Macron kom som ett yrväder till toppmötet – Löfven bromsar men orolig bli sidsteppad

Frankrikes president Emmanuel Macron fortsätter sin offensiv och verkar ha kidnappat EU-toppmötet i Tallinn. Torsdagskvällens middag drog ut över midnatt och fredagens planerade tekniksamtal om digitalisering omvandlades till en förhandling om EU-skatter på IT-jättarna Google och Facebook.

August Strindbergs klassiska ”Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett Höganäskrus i en svångrem om halsen” har övertagits av Macron som stormar in i det försiktiga och stelnade EU-samarbetet med en bunt visionära och radikala reformer i portföljen.

Efter tyska valet förutspådde många kommentatorer att Emmanuel Macrons förhoppningar om att få stöd av Angela Merkel för sina EU-framtidsplaner havererat. Men när Merkel anlände till Tallinn deklarerade hon att det finns ”en stor samsyn mellan Frankrike och Tyskland” om EU:s framtid. Hon verkar planera att pressa sina två nya samarbetspartier i ”Jamaica-koalitionen” att anpassa sig till ett fördjupat EU-samarbete.

Och efter att Stefan Löfven och övriga EU-ledare på fredagen fått pröva på att fjärrstyra grävmaskin med 5G-teknik plockade Macron ett fyrapunktsprogram om hur de globala IT-jättarna ska beskattas och vara med och betala för moderniseringen av Europa.

Macron har redan på förhand skaffat sig uppbackning av andra EU-stormakter – Tyskland, Italien och Spanien – och talar öppet om att hans planer i första hand är tänkta för de 19 euroländerna.

Det handlar om en ökad kontroll av IT-jättarna för att få en rättvis konkurrens. Macron vill ha en plattform dit konkurrensöverträdelser kan anmälas. En möjlighet att ”Name and shame”, översatte Macron sig själv till engelska.

Medlemsländerna ska införa en gemensam skatt på IT-jättarnas omsättning i respektive land, i stället för att de som i dag kan välja att redovisa och betala skatt på sina vinster i lågskatteländer.

Macron föreslår att de nya skatteinkomsterna ska användas till EU-satsningar på utveckling av AI, artificiell intelligens, och på självkörande bilar. Och på fibersatsningar där det är stora skillnader i EU i dag. Samtidigt som ökar samarbetet på det digitala säkerhetsområdet.

– Det är absurt att dessa bolag inte deltar i transformeringen av den europeiska ekonomin, sade Macron på sin presskonferens.

– Om vi gör en sådan här satsning i 19 länder kan det få stor effekt, sade Macron.

EU-kommissionen har snabbt hoppat på Macron-tåget och komissionsordföranden Jean-Claude Juncker utlovade ett förslag om en ny skatt på IT-bolag nästa år:

– The commission will propose next year new rules on fair and effective taxation that provides legal certainty and a level playing field for all.

EU-skatter har varit en het potatis under många år och förslag från kommissionen har stoppats om och om igen. Flera EU-ledare protesterade också mot Macrons och EU-kommissionens nya planer.

Bland dem föga förvånande Irlands premiärminister Leo Varadkar. Flera IT-jättar har valt att betala skatt i lågskattelandet Irland.

– If we want Europe to become digital leader, the solution isn’t more taxes and more regulation, it’s actually the opposite, sade Varadkar.

Även Stefan Löfven protesterade mot skatteförslaget om än i mer försiktiga ordalag:

– Det är i grunden nationella frågor. Sedan får vi se på framtidens arbetsmarknad, med framtida teknik hur man ska hantera detta, sade Löfven till TT utan att klart säga nej.

Sverige har satsat på att locka IT-jättarna att etablera sig i Sverige. Google uppges planera en storsatsning i Horndal utanför Avesta. Då gäller det att hålla sig väl med de amerikanska bolagen.

Ovanpå det kommer svenska regeringens och partiernas tilltagande skepsis mot fördjupat EU-samarbete.

Försvarsminister Peter Hultqvist hann till och med före Stefan Löfven med att ta avstånd från Emmanuel Macrons framtidsförslag. Hultqvist satsar i stället på fördjupat samarbete med USA.

Statsminister Stefan Löfven försöker undvika framstå som en öppen EU-skeptiker efter att ha översköljts av EU-framtidsentusiasm på toppmötet i Tallin. Han argumenterar i stället för att det krävs större samarbeten:

– Det här är inte bara en EU-fråga. Vi vill i första hand se globala lösningar, sade Löfven.

Emmanuel Macrons snabba framfart har redan lett till diskussioner om att de länder som inte vill vara med lämnas utanför och att övriga går fram med skatteplanerna på IT-bolagen i det som kallas ”förstärkt samarbete” enligt EU-reglerna. Som eurosamarbetet och passunionen Schengen, och den kommande EU-åklagarmyndigheten mot korruption som Sverige ställt sig utanför.

– Jag tror vi ändå kan nå en uppgörelse om skatteplanerna för alla 27 medlemsländer, sade Jean-Claude Juncker, i förtröstan om vad Emmanuel Macrons fortsatta framfart ska få för effekt på framtidsdebatten i hela EU, där man lanserar Juncker och Macron som ett nytt radarpar.

2 tankar på “Macron kom som ett yrväder till toppmötet – Löfven bromsar men orolig bli sidsteppad”

Kommentarer är stängda.