Kristersson missar chansen ta strid mot Åkessons Swexit-linje – I stället försvarar han SD

Statsminister Ulf Kristerson har svenska folket bakom sig när han talar om EU-medlemskapets stora betydelse för Sverige. Men han valde ändå att inte peka ut den stora skiljelinjen mot Sverigedemokraternas EU-linje, som driver mot Swexit om det skulle bli regeringspolitik.

I stället valde Kristersson i riksdagens partiledardebatt att försvara SD:

”Så vitt jag vet är åtta av åtta partier här i riksdagen i grund och botten för EU-medlemskapet”.

Därmed tog Ulf Kristersson ett drygt halvår före EU-parlamentsvalet inte chansen att visa väljarna att det är en avgrund mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i synen på det svenska EU-medlemskapet. Statsministern tycker än en gång att det är viktigare att hålla ihop regeringsunderlaget än att ta strid mot SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hade enligt uppgift hastigt blivit sjuk och ersattes av Martin Kinnunen. Men han slapp debattera med M-ledaren Kristersson. De undvek att ta replik på varandras inlägg.

S-ledaren Magdalena Andersson och Centerns Muharrem Demirok krävde dock besked av Kristersson om hans inställning till Sverigedemokraternas EU-linje, med dess krav på utvärdering av det svenska medlemskapet och förslag hur Sverige ska förbereda sig för utträde.

– Jimmie Åkesson tycker att EU är på väg att bli farligt likt en tvångströja. Vad tycker Ulf Kristersson att Sverigedemokraternas förtäckta Swexitdebatt skickar för signal till Ryssland, frågade Magdalena Andersson.

Kristersson svarade att han ”välkomnar” att partier tycker olika och anklagade Socialdemokraterna för att vara ”besatta” av SD.

Moderaternas strategi inför EU-valet verkar i stället vara att peka på hur EU kan användas i Tidöpartiernas gemensamma inriktning på hårdare tag mot brottslighet och migration. Ulf Kristersson talade om att regeringen bland annat vill stärka Europol och ska ta upp förslag på ökat samarbete mot internationell brottslighet i EU.

På det sättet hoppas kanske Moderaterna att väljarna ändå ska förstå att partiet avgränsar sig från Sverigedemokraternas EU-motstånd i den kommande valrörelsen. utan att man säger det öppet.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, var den ende från regeringsalliansen som tog debatt med SD:s Martin Kinnunen. Han anklagade SD för att partiet argumenterar som de som var för Brexit i Storbritannien. Men Kinnunen avfärdade det:

– Vi har inga förslag på bordet i riksdagen att Sverige ska lämna EU.

– SD älskar frihandel. Men vi är oroade över allt annat som händer i EU. Det kanske är bra om vi får ett EU på olika nivåer, sade Kinnunen.

Han öppnade därmed för att Sverige inte ska delta i olika EU-samarbeten när unionen utvidgas och fördjupas. I den diskussionen har det lanserats förslag om ett utvidgat EU med Ukraina och 7-8 ytterligare länder kommer att delas upp i A-, B- och C-lag.

Även där står Sverigedemokraterna i så fall långt ifrån regeringspartierna, som i de förhandlingar som redan inletts om EU-utvidgningen, sagt att EU ska hållas samman och att man inte vill ha något A- och B-lag.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true” success_message=”Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen.”]