Krigsrubrikerna om en ny eurokris och bankkonkurser i Italien efter premiärminister Matteo Renzis nederlag i folkomröstningen har inte besannats. I stället kan Renzi-regeringens avgång på onsdagskvällen bana väg för en lösning på bankkrisen.
Renzi hann inte ens avgå innan räddningsoperationen inleddes. Italienska staten är på väg att bli huvudägare i banken Monte dei Paschi di Siena rapporterade nyhetsbyrån Reuters.
Monte dei Paschi blev i somras känd inte enbart för att vara världens äldsta bank, utan också för att den stämplades som den sämsta i Europeiska Centralbankens stresstest. Och flera andra italienska banker låg också nära botten, med tillsammans ”dåliga lån” på 360 miljarder euro.
ECB:s italienske chef Mario Draghi och EU-kommissionen har tryckt på för att få regeringen att agera, och lade i somras fram förslag till en statlig räddningsplan. Men Mario Renzi har sagt nej av oro för att förlora röster på att använda skattebetalarnas pengar för att rädda banker och på så sätt öka den redan rekordhöga statsskulden.
I stället har Renzi hela hösten hävdat att utländska investerare, bland andra Qatar, kommer att köpa in sig med miljarder i Monte dei Paschi.
När folkomröstningen nu är över och Mario Renzi inte längre är premiärminister verkar just den plan som utarbetats av ECB och EU-kommissionen vara på väg att genomföras.
Och det bör poängteras att det är fullt möjligt enligt EU-reglerna. Uppgifterna i svenska medier de senaste dagarna om att det är förbjudet för medlemsländernas regeringar att stötta banker stämmer inte.
Det såg till bland andra Moderaternas EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark till när EU:s krishanteringsdirektiv (Bank Recovery and Resolution Directive) förhandlades fram 2013. Hökmark var huvudansvarig för parlamentets förhandlingar och lyckades driva igenom att regeringar ska ha möjlighet att ingripa på olika sätt och ta över banker i kris. I min artikel i tidningen Fokus nr 40, förklarade Hökmark hur 1990-talskrisen i Sverige visat att krisbanker som får gå i konkurs kan hota hela samhällsekonomin.
Det är dessa undantag från huvudregeln om att stater inte ska rädda banker som gör att Italien nu kan leda en omstruktureringen av den italienska bankindustrin. EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sade också på en presskonferens på onsdagen att det finns flera möjligheter för Italien att ingripa i bankkrisen.
Iitalienska staten får inte gå in med miljardbidrag för att stödja krisande banker, som flera europeiska regeringar gjorde när finanskrisen bröt ut 2008. Men staten kan gå in med ett kapitaltillskott genom att köpa aktier i banker. Enligt Reuters’ källor ska staten pumpa in 2 miljarder euro i utbyte mot 40 procent av aktierna. Dessutom har Monte dei Pachi kunnat minska sina skulder med ytterligare en miljard euro genom att stora långivare konverterat sina lån till aktier.
De återstående 2 miljarderna som krisbanken bedöms behöva för att kunna hantera sina många dåliga lån hoppas staten och bankens ledning ska kunna komma från privata investerare, som Qatars fonder, när staten visat att den stöttar banken.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager hävdade också att det är fullt möjligt för italienska staten att skydda de 40 000 småföretag och privatpersoner som köpt aktier i de italienska bankerna. Enligt EU:s nya bankkrisregler ska aktieägarna i en bank ta den första smällen när en bank hamnar i kris, medan spararna skyddas upp till 100 000 euro. Men Vestager menar att många småsparare lurats att köpa aktier i de många lokalt baserade bankerna:
– There are a number of tools for national authorities if a bank has problems. If misselling has taken place they can allow citizens to be compensated.
Ekonomen Nicolas Veron på tankesmedjan Bruegel menar att den italienska räddningsplanen för bankerna nu kan genomföras på bara några få veckor, tack vare att Renzi avgått och att teknokratregering tillsätts.
Italienska staten, via Monte dei Paschi, begärde på onsdagskvällen att få utsträckt tid till mitten av januari för att genomföra räddningsplanen. Enligt Financial Times vill utländska investerare ha en ny teknokratregering på plats innan den tar ställning till att skjuta till kapital till krisbanken.
Italien kastas nu än en gång in i en politisk kris. Men den akuta bankkrisen kan börja hanteras medan den politiska eliten slåss om vallagar och när nästa val ska hållas.