Macrons nya idéer för att omstöpa världen

Man kan aldrig gå förbi franske presidenten Macron om man vill hänga med i europadebatten.
Nu vill han reformera både den globala världsordningen och kapitalismen.


Är man intresserad av europapolitik måste man förstås följa den franske presidenten Macron.
Dels är han väl den ende ledande europeiske politiker som ens HAR idéer, dels har han haft ett rätt otroligt genomslag för många av de idéer han lanserat.

Macron ville t ex 2018 ha en eurobudget för att ett land skulle kunna investera sig ur kriser istället för att spara sig ur dem.
Förbundskansler Merkel stretade emot och gick inte längre än till att diskutera ett minimalt instrument, maximalt urholkat… fram till covid19 när det gick upp för henne och många andra att enda vägen fram blir nog faktiskt att investera sig ur krisen.
EUs sjuårsbudget på cirka 1 000 mdr euro fick som bekant ett tillskott på 750 mdr euro till investeringar och ECB har släppts lös att bevilja ännu mer

Macron ville se satsningar på europeisk suveränitet.
EU snickrar idag på sin försvarsunion, 47 konkreta försvarsprojekt är lanserade och ett dussin är klara, EUs budget innehåller för första gången anslag till försvarsområdet och EU-länderna avrapporterar numera årligen vilka försvarskapacitet de har samt hur de tänker gå vidare med att stärka dessa.
Plus att EU nu skapar den militära fria rörlighet över sitt territorium som Nato länge önskat.

Macron ville se en ”europeisk suveränitet” för näringsilvet.
EU har infört granskningar för utländska investeringar i strategisk industri och diskuterar nya konkurrensregler för att kunna bygga europeiska storföretag samt klimatttullar.
En EU-strategi för säkrad tillgång till läkemedel och vaccin har just lagts fram.

Han ville se Europa satsa på AI och digitalt för att komma ifatt USA och Kina. En stor del av EUs kommande sjuårsbudget är avsatt till detta och flera stora EU-projekt har redan dragit igång, t ex superdatorer och moln.

Det är inte dåligt efter 2,5 år som president.
Men framgången beror självklart på att Emmanuel Macrons idéer helt enkelt låg i tiden. Han var bara steget före andra politiker med att påpeka att det finns en rad utmaningar runt hörnet och att EU borde svara upp på dessa gemensamt.
Utvecklingen har gett honom rätt i mycket.

Så vad ser han nu i sin kikare?
Nyligen gav han en vääääldigt lång intervju till tidskriften Le Grand Continent där han berättar lite.
Först och främst tror president Macron inte att krisernas tid är över när vi väl bemästrat covid19. Han ser fortsatta kriser av olika slag framöver, pandemier eller annat.
Och anser att EU behöver rusta sig för att kunna möta dessa tillsammans.

Han ser inte Joe Biden som lösningen på Europas utmaningar. Macron anser nämligen att ”Pax Americana” (eller ”the Washington consensus” som han kallar det) har gjort sitt.

Emmanuel Macron vill se inget mindre än en helt ny världsordning, en som inte har dikterats av USA.
Han vill se de globala institutionerna reformerade för han anser att de levererar inte längre.
FNs säkerhetsråd gör ingen nytta, WHO kunde mitt under pandemin) tas gisslan av USA (största bidragsgivaren) när en amerikansk president tröttnade på att höra talas om corona.
Och alla vet att WTOs arbete förlamats av USA.

Hur skulle en ny världsordning se ut? Ja, det är i alla fall inte Kina som ska ta över och inte heller duon USA-Kina.
Emmanuel Macron vill att EU tar täten när det gäller att utveckla nya globala institutioner och skaffar sig stöd i länder som t ex Kanada, Japan, Australien, osv.

Men president Macron nöjer sig inte med en ny världsordning, han vill ge sig på kapitalismen också.
Dagens kapitalism gör skada och måste reformeras.

Macron påpekar att kapitalismen lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom och inte minst tillåtit utvecklingsländer att komma ifatt genom handel.
Men nu har den löpt amok med sina finanskriser och drivit fram två av de största onda ting: Klimatkrisen och den ekonomiska ojämlikheten.

Det finns nog de som kommer anklaga Macron för Napoleon-komplex när han ger sig på kapitalismen. Men det här är inte en debatt som han har väckt själv.
Den är hämtad från USA där de centrala aktörerna i den globala finanskrisen framför samma argument som Macron.

Frontfiguren är Jamie Dimon, VD och styrelseordförande för JPMorgan Chase Bank på Wall Street som fick böta rejäla summor för sin del i finanskrisen.
Dimon har med sig ett stort antal (181 stycken) av de ledande bolagsprofilerna i USA. De talar om att skapa en kapitalism med ett mänskligare ansikte och lovar att arbeta i inte enbart för kortsiktig vinst utan lika mycket för sina kunder, sina anställda och för samhället.
”Stakeholder capitalism” har det fått heta i amerikansk debatt.

Emmanuel Macron upprepar amerikanernas beskrivning att ”kapitalismen befinner sig idag vid en tipping point.”
Men som europé ser han inte, liksom amerikanerna gör, goda kapitalister som svaret på problemet. Det går heller inte att skatta bort avigsidorna, säger presidenten.
Hans förslag är inte överraskande att samhället – politikerna – måste ta tillbaka makten över vad som är värdefullt som demokratin, gemensam välfärd och kulturen.

Inte heller kapitalismens strukturer föreställer han sig att man kan råda bot på i ett enskilt land, det krävs en internationell samling för att införliva andra värden (som klimatet, jämlikhet, stabilitet) i hur pengar rör sig.

Det är inga små planer han drar upp.
Förbundskansler Angela Merkel med favoritsporten att inte göra något alls innan det är absolut nödvändigt, suckar nog och längtar till pensionen.