Kristersson gör EU-premiär – men skyms även där av Åkessons skugga

Statsminister Ulf Kristersson hinner knappt installera sig i Rosenbad och Sagerska huset förrän det är dags för nästa premiär, på EU-toppmötet i Bryssel.

Men även där kommer Jimmie Åkessons skugga att skymma den nye EU-ledarens strålglans.

Den nya svenska regeringen tar över som EU-ordförande vid årsskiftet och Kristersson kommer därför att mötas med nyfikenhet om regeringsskiftet innebär några nya planer. Men Kristersson föregås också av rubrikerna i internationella medier om att Sverige för första gången får en regering som lutar sig mot ett högerextremt parti.

Swedish parliament elects new PM backed by far right

The SD was founded by Nazi sympathisers and had been shunned by the mainstream for decades.” (BBC)

Och i EU har den liberala gruppledaren i parlamentet, Stéphane Séjourné, tagit avstånd från att Liberalerna går in i en regering som är beroende av ett högerextremt parti.

 “A government with the far right cannot have our blessing”, he said.

Liberalernas ledare Johan Pehrson hann knappt mer än landa i Bryssel på onsdagen med sikte på ett lugnt EU-möte förrän han tvingades agera för att försöka rädda partiet kvar i EU-parlamentets liberala grupp.

Pehrson försvarade sig med att andra partier i liberala gruppen tidigare samarbetat med högerpopulistiska partier, som i Finland, Danmark och Nederländerna.

– Andra partier i vår partigrupp har ju tidigare haft samarbete med partier som inte är liberala helt enkelt. 

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro kommer knappast att kastas ut ur liberala gruppen i parlamentet. Karlsbro kan peka på att hon motsatt sig partiets samarbete med SD.

Ulf Kristersson kommer troligen att få en lugnare start på sitt besök i Bryssel. Om han deltar på det förmöte som hans konservativa partigrupp, EPP, håller kommer han att välkomnas av gruppledaren Manfred Weber.

Weber har inga problem med att EPP-partier samarbetar med högerextrema partier. Han deltog själv i valkampanjen i Italien i förra månaden och manade till stöd för partikamraten Silvio Berlusconi och högeralliansen.

”Alla som vill ha stabilitet måste rösta för center-högerkoalitionen.”

Manfred Webers tyske partiledare, CSU-ledaren Markus Söder, tog avstånd från Webers kampanjinsats och deklarerade att de tyska kristdemokraterna ”vill bygga en mur mot högerextrema och neofascistiska grupper”.

På EPP-förmötet lär därför samarbetet med högerextrema partier bli ett hett ämne. Men Italiens Silvio Berlusconi kanske får mest uppmärksamhet efter att han återupptagit sin nära relation med Rysslands Vladimir Putin. Berlusconi och Putin har sänt ”gulliga brev” och gåvor med sprit till varandra.

“For my birthday, he sent me twenty bottles of vodka and a very sweet letter, and I replied with bottles of Lambrusco and an equally sweet letter. He [Putin] described me as the first of his five true friends”, he said according to an audio file published by LaPresse.

Ulf Kristersson lär dock få ägna mycket tid under toppmötesdagarna i Bryssel åt att försöka förklara varför han valt en annan väg än andra partier i EU och släppt in ett parti med neonazistiska rötter i regeringssamarbetet.

Kristersson kan försöka hävda att samarbetet med Sverigedemokraterna inte gäller utrikespolitiken och att det därför inte kommer att påverka den svenska regeringens EU-politik och agerande som EU-ordförande.

Men det är långtifrån hela sanningen. I ”Tidöavtalet” slås det fast att Sverigedemokraterna ska ha inflytande över EU-politiken på en lång rad områden.

På sidan 3 klargörs att ”samarbetspartiet”, dvs SD, ska ha ”fullt och lika inflytande” över EU-ärenden som påverkar de politiska områden i Tidöavtalet. Eftersom det 62-sidiga avtalet gäller en lång rad punkter som är centrala i EU-samarbetet och som det blir förhandlingar om under det svenska ordförandeskapet – som migrationspolitiken, rättspolitiken, energipolitiken, klimatpolitiken och ekonomiska politiken. Här är Sverigedemokraterna garanterade makt över stora delar av regeringens EU-linje.

Alla frågor som samarbetet avser genomförs i gemensamma samarbetsprojekt mellan de partier som ingår i överenskommelsen. Samarbetsparti (SD) som inte sitter i regeringen har fullt och lika inflytande över frågor i samarbetsprojekten på samma sätt som partierna i regeringen. Det innebär medverkan fullt ut i beredningsprocesserna avseende exempelvis … EU-ärenden som påverkar de frågor som samarbetsprojektet omfattar.

På sidan 5 i ”Tidöavtalet” slås det fast ännu en gång, med förtydligandet att SD också är garanterade att vara med och bestämma innan regeringens EU-linje diskuteras i riksdagens EU-nämnd:

EU-frågor i riksdagen
I EU-ärenden ska samarbetsparti utanför regeringen informeras om innehållet i regeringens faktapromemoria inför beredningen av EU-ärenden i riksdagen. Informationen ska ges före behandlingen i riksdagens utskott, vilken föregår beredningen i EU-nämnden. Ansvaret för att lämna förnyad information till samarbetsparti utanför regeringen samt söka majoritet i riksdagen åligger respektive statssekreterare.

Ulf Kristersson slipper dock risken att kopplas samman med Silvio Berlusconi och kan försäkra övriga EU-ledare om att det svenska stödet för Ukraina och sanktioner mot Ryssland står fast även efter regeringsskiftet. Sverigedemokraterna ingår i samma partigruppen i EU som det polska regeringspartiet PiS och ställer därför nu helhjärtat upp på den hårda linjen mot Putinregimen.

När Ulf Kristersson framträdde inför riksdagens EU-nämnd på onsdagen framgick det också att den nya regeringen likt S-regeringen säger nej till EU-solidaritet för att skydda medborgare och företag i samtliga medlemsländer mot energikrisen. Statsminister Kristersson avvisade både kraven på ny EU-upplåning för stöd mot höga energipriser och förslaget att använda 40 miljarder euro från EU:s långtidsbudget till energistöd.