Ungerns Viktor Orban leder ligan över de som oftast lyfter veto-skylten mot förslag om fördjupad EU-samordning och har ett uttalat mål att urholka ”Bryssels makt”. Men nu kräver Orban att ”Bryssel” snabbt ska agera med en ny modell för att stärka EU-samarbetet.
– Bryssel måste göra någonting. Det här hotar EU:s enighet. Det är början på kannibalism i Europa! utropade Viktor Orban på måndagskvällen.
Hans plötsliga EU-engagemang utlöstes av tyska regeringens planer att köra solo under vinterns energikris i Europa. Olaf Scholz’ regering lånar upp 200 miljarder euro för att köpa gas runtom i världen och kunna bjuda över alla andra, samtidigt som Tyskland lobbar hårt mot förslag om att EU ska inrätta ett pristak på gas.
Viktor Orban pekade på att Tyskland och andra rika länder kan stödja sina företag under energikrisen medan fattiga länder i EU inte kan göra det.
Även högerextrema Giorgia Melonis parti, som är på väg att bilda regering i Italien, kommer med samma krav på EU-samordning om energin och kritik mot Tyskland:
“Germany is conducting an action that is totally sovereigntist, not giving a damn about the identity trait par excellence of the European Union”, säger partiets EU-parlamentariker Nicola Procaccini till Euractiv.
När nationalistiska ledare som grundar sitt väljarstöd på att anklaga ”Bryssel” för allt ont nu upptäcker att de riskerar proteststorm från medborgarna när energipriserna rusar i vinter väljer de i stället att anklaga de ”onda EU-byråkraterna” för att göra för lite.
Men Orban och Meloni är inte ensamma om sin hårda kritik mot Tyskland. Franska regeringen kommer med samma kritik, om än i mer diplomatiska ordalag:
“It is essential that we preserve the level playing field between the eurozone member states and between member states in general,” said France’s Finance Minister Bruno Le Maire. ”If there is no consultation, if there is no solidarity, if there is no targeted support for business, if there is no respect for the level playing field, we risk the fragmentation of the eurozone.”
EU-kommissionen instämmer i kritiken:
“Actions taken at national level have important spillovers on other member states, so a coordinated approach at the European level is more crucial than ever,” EU Economy Commissioner Paolo Gentiloni said on Monday following a meeting of finance ministers.
Tyska regeringens solospel påminner om inledningen av coronapandemin, då förbundskansler Angela Merkel lovade massiva stöd till företag, konkurrerade med andra EU-länder om köp av medicinsk utrustning, och några rika länder planerade satsa på egen utveckling av vaccin. Det ledde till hård kritik om att konkurrensen hotade de ekonomiskt svaga länderna, och så småningom till ett dramatiskt stärkt EU-samarbete och gemensam upplåning av 750 miljarder euro till den så kallade återhämtningsfonden.
Den hårda kritiken mot den tyska regeringens agerande skärps av att de flesta anser att det är Tyskland som bär skulden för energikrisen genom att ha gjort sig så beroende av Putinregimens gas och att det blir medborgarna i övriga EU-länder som får bära bördan medan tyska företag och väljare skyddas.
Femton EU-länder har också krävt ett pristak på all gasimport för att kunna stoppa energipriserna från att rusa i vinter. Brevet är undertecknat av Belgien, Bulgarien, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumänen, Slovakien, Slovenien och Spanien.
”The price cap (…) is the one measure that will help every member state to mitigate the inflationary pressure, manage expectations and provide a framework in case of potential supply disruptions, and limit the extra profits in the sector,” the letter said.
Men EU-kommissionen har backat från planerna på ett sådant förslag med argumentet att det riskerar leda till att EU-länderna får svårt att konkurrera om gas från länder som Qatar och Norge. Och kommissionen tyska ordförande Ursula von der Leyen riskerar nu kritik för att agera i Tysklands intressen.
Tyska regeringens utspel om att ta upp lån på 200 miljarder euro för att skydda sina företag och medborgare mot energikrisen har ökat kraven på en EU-samordning som under coronakrisen. EU-kommissionärerna Thierry Breton och Paolo Gentiloni har gått ut offentligt och pläderat för nya former av gemensamma EU-stöd:
”Only a European budgetary response will allow us to respond effectively to this crisis and to calm volatile financial markets.”
Dragkampen om ett pristak på gasimport kommer upp på nytt vid fredagens EU-toppmöte i Prag, och pressen lär inte ha minskat efter Tysklands planer på 200 miljardersstöd.
Det finns förslag om gemensam EU-upphandling av gas från andra länder än Ryssland. EU-kommissionen har i uppdrag att lägga fram ett förslag om ett begränsat pristak på gas, som används i Spanien och Portugal.
Med ett pristak enbart på gas som används för att producera el har man lyckats begränsa prisökningarna på el i dessa båda länder så mycket att franska företag klagar på att de inte klarar konkurrensen.
Ungern var inte med bland de 15 länder som krävde ett pristak på gasimport. Viktor Orban har fått ett undantag för att fortsätta importera rysk gas. Och ryska Gazprom har gett Ungern flera års uppskov med att betala för gasen.
Men Orban vill inte bara ha undantag för Ungern från EU-regler när det passar honom bäst. Han vill däremot att ”Bryssel” ska agera när Ungern kan skadas av att andra EU-länder agerar på egen hand – då är det ”kannibalism”.