Nja, statsminister Stefan Löfven är nog inte beredd att ställa sig i täten för någon front mot Orban & Co, och mot dem som vill stoppa försöken att åstadkomma en solidarisk flyktingpolitik i EU.
Men när han framträdde tillsammans med EU-ordföranden Donald Tusk på fredagseftermiddagen hade Löfven i alla fall en lite avvikande mening i det uttalande han läste upp. Och i ett inlägg på SvD-Debatt framför han försiktiga invändningar mot kraven på urholkning av EU-samarbetet
– Det är också viktigt att alla medlemsländer delar på ansvaret för flyktingarna på ett mer rättvist sätt än i dag, sade Stefan Löfven. när han stod sida vid sida med Donald Tusk.
I bästa fall kan det tolkas som ett stöd för EU-kommissionens förslag om hur samtliga länder ska ta emot flyktingar, och de som vägrar måste betala en avgift på 250 000 euro.
Östländerna med Ungerns Viktor Orban i spetsen hoppas utnyttja krisstämningen efter Brexitsegern i Storbritannien för att blockera dessa förhandlingar eller se till att förslaget dras tillbaka.
Och när EU-ordföranden Donald Tusk de senaste veckorna rest runt till medlemsländernas huvudstäder inför EU27-toppmötet i Bratislava nästa vecka har han inte nämnt dessa förhandlingar eller frågan om solidariskt ansvar för flyktingarna. I stället talar han enbart om skärpta åtgärder för att stoppa flyktingar vid EU:s yttre gräns.
Så också inför mötet med Stefan Löfven. I det uttalande han läste upp, innan de båda gick utan att svara på några frågor talade han om att
”For me it is clear that our first priority must be to secure our external borders.”
Donald Tusks enda konkreta förslag är att några medlemsländers regeringar ska ställa upp med gränsvakter till Bulgarien för att stänga gränsen mot flyktingar som försöker ta sig in från Turkiet. De mer än 50 000 flyktingar som väntar i eländiga läger i Grekland, och de över 100 000 som tagit sig till Italien säger Tusk inte ett ord om.
EU-ordförande Tusks förslag passar som hand i handske med Orban & Co, men löser inget av flyktingkrisen som redan finns inne i Europa.
Hittills är det bara Tysklands Angela Merkel som står kvar vid kravet på en EU-solidaritet med de flyktingar som tagit sig hit. Stefan Löfven hade chansen att vid mötet med Donald Tusk visa att han är beredd att delta i en front mot Orban & Co, som utnämnt sig själva till ”hästtjuvar” som ska roffa åt sig stora byten i EU.
Det blev bara en insmugen formulering om solidariskt ansvar för flyktingarna tillsammans med uttalanden om stöd för Donald Tusk.
I SvD-inlägget tillsammans med EU-ministern Ann Linde på lördagen framför de också inlindad kritik mot östledarnas krav på att återföra besluten till nationell nivå. De skriver:
”Men vi delar inte analysen att mindre samarbete skulle vara lösningen. Tvärtom. Fler och fler av våra samhällsutmaningar är gränsöverskridande, och kan bara lösas genom gränsöverskridande samarbeten”
På toppmötet i Bratislava den 16 september får Löfven en ny chans att visa om svenska regeringen vill delta i striden för ett solidariskt EU.