Vi har en slående atlantisk syn på världen i Sverige – vilket fick ett intressant möte igår att snudd på förbigås i svenska media medan ett smått ointressant möte lyftes upp.
I Sveriges Radios stora nyhetssändning kl 7 på tisdagmorgonen fick tyske förbundskanslerns besök hos USAs president stor plats.
Joe Biden hade sagt att Tyskland kommer att stoppa den ryska gasledningen Nord Stream 2 om Ryssland invaderar Ukraina.
Den tyske förbundskanslern sa själv inte detta men Bidens uttalande fick ändå leda.
Att den franske presidenten Macron samma dag besökt Rysslands president Putin togs upp i förbifarten av radions USA-korre.
DN slog också upp Biden-Scholzmötet och använder sig av den amerikanska nyhetsbyrån Reuters för att återge vad som sagts i Moskva mellan Macron och Putin.
SvD valde rubriken ”Får tuff kritik – kan ge Putin eftergifter” för artikeln om Macrons Moskva-resa och berättar i en annan artikel om ”samklangen” som råder mellan Biden och tyske Scholz (och Bidens åsikt om vad Tyskland ska göra med Nord Stream 2 blir här också en sanning).
Så varsågod; Här är en annan tänkbar tolkning av samma begivenheter.
Tyskland och dess nye förbundskansler Scholz har utsatts för massiv kritik för att vara passivt, snudd på fientligt mot Ukraina sedan krisen uppstod i december med Putins krav på väst.
Det är visserligen den europeiska säkerhetsordningen som Putin försöker välta men Tyskland vill inte ha någon fiendskap med Ryssland utan hoppas intensivt att om man sticker huvudet i sanden så fixar USA det.
Den linjen har stött på problem inte minst i USA där kritiken mot Scholz´ passivitet bara vuxit och blivit allt argare.
Resan till Washington handlade om att Scholz behövde återupprätta sina skadade relationerna med USA och Biden.
Scholz och Biden betonade därför om och om igen att de var fullt ense om allt. Scholz fortsatte att svaja om Nord Stream II så Biden sa helt enkelt vad amerikansk inrikespolitik ville höra.
Är det högintressant för svensk publik under vapenskramlande i vår geografiska närhet vad passiva Tyskland har för problem med USA?
Nja.
Så Macrons resa då…
Vi gissar alla vilt vad Putin tänker göra härnäst – vad han egentligen vill – men vi kan åminstone se att hittills har han lyckats skrämma upp väst med truppsamlingen runt Ukraina, hotfulla uttalanden och genom att sprida rykten om kärnvapenövningar.
Fast tiden går.
Ju längre som inget händer, ju mindre rädda blir vi.
Och de (orimliga) krav som Putin ställde på USA och Nato har han under tiden fått ett bestämt nej på.
Nu blir han ju snart tvungen att gå i krig om han inte ska se ut som en tönt som ingen kommer att ta på allvar i fortsättningen.
In träder Macron, EU-ordförande detta halvår.
Han säger sig vilja möta Putin för att diskutera nedtrappning.
Macron tar bestämd ställning mot Putins krav i en gemensam TV-sänd presskonferens – där han tar upp Sverige och Finland! – men vill diskutera att trappa ner den pågående, akuta krisen.
Putin upprepar sin orubbliga hållning inför TV-kamerorna men säger också att de två har diskuterat nedtrappning i fem timmar.
Putin säger att en del av Macrons idéer kan vara en bra grund att diskutera vidare.
En öppning. Liten, men en dörr på glänt.
Macrons besök kan vara räddningen för Putin som nog börjar ana att han kommer inte få det han har krävt av väst och Nato.
Här kan han backa ur situationen med räddat ansikte.
Om fortsättningen går åt samma håll, kommer detta möte betyda väldigt mycket för den anspänning som Sverige levt under ett tag nu, Finland ännu mer men Ukraina mest av alla.
Detta betyder rimligen mer för svensk publik än Scholz´ problem med amerikanerna.
För att avrunda är det värt att notera att Emmanuel Macrons besök i Moskva hade noga samordnats med Joe Biden (tre samtal veckan innan), med Scholz (tre samtal i förväg), med Natos Stoltenberg, med EUs Charles Michel och Ursula von der Leyen, med de baltiska staterna, osv medan Frankrikes utrikesminister talat med bl a Sverige och Finland i förväg.
President Macron representerade väst i Moskva.
Idén att försöka ge Putin en väg ut, kom från dem alla.
Biden kommer applådera högst av alla om det fungerar, Nato kommer att dra en enhällig lättnadens suck.
Vi får se om det lyckas. Som anglosaxisk och svensk press visat är det Macron som får bära skulden för ett misslyckande men å andra sidan höstar han väl ändå in äran om det går.
Fast egentligen är det utan tvekan en gemensamt uttänkt plan…
Jag följer er omvärldsbevakning med intresse. Uppfriskande med en lite annan vinkling på världshändelserna, skrivet av personer som ger intryck av att faktiskt ha erfarenheten att uttala sig om skeendena. Jag skulle gärna vilja stödja ert författarskap och det finns säkert andra med samma känsla. Om ni någon gång skulle starta en Patreon el motsvarande, meddela mig gärna på mejlen jag skrivit.
Värmande ord!, tack och låt oss fundera på det…
hlsn Ylva