Det har gått mer än hundra dagar sedan högerextreme islamofoben Geert Wilders’ parti vann en chockseger i valet i Nederländerna. Sedan dess har högerpartierna försökt slippa ta ansvar genom att ingå i en allans som minoritetspartier i en Wilders-regering.
Men nu har de gett upp och är beredda till en uppgörelse. På villkor att valsegraren inte blir regeringschef.
De holländska högerpartierna lovade för första gången regeringssamarbete med Geert Wilders inför nyvalet i november i fjol. Regeringspartiet VVD:s nya ledare Dilan Yesilgöz-Zegerius trodde det skulle ge henne en majoritetsallians.
Men när dörren öppnats på glänt blev det en flodvåg för Geert Wilders’ parti på valdagen den 22 november. Hans ”Frihetsparti”, PVV, fick mer än dubbelt så många platser i parlamentet och blev särklassigt största parti. VVD-väljare röstade taktiskt på högerextreme Geert Wilders för att försäkra sig om en ren högerregering.
Dilan Yesilgöz-Zegerius höll tyst flera dagar och meddelade sedan att hennes parti inte ville sitta i någon regering. Likaså Pieter Omtzigt, partiledare för det andra stora nybildade högerpartiet NSC, som föreslog en regering utan partipolitiker i stället.
Sedan dess har två förhandlare utsedda av parlamentet försökt få partiledarna att komma överens om hur Nederländerna ska styras. Men Omtzigt och Yesilgöz-Zegerius har vägrat ens möta Geert Wilders.
Det som till slut fått högerledarna att krypa till korset och börja förhandla med Wilders är troligen att högerväljarna tydligt visat sitt missnöje. Väljarstödet för deras partier har rasat och stödet för Wilders’ parti fortsatt kraftigt uppåt.
Efter två dagar med högerledarna på ett slott i början av veckan klev regeringsförhandlaren Kim Putters ut på trappan och deklarerade att han nått ”resultat” och att han på torsdag kan lägga fram förslag om ”nästa steg” för parlamentet om vägen till en regering.
Holländska medier rapporterar om att det ska bli en ny form av regering – ”een extraparlementaire vorm”. En regering som ska bestå både av politiker från de fyra högerpartierna och av icke-politiker. Där de fyra partierna bara göra upp en miniplattform för regeringen – om migration, bostadspolitik och utrikespolitik – och den regeringen i övriga frågor får söka stöd från parlamentet.
Ingen av de fyra partiledarna ska heller ingå i den nya regeringen.
The Netherlands’ next Prime Minister won’t be any of the leaders of the four right-wing parties taking the next step in Cabinet formation talks, sources told the Telegraaf.
Det innebär att Geert Wilders inte når den åtråvärda posten som premiärminister som han firade på valnatten i november, då Ungerns Viktor Orban skickade lyckönskningar: ”The winds of change are here!”
Det är oklart vem som blir premiärminister i den tilltänkta holländska regeringen. Om det blir någon från Geert Wilder’s ”Frihetsparti” eller någon icke-politiker. Men övriga EU-ledare kan i alla fall för ögonblicket glädja sig åt att de slipper möta Wilders på toppmötena. Medan Viktor Orban lär sura över att han inte får någon ny radarkompis att diskutera sabotage mot EU-besluten med.
Allra mest oklart om vad som väntar är det för de holländska väljarna.
+ Hur mycket kommer Geert Wilders’ politik att styra regeringen?
Wilders har kallat islam för ett ”existentiellt hot” och krävt att moskéer ska förbjudas, men lovade i valspurten att lägga det åt sidan en tid för att få ingå i en regering.
Wilders har sagt nej till allt stöd till Ukraina, men har under förhandlingarna backat något och sagt att han är beredd att diskutera fortsatt Ukrainastöd. Samtidigt har han attackerat flyktingar från Ukraina för att de kommer till Nederländerna för att leva på bidrag.
+ Hur ska den nya formen av regering – ”een extraparlementaire vorm” fungera? Kommer den att kunna enas och lägga fram regeringsförslag på alla andra politikområden än de som ingår i ”miniplattformen? Och kommer de fyra partiernas parlamentariker att enhälligt stödja regeringens förslag när de inte är bundna av helhetlig regeringsplattform?
De holländska väljarna riskerar att få uppleva politiskt kaos. Det kan bli priset för att högerpartierna valde att öppna dörren för Geert Wilders.