Margrethe Vestager avvisar fransk-tyska krav: EU:s konkurrensregler behöver inte ändras

BRYSSEL. Tyska och franska regeringarna krävde uppluckring av konkurrensreglerna efter att EU-kommissionen stoppat sammanslagningen av järnvägsbolagen Alstom och Siemens. Men den ansvariga kommissionären Margrethe Vestager anser att EU-reglerna är ”tillräckligt flexibla”.

Regeringarna i Tyskland och Frankrike pressade på hårt för att få kommissionen att godkänna fusionen, och när Margrethe Vestager gav det negativa beskedet i början av året svarade de omedelbart med ett gemensamt utspel med kravet på en översyn av konkurrensreglerna.

”French and German Finance ministers Bruno Le Maire and Olaf Scholz defended the idea of creating ‘European champions’ in order to ensure that European industry remains competitive.”

Flera stora telekom-bolag har i dagarna också i öppet brev ställt sig bakom kravet på en översyn av konkurrensreglerna

A letter signed by the chief executives of some of Europe’s largest telecoms companies states that they would support the move to provide Europe with an “industrial policy for digital leadership” which could provide a boost for the struggling sector in its battle with giant US technology companies.”

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen har lovat att det ska göras en översyn av konkurrensreglerna, och i sina skriftliga instruktioner till sina kommissionärer ger hon detta uppdrag till Margrethe Vestager:

”You will evaluate and review Europe´s competition rules. This will cover the antitrust regulations that will expire in the course of the mandate, the ongoing evaluation of merger control and the review of Stte aid rules and guidance.”

När Margrethe Vestager mötte en grupp svenska journalister på tisdagen förklarade hon att arbetet redan är igång. Ett flertal experter har granskat konkurrensreglerna.

– Konklusion av deras granskning är att konkurrensreglerna är flexibla nog för att hantera även den digitala ekonomin, säger Vestager till Omeuropa.se.

– Debatten om Alstom-Siemens var egentligen ett dåligt exempel för en diskussion om konkurrensreglerna. Det handlade om två europeiska champions som ville fusionera.

Vestager menar att ett samgående hade lett till monopol på säkerhetsutrustning för järnvägar och för höghastighetståg.

Vestager har också fått medhåll av utomstående experter, bland annat i en rapport från tankesmedjan Bruegel:

”It also does not appear that EC merger control is more likely to block mergers by ‘larger’ EU players, as long as appropriate remedies are put in place… Rather than focusing on derogations from competition rules, it is R&D and education investments, targeted to the high-innovation sectors, where the EU is falling behind”.

Men Margrethe Vestager säger att det är en del frågor som återstår att hantera.

– Det som är utestående är vad som sker om ett företag växer och blir helt dominerande. Det är bra om företag är framgångsrika. Men här i Europa anser vi att man har ett extra stort ansvar om man blir stor,

– För tio år sedan när vi levde mer analogt vad det en långsammare process, det fanns längre tid att upptäcka att företag var på väg att missbruka sin ställning. Nu är det ett helt annat game. Hur ska man formulera förpliktelser när företag blivit helt dominerande.

Men även om EU-kommissionen anser att deras granskning visar att det nuvarande regelverket på konkurrensområdet är ”tillräckligt flexibelt” vill Tyskland och Frankrike att medlemsländerna ska få mer att säga till om i konkurrensfrågor. I sitt utspel efter Alstom-Siemens-utslaget krävde de också att EU-regeringarna ska kunna upphäva konkurrensbeslut.

”One of the proposals would give EU leaders the right to amend a Commission’s decision on mergers.”

Margrethe Vestager, med den tunga titeln ”Executive vice president”, har också det övergripande ansvaret för regleringen av den digitala sektorn. Hon räknar med ett omfattande arbete.

– Jag vet inte var vi är om fem år på det här området. Men det viktigaste är att vi inte överlämnar demokratin till några bolag, säger Vestager.

Hon pekar på Cambridge Analytica-skandalen i Storbritannien i samband med Brexit-folkomröstningen där man använde information insamlad på nätet för att specialinrikta valbudskap.

– Den här formen av micro-targeting. Om man skickar ut om att man ska ska hata muslimer. Och det är bara jag som får det, utan att debatt pågår. Det är ett grundproblem för vår demokrati.

– Vi måste ta tillbaka demokratidebatten från digitala sfären, ut till torget, föreningarna så att vi får öppen diskussion. Därför är ungdomars klimatstrejk så bra exempel på hur kan göra detta. Oavsett lagstiftning har vi som medborgare ett ansvar, säger Margrethe Vestager.