha tillbaka Nordirland

Vi visste förstås att Det Förenade Kungariket riskerar att inte förbli så förenat efter Brexit, eftersom skottarna hotar att lämna den brittiska unionen.
Nu vill Irland ha tillbaka Nordirland.

Irland har sedan i somras varit djupt oroade över att behöva införa gränser mot Nordirland igen, om Storbritannien gör allvar av sina planer att lämna EU.

Nordirland, Storbritanniens fattigaste landsdel med högst arbetslöshet, känner likadant.
Idag har nordirländarna emellertid full tillgång till den irländska arbetsmarknaden och många arbetspendlar.

Nordirlands företag exporterar mer till Irland än till någon annan marknad. Gränsfriheten gör att insatsvaror kan komma från vilken del av ön som helst, och sättas samman på vilken plats som helst utan problem.
Här vill varken Irland eller Nordirland införa gränskontroller.

Men om Nordirland tvingas lämna EU (56 procent röstade för att stanna), blir Irland ansvarigt för att hålla EUs yttre gräns på ön.

Kan inte EU vara ”snälla” och tumma lite på kontrollerna?, det är ju ändå bara britter på andra sådan.
Nej. för den obarmhärtiga verkligheten är, att om EU tillåter varor eller människor att släppas  okontrollerat in på EU-territorium, har dessa sedan fritt spelrum över hela EU.
Någon som tror att kriminella inte skulle utnyttja den snällheten?

EU-länder åläggs just nu att hårdare än någonsin kontrollera sina yttre gränser.
Inte bara tredje-landsmedborgare ska i fortsättningen kontrolleras vid in- och utresa – det ska även alla EU-medborgare (återvändare från Syrien med EU-pass är tänkta att fångas upp…).
Om EU ger Storbritannien ett blankt undantag från detta, varför skulle Bulgarien och Rumänien där korrupta politiker tyvärr ofta lett landet, inte vara hyggliga mot en eller annan?

Just nu laborerar britter och irländare med en smått desperat idé om ”mjuka” gränskontroller.
Framförallt tycks den bestå i att kontrollerna inte ställs vid själva gränsövergången utan lite längre bort.
För den som måste underkasta sig gränskontroll, spelar det dock knappast någon roll om den sker vid gränsen eller efter vägkröken vid gränsen.

Det finns en komponent till, som inte är praktisk eller ekonomisk;
Good Friday-avtalet, som fick slut på våldsamheterna på Nordirland.

Detta kommer upp rent konkret för att det är grundat i rättigheter som ingår i konventionen om mänskliga rättigheter – vilken Theresa May vill att Storbritannien ska gå ur.
Men den knappt 20 år långa freden bygger framförallt på gränsfrihet och EU-garantin att alla medborgare behandlas lika, oavsett religion eller etnisk tillhörighet.

Irländarna och nordirländarna är rädda att en återinförd nationsgräns, kommer att väcka till liv de slumrande motsättningar som finns mellan Nordirlands katoliker som vill vara en del av Irland och dess protestanter som vill tillhöra Storbritannien.

Den irländske premiärministern Enda Kenny framförde därför på torsdagen i Bryssel en begäran att britternas avtal med EU om en exit, ska innehålla en klausul som ger Nordirland rätten att – om man så väljer – bli en del av EU (och Irland).
Det Förenade Kungarikets existens hotas av brexit..

Det låg alltid i korten att varje EU-land tänker försäkra sig om att rädda kvar de bästa villkor man kan för sig själva, när Storbritannien vill riva upp existerande avtal och kompromisser.
Spanien tänker på Gibraltar, Frankrike på euro-handeln och Sverige på hot om lågskatteparadis.
Det här var alltså Irlands krav.