Macrons EU-kampanj till Sverige den 23 november – för EU-armé och mot ”ultraliberalism”

Franske presidenten Emmanuel Macrons kampanj för ett starkare EU kommer nu också till Sverige. Macron har lanserat sig som huvudmotståndare till högerpopulisterna Orban-Salvini-Le Pen inför EU-parlamentsvalet nästa år, senast med förslag om att bygga en EU-armé och stoppa utvecklingen ”mot ultraliberalism”.

Det är Alexandre Holroyd, parlamentsledamot för Macrons parti En Marche som kommer till Stockholm den 23 november för att tala om presidentens och regeringens planer för EU och Frankrike.

Emmanuel Macron har haft svårt att dra med sig Tyskland för att få igång sina planer för att stärka EU-samarbetet. Men han har inte låtit sig stoppas av de långlivade regeringskriserna i Berlin.

På onsdagen hålls i Paris det första mötet med de tio EU-länders försvarsministrar som ingår i ”Europeiska interventionsinitiativet,EI2– Frankrike, Nederländerna, Belgien, Spanien, Storbritannien, Portugal, Tyskland, Danmark, Estland och Finland. Macron vill skapa ett militärt samarbete där EU-länder snabbt kan ingripa i krislägen.

Emmanuel Macron som den här veckan är värd för det stora hundraårsfirandet av första världskrigets slut talade om att behovet av bygga en ”verklig EU-armé för att kunna försvara oss mot Ryssland, Kina och till och med USA” i intervju inför mötet.

– Vi behöver ett Europa som är bättre på att försvara sig självt, utan att vara beroende av USA., sade han till radiokanalen Europe 1.

Macrons rådgivare försökte senare tona ner uttalandet till att det i första hand var ett sätt att påminna om vikten av att medlemsländerna fördjupar sitt försvarssamarbete. Men det visar ändå på vilka frågor den franske presidenten vill mobilisera kring inför den ideologiska strid som väntar i EU-valet. Macron har också föreslagit att stärka EU-fördragets artikel 42:7 om att medlemsländerna ska stödja varandra vid ett angrepp.

Finland är det tionde landet som valt att ansluta sig till Macrons försvarsinitiativ. Medan den svenska regeringen, som prioriterat samarbete med USA framför att delta i EU-försvarsplanerna, står utanför.

Emmanuel Macron kom också med ett nytt utspel inför EU-valet när han anklagade EU för att ha gått för långt i ”ultraliberalism”; ett uttryck som tidigare främst hörts från franske vänsterledaren Jean-Luc Melenchon

– Politikerna måste ge svar på väljarnas ilska och oro över att Europa har blivit alltför ultraliberalt och inte längre ger medelklassen möjlighet till ett bra liv. Vi behöver ett Europa som ger bättre skydd för arbetarna, sade Macron.

Alexandre Holroyd arbetade som finanskonsult i London innan han gick med i En Marche och blev invald i parlamentet. Han sitter bland annat i EU-utskottet i parlamentet och bevakar Frankrikes intressen i Brexitförhandlingarna.

Därutöver ingår i hans uppdrag att söka stöd i norra Europa för Emmanuel Macrons och regeringens syn på EU:s framtid.