Sommaren har knappt tagit slut förrän Socialdemokraterna drar igång en politisk offensiv. Magdalena Andersson håller närmast dagliga presskonferenser med nya utspel. Och alla utspelen går i samma riktning – högerut.
S-ledningen siktar på att vinna M-väljare när Ulf Kristerssons regeringsunderlag spricker i korankrisen.
+ Magdalena Andersson öppnar med ett utspel om sänkt inkomstskatt, dagen innan regeringen budgetförhandlade på Harpsund om bl a skattesänkningar.
+ Dagen efter signalerar S-ledaren att partiet är mer försvarsvänligt än den borgerliga regeringen med utspelet om att skicka JAS Gripen-plan till Ukraina, och att beställa nya i stället.
+ När Danmarks regering meddelar att lagen ska ändras för att kunna förbjuda koranbränningar kallar Magdalena Andersson omedelbart till presskonferens för att varna för att hotet mot Sverige höjs. S-ledaren kräver partiledarsamtal och signalerar att regeringen inte klarar av att hantera korankrisen på egen hand.
+ Magdalena Andersson gör sedan ett utspel om skärpt kriminalpolitik i sitt sommartal med förslaget om skärpt straff för köp av narkotika av barn. Hon pekar på att S-regeringen skärpte många straff, och berättar att hon i veckan träffat Danmarks S-statsminister Mette Frederiksen som en signal om att Socialdemokraterna ser den danska vägen som en förebild.
S-ledningens strateger gör uppenbarligen bedömningen att regeringens hantering av korankrisen och sprickan med Sverigedemokraterna om en lagändring gör att många borgerliga väljare tvivlar på Ulf Kristerssons regeringsförmåga.
Det utnyttjade S-ledningen först med den samlade oppositionens krav på att SD:s Richard Jomshof ska petas som ordförande för riksdagens justititeutskott för sina islamfientliga uttalanden mitt under korankrisen. Det var lätt att framställa Jomshof som en säkerhetsrisk med hans tidigare maningar att ”elda hundra koraner till”.
Statsminister Ulf Kristersson pressad av Turkiets president Erdogan att stoppa koranbränningarna för att komma in i Nato vågade sig ändå bara på att kalla Jomshofs uttalanden för ”olämpliga” – om än på svenska och engelska:
”Allt som är lagligt är inte lämpligt att säga. På engelska: Lawful but awful.”
Kristersson får heller ingen uppbackning av SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han framför visserligen vag kritik mot Jomshofs uttalande: ”Man kan ha synpunkter på tonalitet och tajming”. Men samtidigt säger Åkesson kategoriskt nej till regeringens planer på att utreda en ändring av ordningslagen för att kunna stoppa koranbränningar.
S-ledningen vill utnyttja den här sprickan och svaghetstecknen för regeringen och går därför till offensiv, trots att det är långt till nästa val.
Magdalena Andersson har tidigare talat om skattehöjningar. Som ändrade skatteregler för ISK-konton. Som höjd skatt för höginkomsttagare för att finansiera höjda försvarsutgifter.
Runtom i Europa höjer vänster- och högerregeringar skatten på bankerna. Socialdemokraternas skuggfinansminister Mikael Damberg talar visserligen långt ner i pressmeddelandet vagt om att ”det kan vara aktuellt att bankerna får bidra mer” när han ska förklara hur skattesänkningarna ska betalas. Men nu riktas budskapet till borgerliga väljare och då handlar S-rubrikerna om ”sänkta skatter”, ”hårdare straff”, ”höjda försvarssatsningar” och regeringsduglighet.
För partistrategerna handlar inte valtaktik om att vinna väljare från de partier som ligger närmast politiskt. De stora väljarrörelserna som avgjort de senaste valen har skett direkt mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Allra tydligast i valet 2010, enligt valforskare:
”Direktförlusterna till Moderaterna är tillsammans med motsvarande resultat 2006 de största Socialdemokraterna gjort sedan valundersökningarna inleddes på 1950-talet. Det är inget helt nytt fenomen men det är ett allt tydligare mönster att vi i ökande utsträckning återfinner direktövergångar mellan Sveriges två stora partier S och M.”
Många väljare tar ställning till vilket av de traditionellt statsbärande partierna som framstår som mest dugliga att leda landet i ett krisläge. På samma sätt som Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg lyckades vinna valet 2010 trots ett opinionsunderläge på över 20 procentenheter genom att vinna hundratusentals S-sympatisörer från Mona Sahlins S-V-MP-allians siktar Magdalena Andersson och hennes partistrateger nu på att framstå som ett mittenparti för M-sympatisörer.
S-ledningen vill redan nu sätta bilden av en svag och vacklande Ulf Kristersson-regering med ett opålitligt regeringsunderlag mot ett handlingskraftigt S-alternativ. Ju större S blir i opinionsmätningarna desto färre blir också frågorna om behovet av stödpartier för att kunna ta över regeringsmakten.