EU:s kamp mot klockan för att rädda flyktingavtalet med Turkiet

EU-kommissionen kämpar mot klockan och för att försöka behålla sin trovärdighet samtidigt som den ska rädda flyktingavtalet med Turkiet.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu hotade på tisdagen att stjälpa det omstridda avtalet om att ta tillbaka flyktingar från Grekland om inte landet får visumfrihet i sommar. Och EU-kommissionen svarar i lika tufft tonläge att Turkiet först måste uppfylla alla krav för visaliberalisering:

”President Juncker was crystal clear yesterday, and as have I been in the past: no visa liberalisation can be offered if not all benchmarks are met”, säger migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos.

Han ger Turkiet bara två veckor att uppfylla kraven. Den 4 maj ska kommissionen göra den slutliga utvärderingen av om det kan införas visumfrihet den 30 juni. 

Men de tuffa orden är mest ett spel för respektive hemmapublik. Både EU och den turkiska regeringen är angelägna om att avtalet ska hålla.

Avramopoulos sade i nästa andetag att arbetet med att ta sig igenom regelverket går mycket bra och om det fortsätter som nu kommer det mesta att klaras. Och Davutoglu ställde upp framför kamerorna med EU-kommissionens Jean-Claude Juncker och hyllade arbetet med att genomföra avtalet.

Men för EU-kommissionen är det viktigt att behålla trovärdigheten av att kraven för visumfrihet är lika stränga för Turkiet som för alla andra länder. För visumavtalet måste också snabbgodkännas av EU-ländernas regeringar och parlamentet för att kunna träda i kraft.

I Turkiet spelar president Tayyip Erdogan allt högre på de nationalistiska strängarna och visumfriheten för de turkiska medborgarna är en viktig trofé att kunna visa upp för väljarna.

EU-kommissionen kämpar också mot klockan för att få flyktingavtalet att fungera. Avramopoulos försökte måla upp en bild av att det kommit igång. Men han vädjade samtidigt om att frivilligorganisationer och internationella biståndsorganisationer ska börja delta i arbetet igen på de grekiska öarna.

”Allow me to say here that NGOs and international organisations need to be our partners in these efforts. We all want the same thing.”

EU-kommissionen erbjuder 83 miljoner euro till frivilligorganisationer för hjälpinsatser till flyktingar i Grekland.

Enligt EU-kommissonen bör cirka 35 000 av de drygt 50 000 flyktingarna som finns i Grekland i dag omfördelas till andra EU-länder. Men det går mycket trögt. 56 personer kunde sändas till Frankrike på onsdagen och 42 till Nederländerna. Men kommissionens mål är omfördelning av 6 000 personer/månad.

Samtidigt har Turkiet inte uppfyllt sin del av avtalet om att garantera säkerhet för de icke-syriska flyktingar som sänds tillbaka från Grekland. Förhandlingar pågår, enligt den stressade EU-kommissionären:

”We are in close contacts with the Turkish authorities to make sure that guarantees are there for non-Syrians who need protection as well.”